Stappenplan: hoe lees je een voedingsetiket?

Zo weet je voortaan precies wat je allemaal eet.

fallback image Stappenplan: hoe lees je een voedingsetiket?

Sta jij ook weleens in de supermarkt minutenlang naar het voedingsetiket achterop een product te staren, maar voel je al snel verdwaald vanwege alle vage woorden en nummers? We geven toe, zo'n etiket of ingrediëntenlijst is soms abracadabra. Toch is het wel belangrijk om voedseletiketten goed te kunnen lezen. Met dit stappenplan kom je gelukkig heel ver!

Ontdek hier hoe je voedingslabels kunt ontcijferen en bewuste keuzes kunt maken in de supermarkt. Met handige tips en trucs om de portiegrootte, calorieën, voedingswaarden en ingrediënten te begrijpen, ben je goed op weg naar een gebalanceerd eetpatroon. Verbeter je voedingsbewustzijn en vermijd verborgen valkuilen in je voeding met onze eenvoudige gids voor het lezen van voedingsetiketten.

Waarom is het lezen van een voedingsetiket zo belangrijk?

In deze tijd is toegankelijke en betrouwbare informatie over gezonde voeding van cruciaal belang. Dat blijkt ook uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat aantoont dat overgewicht onder jongeren aanzienlijk is gestegen. Gezond(er) eten is dan de allereerste stap, maar dat begint met het kunnen lezen en begrijpen van voedingsetiketten.

Vier gram zout per portie, 0% vet, glucose-fructosestroop. Wat staat hier nou eigenlijk allemaal? Onderzoek, uitgevoerd door Multiscope in samenwerking met Green Chef, onthult dat één op de drie Nederlanders moeite heeft met het begrijpen van voedingsetiketten. Een derde geeft zelfs aan etiketten helemaal niet te lezen.

Het lezen van een voedingsetiket is van groot belang omdat het consumenten de mogelijkheid biedt om bewuste keuzes te maken over voeding. Door voedingsetiketten te lezen, kun je inzicht krijgen in de voedingswaarden en ingrediënten van een product, waardoor je beter begrijpt wat je in hun lichaam stopt. Dit helpt je niet alleen om gezondere keuzes te maken die passen bij jouw voedingsbehoeften en -doelen, maar ook om eventuele allergenen of ongewenste voedingsstoffen te vermijden.

Tips bij het lezen van voedingsetiketten

Het lezen van voedingsetiketten kun je gelukkig leren door het vaak te doen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Hier is een handig stappenplan om je te helpen bij het ontcijferen van voedingsetiketten:

Stap 1: bekijk de portiegrootte

Het is belangrijk om te beginnen met het bekijken van de portiegrootte die op het etiket wordt vermeld. Naast de hoeveelheid per 100 gram of milliliter, staat ook de hoeveelheid per portie. Alle informatie die volgt, zoals calorieën en voedingswaarden, is gebaseerd op deze portiegrootte. Let op dat de portiegrootte soms anders kan zijn dan wat je normaal gesproken eet. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoeveel een portie is, dus wees je hier bewust van.

Stap 2: kijk naar het aantal calorieën

Het volgende wat je wilt controleren, is het aantal calorieën per portie. Dit geeft je een idee van hoeveel energie je uit het product haalt. Als je let op je calorie-inname, kan dit je helpen bij het plannen van je maaltijden en snacks.

Stap 3: controleer de voedingsstoffen

Bekijk vervolgens de voedingsstoffen die op het etiket worden vermeld. Dit omvat onder andere vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels en suikers. Let specifiek op het type vetten (verzadigd en onverzadigd), de hoeveelheid suiker en vezels. Probeer voedingsmiddelen te kiezen die minder verzadigde vetten en suikers bevatten, en meer vezels.

Stap 4: let op de ingrediëntenlijst

Op de verpakking staat altijd een hele waslijst met ingrediënten die we vaak niet (her)kennen. Het is misschien te veel om al die ingrediënten te leren, maar waar je mee kunt beginnen is kijken naar de eerstgenoemden. De lijst staat namelijk op volgorde van hoeveelheid, dus van het eerste ingrediënt zit het meeste in het product. En ook geldt: hoe korter de lijst, hoe minder het product bewerkt is.

Stap 5: vergelijk producten

Soms lijken producten qua verpakking hetzelfde, maar lopen de ingrediënten nogal uiteen. Zo bevat de ene bak kwark geen vet - maar wel veel suiker, terwijl de andere bak met een beetje vet toch wat voedzamer kan zijn. Het kan dus geen kwaad om af en toe verschillende producten met elkaar te vergelijken. Let op de verschillen in calorieën, voedingsstoffen en ingrediënten om de beste keuze te maken die past bij je voedingsbehoeften en -voorkeuren. Misschien zit in het ene product iets meer calorieën, maar ook meer eiwitten, onverzadigde vetten en vezels.

Stap 6: hou voedingsclaims in de gaten

Je ziet het wel eens groot op verpakkingen staan: ‘light’, ‘zoutarm’ of ‘geen toegevoegde suikers’. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Vaak kun je er niet blindelings van uitgaan dat het product daadwerkelijk gezonder is. De fabrikant kan bijvoorbeeld minder vet compenseren met meer suiker. Op de website van het Voedingscentrum staat een lijst met alle voedingsclaims en wat ze precies inhouden, gebaseerd op Europese wetgeving.

    Wil je meer leren over voedingsetiketten lezen? Of over voeding in het algemeen? Meld je aan voor de online cursus Voeding: To the Core.

    Volg je Women's Health al opFacebook, Instagram en TikTok?