Deze 6 lekkere en zomerse mocktails wil je proberen!
Geen alcohol = drankjes doen zónder kater = win-win!

Wil je minder alcohol drinken deze zomer en toch van een verfrissend drankje in de zon genieten? Dat kan met deze heerlijke home made mocktails. Proost op een alcoholvrije zomeravond!
Wat is een mocktail?
Nog even voor alle duidelijkheid: een mocktail is een mix van fruitsap en frisdrank of bruiswater. Het drankje heeft deze naam gekregen omdat het lijkt op een cocktail, maar dan zonder alcohol. De benaming komt dan ook van het Engelse woord 'nep', namelijk mock. Andere noemen mocktails ook wel virgin cocktails. Ondanks de afwezigheid van alcohol zijn mocktails smaakvol, verfrissend en hebben ze net als de echte 'cocktails' een feestelijke uitstraling!
8 recepten voor zomerse mocktails
1. Citrus Punch
Voor een fruitige en frisse mocktail zit je hier goed. Dit zijn de benodigdheden en zo bereid je 'm:
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 limoen
- 500 milliliter bruiswater
- Een paar muntblaadjes
- IJsblokjes
Bereiding
- Pers de sinaasappel, citroen en limoen uit.
- Meng het sap met het bruiswater.
- Voeg de ijsblokjes en muntblaadjes toe.
- Serveer koud en geniet van de frisse, citrusachtige smaak!
2. Berry Delight
Fan van frambozen en aardbeien? Deze heerlijke mocktail heeft niet alleen een mooie, rode kleur, hij is ook nog eens ontzettend lekker.
Ingrediënten
- 150 gram (bevroren) bessen, zoals frambozen, aardbeien en/of blauwe bessen
- 500 milliliter cranberrysap
- 250 milliliter bruiswater
- IJsblokjes
- Munt voor garnering
Bereiding
- Meng de bessen met het cranberrysap in een blender tot een glad mengsel.
- Giet het mengsel in een glas en voeg het bruiswater toe.
- Voeg ijsblokjes toe en garneer met een takje munt.
3. Tropical Breeze
Zit je in gedachten in een tropisch land? De witte stranden en blauwe zee kun je helaas niet nabootsen, maar wel kun je deze heerlijke tropische mocktail maken.
Ingrediënten
- 200 ml ananassap
- 100 ml kokoswater
- 100 ml sinaasappelsap
- 1 eetlepel limoensap
- IJsblokjes
Bereiding
- Meng alle sappen en het kokoswater in een kan.
- Voeg het limoensap toe en roer goed.
- Schenk in glazen gevuld met ijsblokjes en geniet van deze tropische verfrissing.
4. Alcoholvrije Gin & Tonic
Voor de Gin & Tonic-liefhebbers: hier is de alcoholvrije versie! Het geheim zit 'm vooral in het gebruik van ingrediënten van een goede kwaliteit. Experimenteer dan ook vooral met verschillende merken voor het lekkerste resultaat!
Ingrediënten
- Het sap van ½ citroen
- Een schijfje citroen
- Een drupje vliesbloesemsiroop
- Een schijfje komkommer
- Frambozen (als je voor de variant uit de vriezer gaat, houden ze meteen je drankje koud, *slim*)
- Tonic (kun je ook vervangen door bruiswater)
- Optioneel: garneren met blaadjes verse munt
Bereiding
- Leg een handje frambozen op de bodem van het glas met het schijfje komkommer erop.
- Pers de halve citroen uit en schenk het in een (wijn!)glas.
- Voeg een drupje vlierbessensiroop eraan toe (naar smaak).
- Vul de rest van het glas met tonic.
- Snijd het schijfje citroen tot halverwege in en hang ‘m on the side aan je glas.
Natuurlijk zijn flamingorietjes met glitters en parapluutjes met ananas meer dan welkom.
5. Pornstar Martini mocktail
Wie houdt er niet van: de Pornstar Martini. En natuurlijk kan ook deze klassieker zonder alcohol. Dit recept is voor twee Pornstar Martini mocktails.
Benodigdheden:
Een cocktailshaker
Ingrediënten
- Het sap van één limoen
- 50 milliliter alcoholvrije droge witte wijn
- 150 milliliter passievruchtsap
- Eén eiwit
- Eén passievrucht
- Ijsblokjes
Bereiding
- Doe de ijsblokjes, het limoensap, de alcoholvrije wijn, het passievruchtsap en het eiwit in de shaker.
- Schud de shaker minimaal 30 seconden krachtig heen en weer.
- Schenk de cocktail door een zeef in het glas.
- Halveer de passievrucht en leg de helft in het glas. Genieten maar!
6. Sgroppino mocktail
Wist je dat het woord 'sgroppino' is afgeleid van het Venetiaanse woord 'desgropante' wat 'knoop losmaken' betekent. Kortom: de sgroppino is bedoeld om de keel te verfrissen. En dat doet dit drankje ook, dankzij het sorbetijs. Heerlijk!
Ingrediënten
- ¼ citroen
- Twee bolletjes sorbetijs in een smaak naar keuze (hoewel tropisch fruit zoals mango wel aan te raden is)
- De vrucht die overeenkomt met het ijs (kies je voor mango-ijs, voeg er dan wat stukjes mango aan toe.)
- Appelister
Bereiding
- Knijp het sap uit de citroen.
- Schenk het in een champagneflute.
- Snijd de mango in kleine stukjes en schep het in het glas.
- Voeg daar twee bolletjes ijs aan toe.
- Vul het glas met Appletiser.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?