Uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Je krijgt nu ook een zelfafnametest

Om de drempel van het deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker te verlagen, kun je vanaf nu ook thuis testen.

Vanaf de eerste week van juli ontvangt iedere vrouw die 30 wordt een zelfafnameset bij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat heeft het RIVM net bekendgemaakt. Op deze manier wordt meedoen aan het bevolkingsonderzoek makkelijker, omdat er toch een drempel lijkt te zijn.

Deelname makkelijker maken

Volgens het RIVM deed in 2021 54,8% van de genodigden mee aan het bevolkingsonderzoek. Vooral de leeftijdscategorie 30-34 jaar laat het afweten. Waarom? Het RIVM noemt als reden dat veel vrouwen het uitstrijkje vervelend vinden.

Daarom ontvangt iedere vrouw die 30 wordt een zelfafnametest bij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Daarmee kun je thuis, op een moment dat jou het best uitkomt, meedoen aan het onderzoek. Ben je tussen de 35 en 60 jaar en reageer je niet op de eerste uitnodiging? Dan krijg je na 12 weken alsnog een zelfafnameset toegestuurd. Als er HPV is gevonden met de zelfafnameset, ontvangt je alsnog een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Dit uitstrijkje wordt dan onderzocht op afwijkende cellen.

Hoe werkt de zelfafnameset?

Met de zelfafnameset kun je (je raadt het al) zelf vaginaal materiaal afnemen. 'Het lijkt op het wattenstaafje dat we kennen van de covidtest', vertelt programmamanager van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker bij het RIVM Sandra van Dijk aan NOS. 'Je brengt het in in je vagina en stuurt het op naar het laboratorium. Dat kan niet misgaan.' Het laboratorium test dit vervolgens op HPV.

Meer weten? Hier lees je alles wat je wilt weten over de zelfafnametest >>

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?