Deze vroege symptomen van de ziekte van Lyme wil je niet negeren
Je wil in dit geval écht niet te laat zijn...
De zomer is natuurlijk hét moment om lekker naar buiten te gaan. Of het nu voor een heerlijke wandeling of avontuurlijke kampeertrip is, het bos is altijd a good place to go to. Maar wij zijn niet de enigen die enthousiast zijn over de lange, warme dagen die voor ons liggen.
Tussen april en september zijn er een hoop teken actief. Niemand zit natuurlijk te wachten op een insectenbeet, maar voor teken moet je éxtra oppassen. Een tekenbeet kan namelijk de gevaarlijk ziekte van Lyme overdragen. Check je huid daarom áltijd goed na een hike door of overnachting in het bos. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het ook belangrijk om op de volgende vroege symptomen van de ziekte van Lyme te letten.
Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is een infectieziekte die op mensen wordt overgedragen door een beet van een teek. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Om deze infectie over te dragen moet de teek 36 tot 48 uur op je huid aanwezig zijn. Het is niet zo dat je dan áltijd de ziekte van Lyme krijgt door een tekenbeet. Dat gebeurt eigenlijk alleen wanneer de teek ook daadwerkelijk de ziekmakende bacterie Borrelia met zich meedraagt en lang genoeg op je huid zit om het aan jou over te geven. Volgens het RIVM draagt ongeveer 1 op de 5 teken de bacterie bij zich.
Elk jaar lopen een miljoen mensen in Nederland tekenbeten op. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, wat betekent dat zo’n 27.000 mensen per jaar geïnfecteerd raken. Naar schatting houden 1000 tot 1500 mensen per jaar langdurig klachten over aan de tekenbeet.
Aan de bel trekken
Hoewel de ziekte van Lyme over het algemeen goed te behandelen is met antibiotica als het vroeg genoeg wordt opgemerkt, kunnen de symptomen van de ziekte van Lyme zich verspreiden naar de gewrichten, het hart en het zenuwstelsel als ze onbehandeld blijven. Het is dus heel belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt als je denkt gebeten te zijn door een teek.
De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Door zo snel mogelijk te behandelen verklein je de kans op langdurige klachten. Als je klachten blijft houden na de behandeling met antibiotica of wanneer er extra klachten, kan de huisarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
De belangrijkste vroege symptomen van de ziekte van Lyme
Aangezien iedereen anders op de ziekte van Lyme reageert, kunnen ook de symptomen variëren. Dit zijn de meest voorkomende vroege symptomen van de infectieziekte:
- Een platte, cirkelvormige uitslag op je huid (bullseye-uitslag)
- Andere vorm van huiduitslag
- Plotselinge vermoeidheid
- Gewrichtspijn
- Zwellingen
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Koorts
- Gezwollen lymfeklieren
- Slaapstoornis
- Moeite met concentreren
De symptomen kunnen kort na de infectie op treden, maar ook pas na maanden of jaren. Vooral de griepachtige symptomen, zoals pijnlijke gewrichten, koude rillingen en koorts vallen niet op, maar zijn heel belangrijk om op tijd te herkennen. Als deze symptomen drie tot zeven dagen nadat je bijvoorbeeld in het bos hebt gewandeld optreden, kan dat een signaal zijn van de ziekte van Lyme.
Naar de huisarts
Maak een afspraak bij de huisarts als je één van de volgende symptomen ervaart na een tekenbeet:
- Een verkleuring van de huid of uitslag op je huid (die groter wordt). Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
- Koorts en eventueel spier- of gewrichtspijn.
- Andere gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten.
De ziekte van Lyme voorkomen
Wanneer je naar een park, het bos, de duinen of een heidegebied gaat, is het eigenlijk altijd aan te raden om jezelf daarna te checken op teken. Neem verder de volgende maatregelen om tekenbeten te voorkomen:
- Draag zoveel mogelijk lange kleden als je naar buiten gaat.
- Maak je tuin onvriendelijk voor teken door 'm netjes te houden, zonder veel beboste gebieden.
- Spray jezelf voor een boswandeling in met insectenwerend middel, zoals DEET.
- Uit onderzoek blijkt dat olie van citroen-eucalyptus dezelfde bescherming biedt.
- Controleer je kinderen, huisdieren en jezelf op teken.
- Verwijder teken gelijk met een pincet
Hoe kun je een teek verwijderen
Haal een teek zo snel mogelijk weg, want hoe langer de teek in of op je huid zit, hoe groter de kans dat hij infecties overdraagt. Verder is belangrijk dat je géén alcohol, jodium, olie of andere middelen gebruikt vóórdat je de teek verwijdert.
Stappenplan
- Breng het puntige pincet in de buurt van de teek, zo dicht mogelijk op je huid.
- Pak de teek bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Controleer of alle tekendelen zijn verwijderd.
- Ontsmet hierna het beetwondje.
- Onthoud of noteer wanneer en waar je op je huid gebeten bent. Houd tot zeker drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van je huid of de hierboven genoemde klachten die passen bij de ziekte van Lyme.
Bron: Healthline, RIVM, Tekenbeetziekten.nl
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?