Waarom je de steel van een broccoli nooit moet weggooien
5 lekkere manieren om de steel van je broccoli te bereiden!
Broccoli is gezond, lekker en veelzijdig, vooral als je de hele broccoli gebruikt. Vaak belanden de roosjes op tafel en de rest in de prullenbak. Zonde! Want ja, wat kun je eigenlijk doen met de steel van de broccoli? Hieronder vind je 5 lekkere mogelijkheden, waardoor je de steel nóóit meer weg gaat gooien.
Eet vaker broccoli!
Broccoli heeft onwijs veel voordelen en wordt ook wel eens de gezondste groente genoemd: broccoli zit namelijk bomvol vezels, eiwitten, magnesium en calcium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor iedereen, maar als actief persoon mag jij hier nog wat vaker op letten. Wist je bijvoorbeeld dat een calciumtekort voor kramp in je spieren kan zorgen? Daarnaast bevat broccoli ook nog eens meer vitamine C dan sinaasappels en ondersteunt daardoor je immuunsysteem.
Dit kun je doen met de steel van broccoli
Broccoli is dus heel goed voor je, maar wees eerlijk: hoe vaak bereid je de hele broccoli? Vaak wordt de steel van de broccoli gewoon weggegooid en koken of stomen we alleen de roosjes. Zonde! De steel zit namelijk bomvol smaak en je kunt 'm prima eten. Hieronder vind je een aantal lekkere manieren om de broccolistronk te bereiden.
Meekoken of stomen
Zo simpel kan het zijn: maak je favoriete recept met broccoli (bijvoorbeeld een heerlijke groenten-curry) en gebruik de stronk op dezelfde manier als de roosjes. Ook als je een lekker voedzame soep maakt, kun je de steel van de broccoli erbij gooien voor een extra romige soep.
Broccoli-rijst
Met een keukenmachine of rasp kun je zelf broccoli-rijst maken, snel en simpel. Je kunt er gewone rijst mee vervangen of toevoegen aan je favoriete rijstgerechten voor wat extra groente.
Rauwkost
Ben je een échte broccoli fan? Dan wist je waarschijnlijk al dat je de steel prima rauw kunt eten. Gewoon schillen, klein snijden en meenemen voor een knapperige, frisse snack, bijvoorbeeld met heerlijke zelfgemaakte hummus.
Broccoli-pesto
Volgende keer dat er pasta op de planning staat, maak er lekker je eigen pesto bij: doe de stam van de broccoli in een blender, samen met verse basilicum, Parmezaanse kaas, citroensap, olijfolie en knoflook.
Frietjes uit de airfryer
Geen fan van rauwe broccoli? Zo maak je lekkere groente 'frietjes': schil de steel en snijd hem vervolgens in niet al te dikke frietjes. Breng op smaak met een beetje olie, zout, peper, knoflookpoeder of wat jij lekker vindt en gooi de frietjes in de airfryer. Let op dat je één laagje maakt, anders worden ze niet gaar. Na 8 minuten op 200˚C zijn je knapperige frietjes klaar. Sausje erbij, eet smakelijk!