Moet je echt comedogene producten vermijden als je acne hebt?
Of is het weer een nieuwe marketingtruc?
In de wereld van beauty kom je waarschijnlijk steeds vaker producten waarop met grote letters 'niet-comedogeen' staat. Deze huidverzorgingsproducten zouden beter voor je huid zijn als je last hebt van acne. Maar is het écht zo belangrijk om comedogene stoffen te vermijden? Veroorzaken producten met comedogene stoffen daadwerkelijk acne of is het weer een nieuwe marketingtruc?
Hoe ontstaat acne?
Laten we eerst eens kijken hoe acne in de eerste plaats uitbarst. Het onderliggende probleem is olie, haar en dode huidcellen die een follikel in je huid verstoppen, waardoor bacteriën die zich al op je huid bevinden zich in de follikel kunnen verspreiden. Er is dan sprake van een ontstekingsreactie bij de haarzakjes en talgklieren.
Comedogene stoffen verstoppen talgklieren
Nu we dat weten, kunnen we gaan kijken wat comedogene stoffen nu precies doen. Eigenlijk zijn dit gewoon stoffen die de neiging hebben je talgklieren (extra) te verstoppen, waardoor ze puistjes veroorzaken en bestaande acne verergeren. Dat suggereert een onderzoek naar acne, waarin ze op zoek gingen naar de ingrediënten die verantwoordelijk waren voor het ontstaan van acne bij volwassen vrouwen. Wat blijkt? Ongeveer 50 procent van de geteste cosmeticaproducten bleek comedogeen te bevatten. Say what?
Is niet-comedogeen de toekomst?
Op basis van dat onderzoek verscheen er een lijst met ingrediënten die comedogeen zijn. Een lijst die de hele cosmetische industrie op z'n kop zette. In de schappen lagen in no-time huidverzorgingsproducten met claims als 'niet-comedogeen' en ook artsen adviseerden patiënten met acne om bepaalde producten te vermijden. Het idee was dit voor een schone, gladde huid zou zorgen, omdat het de acne zou verbeteren.
Dat klopte ook, er trad inderdaad verbetering op. Maar dat had volgens dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, te maken met het gebruik van onder meer vitamine A-zuur. 'Zélfs wanneer doorgegaan werd met het gebruik van de zogenaamde comedogene cosmeticaproducten', valt te lezen op haar website.
Puur of verwaterd?
Het onderzoek klinkt veelbelovend, maar het zit dus helaas wat ingewikkelder in elkaar. Er bestaan wel degelijk comedogene stoffen en ze kunnen ook echt je poriën verstoppen, maar de concentratie van de stof in een product is hierbij van belang. Een voorbeeld: bij de pure vorm van acetylated lanolin alcohol is de kans groot dat je poriën verstopt raken, maar als je deze stof zou verdunnen wordt de kans steeds kleiner. Kortom: wanneer beautyproducten voor het grootste deel uit water bestaan, kan de comedogene stof haast geen acne veroorzaken of verergeren. Snap je?
Geloof dus niet zomaar alle claims die op een verpakking staan. Vergeet niet dat fabrikanten willen dat je hun product koopt. Ze hebben een belang bij wat ze op de verpakking zetten. Kijk daarom voornamelijk naar het ingrediëntenlijstje. Ultee adviseert voornamelijk huidverzorgingsproducten te gebruiken met stoffen als salicylzuur, vitamine C of niacinamide. 'Deze ingrediënten hebben wel een bewezen werking bij acne.' Probeer het uit en kijk wat het met je huid doet. Elke huid is anders, dus experimenteer en ontdek welke cosmetica het best bij jouw huid past.
Bron: Healthline, Dr. Jetske Ultee