Zelf brood bakken? Dat kan, met deze 3 simpele recepten

Contributing Digital Editor

Wedden dat jij na het proeven voortaan elke week in de keuken brood staat te bakken?

fallback image Zelf brood bakken? Dat kan, met deze 3 simpele recepten

Er is haast niets lekkerder dan vers, warm brood dat net uit de oven komt... Wist je dat je ook zonder broodbakmachine zelf brood kunt bakken? Wil jij je keuken vullen met de geur van versgebakken brood, maar ben je bang dat je een groentje bent of urenlang aan het kneden bent? Dan zijn deze recepten iets voor jou.

1. Tarwebrood

Geen zin om minutenlang deeg staan te kneden? Dan is dit simpele recept echt iets voor jou. Je hoeft dit deeg namelijk slechts 2 (!) keer te vouwen. Verder is het wachten. Kind kan de was doen!

Ingrediënten

  • 350 gram tarwebloem (broodmeel)
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1,5 theelepel zout
  • 360 ml warm water
  • Olijfolie

Zo maak je het brood

Doe de tarwebloem samen met de gist en het zout in een kom. Voeg vervolgens het water toe en mix het tot het een slap mengsel is. Bedek de kom met plasticfolie of een theedoek en laat het op kamertemperatuur vier uur rusten.

Is de wekker gegaan? Besmeer dan je werkblad met bloem of olie. Leg hier het deeg op en vouw het twee keer. Bedek het daarna met plasticfolie om het deeg nog een half uur te laten rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celsius en zet hier een grote pan in. Haal deze uit de oven wanneer het deeg ready is, het liefst met de naad naar boven. Bedek de pan met een deksel en bak het brood 30 minuten in de oven. Haal daarna de deksel van de pan en bak het brood nog eens 15 à 30 minuten, tot de buitenkant mooi goudbruin is. Enjoy!

2. Vegan overnight oat buns

Wil je de dag beginnen met een gezond, vers broodje? Dit is echt een toppertje voor alle vegans. Door de groenten, zonnebloempitten en pompoenpitten is het écht een stevige, maar gezonde start van de dag. Heerlijk met wat avocado of roomkaas. Probeer het eens!

Ingrediënten

Voor 6 of 7 broodjes

  • 150 milliliter kokosyoghurt
  • 240 milliliter koud water
  • 1 theelepels gist
  • 15 gram geraspte wortel
  • 15 gram geraspte courgette
  • 75 gram havermout
  • 50 gram volkorenmeel
  • 200 gram bloem
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 20 gram pompoenpitten
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 0,5 theelepel zout

Zo maak je de broodjes

Als je geraspte courgette gebruikt, voeg deze dan eerst toe aan een vergiet met een halve theelepel zout. Laat het 10 minuten staan en zeef dan met een kaas- of theedoek zoveel mogelijk vocht uit de courgette.

Doe de yoghurt, water, gist, wortel, courgette, havermout, volkorenmeel, bloem en zout in een kom en roer voorzichtig met een houten lepel tot er een deeg ontstaat. Giet de zaadjes erover, dek af en zet minimaal 8 uur (een hele nacht) in de koelkast.

Als je klaar bent om te bakken, zet je de oven op 220 graden Celsius en bekleed je een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg met een grote lepel in 6 of 7 broodjes en leg ze op de bakplaat. Plaats de broodjes in het midden van de oven.

Tip: houd je van knapperige broodjes? Plaats dan een gietijzeren pan op de bodem van je oven en giet hier 3 tot 4 kopjes warm water in. Sluit de deur snel om stoom vast te houden, waardoor de korst van de broodjes krokant wordt.

Bak de broodjes 25 tot 30 minuten tot de bodem en bovenkant goudbruin zijn. Haal ze dan uit de oven en laat ze minstens 20 minuten afkoelen voor het aansnijden. In een afgesloten bak blijven ze maximaal 4 dagen goed. Geniet ervan!

3. Focaccia

Een echte focaccia mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Het is nét wat meer werk dan de broden hierboven, maar dat maakt 'm er niet minder lekker om. Heel gezond is-ie vanwege de olie niet, maar af en toe moet je kunnen genieten toch? Heerlijk als broodje voor bij de soep.

Ingrediënten

  • 8 gram gist (dik 2 theelepels)
  • 650 milliliter lauw water
  • 2 theelepels honing
  • 625 gram bloem
  • 5 theelepels grof zout
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Kruidenboter of knoflookboter
  • Zeezout
  • Toppings naar keuze

Zo maak je focaccia

Klop de droge gist met het lauw water en de honing in een middelgrote kom en laat het daarna 5 minuten staan. Als het goed is gaat het schuimen of wordt het op z'n minst een beetje romig worden.

Voeg de bloem en de vijf theelepels grof zout toe. Meng het geheel met een rubberen spatel tot een mooi deeg ontstaat. Giet vervolgens olijfolie in een nieuwe, grote kom en doe hier het deeg in de kom. Draai het brooddeeg om, zodat het helemaal bedekt is met olie. Dek de kom af met een siliconen deksel of plastic folie en laat opstijven tot het deeg verdubbeld is in omvang. Dit duurt minimaal 8 uur en maximaal 1 dag. Als je haast hebt, kun je het ook op kamertemperatuur laten rijzen tot het verdubbeld is in 3 à 4 uur.

Vet de bakvorm in of gebruik bakpapier. Doe hier eventueel nog wat extra olijfolie in. Houd het deeg in de kom en gebruik een twee vorken om de randen van het deeg naar binnen te slepen. Herhaal dit een paar keer, zodat je de hele rand van het deeg hebt gehad. Zo vorm je als het goed is een soort deegbal. Doe het deeg in de vorm. Giet de resterende olie in de kom erover en draai het deeg om zodat het deeg opnieuw volledig is bedekt met olie. Laat het deeg onafgedekt op een droge, warme plek rijzen tot het verdubbeld is. Dit duurt minimaal 1,5 uur en maximaal 4 uur.

Duw focaccia overal met je vingers in. Versier het brood vervolgens met toppings naar keuze, zoals tomaatjes, olijven of rozemarijn. Je kunt het deeg daarna besmeren met kruiden- of knoflookboter. Dit kun je ook doen als het brood nét uit de oven komt. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Plaats het deeg dan in het midden van de oven. Bak de focaccia goudbruin in 20 à 30 minuten. Strooi er wat zeezout overheen en klaar. Love it!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?