Hoe ongezond is het dat je buik knort van de honger?

Is het muisstil, gaat je maag opeens knorren. Terwijl je niet eens honger hebt. Waar komt het dán door?

Begint jouw buik op de meest random tijden en vervelendste plekken of momenten te knorren? Grote kans dat je wangen gelijk vuurrood kleuren, maar een knorrende maag is niets om je voor te schamen.

'Heb je honger?', is de vraag die dan vaak luidt. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Wel moet je het in de gaten houden, want wanneer jouw buik regelmatige veel te harde geluiden maakt, kan dit wijzen op een onderliggende aandoening.

Een knorrende buik

Knorrende geluiden verwijzen vaak naar de geluiden die in je dunne en/of dikke darm worden gemaakt. Dit gebeurt meestal tijdens je spijsvertering. Wanneer je buik 'gromt' heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken met de beweging van voedsel, vloeistoffen, spijsverteringssappen of lucht door je darmen. Maar één van de meest voorkomende redenen van een knorrende maag is honger. Als je honger hebt, activeren stoffen in je hersenen het verlangen om te eten. Je spieren trekken vervolgens in je spijsverteringsstelsel samen om het overgebleven voedsel te verwerken, wat een rommelend geluid kan veroorzaken.

Kortom: heb je net gegeten, dan kan je buik mopperen terwijl je darmen het voedsel verwerken. Heb je al een tijdje niks gegeten? Dan zijn je darmen het overgebleven voedsel in je darmen aan het verwerken om de honger te stillen en je alsnog van energie te voorzien. Je kunt het vergelijken met het laatste beetje tandpasta dat je uit de tube wil halen. Het resultaat? In beide gevallen een borrelende en knorrende buik.

Verschillende soorten buikgeluiden

Buikgeluiden kun je categoriseren in drie groepen: normaal, hypoactief en hyperactief. Hypoactief geeft aan dat je darmactiviteit is vertraagd. Wanneer je iets eet, gaan je darmen wel aan de slag maar op een slakkentempo. Zolang je geen andere klachten ervaart, is er niks aan de hand. Heb je darmproblemen, zoals een moeilijke stoelgang? Trek dan aan de bel en neem contact op met een arts. Aan de andere kant zijn hyperactieve darmgeluiden juist een tikkeltje luider dan normaal. Deze kunnen optreden na het eten als je darmen het voedsel te snel proberen te verwerken. Het gevolg is vaak diarree.

Belangrijk om te weten: hoewel hypoactieve en hyperactieve buikgeluiden niet altijd betekenen dat er een groot probleem is, kunnen ze wel wijzen op darm- en spijsverteringsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn: paralytische ileus, geblokkeerde bloedvaten of darmobstructie. Trek dus op tijd aan de bel. Bij normale buikgeluiden is er meestal geen reden tot bezorgdheid. Tenzij je daarnaast last heb van andere symptomen, zoals:

  • Overtollig gas
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Constipatie
  • Bloederige ontlasting
  • Brandend maagzuur
  • Plotseling gewichtsverlies
  • Altijd 'vol' zitten

Zo stop je het knorren van je buik

Normaal verreist een grommende maag geen behandeling. Mochten de mopperende geluiden gepaard gaan met een opgeblazen, gasachtig gevoel in je buik? Probeer dan de inname van voedsel met gassen te beperken. Laat de volgende producten staan:

  • Appels, perziken en rozijnen
  • Broccoli, artisjokken en kool
  • Bonen
  • Zoetstoffen (zoals sorbitol)
  • Koolzuurhoudende drukken
  • Volkorenproducten

Vermijd ook zuivel als je lactose-intolerant bent. Dit kan ook voor winderigheid én een knorrende maag zorgen. Probeer ook altijd rustig te eten. Wanneer je een broodje carpaccio, pizza of quinoa-salade met veel geweld naar binnen propt, kan er ook veel lucht mee naar binnen komen. Ook dit kan voor een mopperende maag zorgen.

Mocht je het nodig hebben, geven we hier wat extra tips om het knorren van je buik te stoppen (zonder 's avonds te snacken).

Wanneer naar de dokter gaan?

Luisteren naar je eigen lichaam is de beste manier om jezelf veilig en gezond te houden. Als jij het niet vertrouwt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en langs de dokter gaan. De kans dat het iets ernstigs is, is gelukkig klein - maar laat je vooral extra geruststellen.

Vooral als je last hebt van abnormale buikgeluiden én andere symptomen ervaart, is het verstandig om even bij de huisarts binnen te wippen. Hoogstwaarschijnlijk zal de arts met een stethoscoop luisteren naar de abnormale darmgeluiden.

Mocht de dokter het niet vertrouwen, dan kan uw gezondheidsprobleem tot op de bodem worden uitgezocht. Een CT-scan wordt soms gebruikt om röntgenfoto's van je buikstreek te maken. Verder is een endoscopie een test waarbij een klein cameraatje wordt gebruikt om foto's of video's te maken in je maag of darmen. Tot slot kan een bloedonderzoek een infectie, ontsteking of orgaanschade uitsluiten.

Bron: Healthline, MLDS

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?