Dit moet je weten over het invriezen van sperma

Grote kans dat jij al wist van de mogelijkheid om je eicellen te laten invriezen, maar wist jij dat dit ook met sperma kan?

Wist jij dat je sperma kunt laten invriezen? Door zaadcellen in te vriezen, kun je ze voor een langere periode bewaren en later gebruiken om proberen een kindje te krijgen. Dit is alles wat je moet weten over het invriezen van sperma.

Waarom sperma laten invriezen?

De kans is groot dat jij al wist van de mogelijkheid om je eicellen te laten invriezen, maar het invriezen van sperma is minder bekend. Over het algemeen wordt sperma ingevroren als daar een medische indicatie voor is. Zo is het mogelijk dat iemand een behandeling krijgt waardoor diegene onvruchtbaar kan worden. Dit kan een oncologische behandeling - zoals chemotherapie of radiotherapie - zijn, maar ook behandelingen voor chronische ziekten - zoals reuma en chronische darmontstekingen - kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de productie van zaadcellen. Het is ook mogelijk indien de zaadkwaliteit achteruitgaat, het niet lukt om voor een vruchtbaarheidsbehandeling zaad te produceren of als iemand in transitie gaat. Aha!

Sperma laten invriezen: dit kun je verwachten

Als iemand in aanmerking komt voor het invriezen van sperma, wordt diegene ingelicht over de procedure en voorwaardes tijdens een intakegesprek met de behandelende arts. Zo wordt het bloed eerst getest op hepatitis B, C en HIV, om zeker te zijn dat het sperma veilig kan worden ingevroren. Ziet alles er goed uit? Dan kan het invriezen beginnen.

De zaadcellen voor het invriezen van sperma worden verkregen door te masturberen. Dit gebeurt vaak in een speciale ruimte van de polikliniek, omdat de zaadcellen kort daarna al moeten worden bewerkt. Het mag ook thuis worden opgevangen, op de voorwaarde dat het binnen twee uur na de zaadlozing wordt afgegeven.

Hoeveel sperma moet je laten invriezen?

Vaak zijn er drie zaadlozingen nodig om een goede hoeveelheid sperma in te vriezen. Is de kwaliteit van de zaadcellen minder goed? Dan adviseert het LUMC om meer dan drie zaadlozingen te laten invriezen. Maar als iemand al snel begint met chemotherapie, dan kan er ook één zaadlozing worden volstaan. Hierna is het namelijk in principe niet meer mogelijk om sperma te laten invriezen.

De kwaliteit van sperma

Na het opvangen van een zaadlozing, wordt de kwaliteit van de zaadcellen gecontroleerd in een laboratorium. De zaadcellen worden - indien het een geschikte kwaliteit heeft - ingevroren in speciale rietjes. Bij de eerste keer, wordt de eigenaar van de zaadcellen ingelicht over de hoeveelheid en kwaliteit van diens ingevroren sperma. Volgens het Erasmus MC is in 80 procent van de gevallen het sperma geschikt om in te vriezen. In het geval dat er geen (levende) zaadcellen worden aangetroffen, bespreekt de arts eventuele andere mogelijkheden.

Ingevroren sperma ontdooien

Het is echter lastig om te zeggen wat de kwaliteit van het sperma is na het ontdooien. Volgens LUMC wordt de kwaliteit in het algemeen wel iets minder. Hierdoor is er vrijwel altijd een IVF of ICSI-behandeling nodig. Het gebruiken van ontdooid sperma heeft geen impact op de gezondheid van het kindje. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat het invriezen van sperma leidt tot een verhoogde kans op miskramen of aangeboren afwijkingen.

Hoe zorgvuldig verloopt het invriezen van sperma?

Het invriezen van zaadcellen kan best wel spannend zijn, maar weet dat ziekenhuizen en vruchtbaarheidsinstellingen altijd zeer zorgvuldig met het sperma omgaan. Zo moet iemand verklaren dat het diens zaadcellen zijn, staat er altijd een naamsticker op het potje en doet het laboratorium altijd dubbelchecks. Het sperma wordt vaak voor vijf jaar bewaard, maar kan ook worden verlengd. Aarzel in ieder geval niet om je zorgen met de behandelende arts te bespreken!

Hoeveel kost het om sperma te laten invriezen?

De kosten voor de intake en het invriezen van sperma, worden bij een medische indicatie vrijwel altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Alleen de jaarlijkse bewaarkosten worden niet altijd vergoed door de verzekering. Deze kosten zijn landelijk vastgesteld en kosten - volgens het tarief uit 2022 - 129,56 euro per jaar. Wij raden je aan om altijd je verzekeringspolis te raadplegen.

Bronnen: LUMC en Erasmus UMC

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?