TikTokkers gebruiken gezichtsreiniger tegen acne als deodorant - werkt dit?
Dit is wat een expert te zeggen heeft over de trend op sociale media.
TikTok staat vol beauty-hacks. Zo verschijnen er nu op social media steeds meer video's waarin mensen beweren dat je gezichtsreinigers - en andere producten die helpen tegen acne - ook kunt gebruiken als deodorant om zweetluchtjes te voorkomen en pigmentatie te minimaliseren. De hashtag #glycolicacidasdeodorant is al meer dan 27 miljoen keer bekeken. De meesten jubelen over alle voordelen, maar werkt het echt - en nog belangrijker, is het veilig?
Het idee erachter is dat de zuren in het cleanser met glycolzuur (en salicylzuur) de lichaamsgeur verwijdert doordat het je lichaam ontdoet van de bacteriën die voor de stinkende zweetgeur zorgt. Klopt dat?
Wat is glycolzuur en hoe werkt het?
Glycolzuur is een chemische exfoliator die zo krachtig is dat-ie diep in de huidlagen kan binnendringen. Het helpt verzwakte cellen aan de bovenkant van je huid af te breken, zodat een nieuwe, zuivere huid tevoorschijn komt. Deze vorm van exfoliëren pakt verschillende huidproblemen aan, zoals zonneschade, acne, pigmentatieproblemen, fijne lijntjes en rimpels.
Aan de talloze TikTok-video's te zien, gebruiken beauty-liefhebbers glycolzuur (of salicylzuur) vooral als deodorant omdat ze op zoek zijn naar een natuurlijk alternatief of simpelweg houden van het idee van een multifunctioneel product.
Bacteriën in zweet
Om erachter te komen of het werkt, is het belangrijk dat je weet wat die nare lichaamsgeur veroorzaakt. Op die manier kom je erachter waar glycolzuur en salicylzuur nuttig kunnen zijn. Dermatoloog dr. Christopher Bunic merkte op dat onderzoekers een paar jaar geleden soorten bacteriën ontdekten die daadwerkelijk lichaamsgeur veroorzaken. Als het specifiek gaat om okselgeur, kan een soort normale bacterie die op je huid leeft, bekend als staphylococcus hominis, een chemische stof die uit zweet komt omzetten in een bijproduct dat vervolgens lichaamsgeur veroorzaakt, zegt Bunick tegen HuffPost.
PH-waarden in je oksel
De zuren in gezichtsreinigers voor acne helpen de pH-waarden in je oksels te verlagen, waardoor het voor die bacteriën moeilijker wordt om te groeien. Dat klinkt veel belovend. 'Maar wat op TikTok niet wordt verteld, is dat er zowel zweet als bacteriën nodig zijn om lichaamsgeur te creëren. De bacteriën zelf zullen geen geur produceren', legt Bunick uit.
Is het gebruik van glycolzuur als deodorant veilig?
De hype zal dus niet helpen om minder te zweten, maar het kan wel iets doen tegen de geur van zweet. Als je niet al te veel last hebt van lichaamsgeur en het uit wil proberen, kan je prima wat cleanser met glycolzuur en salicylzuur op je oksels smeren. Belangrijk is dat je voorzichtig te werk gaat. Meer is niet per se beter, sterker is niet per se beter en een heel duur product is ook niet per se beter. Begin daarom met een product met een lagere concentratie. Gebruik het onder de douche, zodat je het gelijk afkan spoelen om het risico op irritatie te verminderen. De huid van je oksel is erg dun. Ook na het scheren kunnen er ontstekingen ontstaan.
Goed spoelen is belangrijk, aangezien je je oksel de rest van de weinig lucht krijgt. Er bestaan overigens ook deodorants gemaakt van glycolzuur, salicylzuur of amandelzuur. Houd er rekening mee dat deze zuren niet voor iedereen werken, vooral niet als je een gevoelige huid hebt. Het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitproberen van een nieuwe huidverzorgingsbehandeling.
Verwacht geen wonderen
Tot slot, verwacht niet dat het wonderen zal verrichten. 'Het is erg belangrijk voor mensen om te begrijpen dat het niet gaat helpen tegen zweten en er is geen garantie dat het echt helpt bij een vieze geur', zei Bunick.
Er is één ding waar glycolzuur wél echt bij kan helpen en dat is okselpigmentatie. (Natuurlijk is lichaamspigmentatie volkomen normaal, maar sommige mensen willen er graag vanaf.) Omdat glycolzuur de huid exfolieert, bevordert het een snellere celvernieuwing en vermindert het de verdikking van de huid die leidt tot okselpigmentatie. Tot slot: dít zijn trouwens de beste zuren voor jouw huid.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?