1 op de 5 Nederlanders schaamt zich voor eigen voeten
Durf jij met de voetjes bloot?
Het is bijna zomer en de zon schijnt: tijd om je slippers en sandalen tevoorschijn te toveren. Dit luchtige schoeisel is heerlijk aan je voeten als de temperatuur buiten begint te stijgen. Toch durven veel mensen niet met de voeten bloot te gaan. Maar liefst 18 procent van de Nederlanders schaamt zich namelijk voor z'n eigen voeten. Bij sommigen is de schaamte zelfs zo groot dat zij in bed met sokken aan slapen. Oh no! Dit blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts onder meer dan duizend Nederlanders.
Waar die voetenschaamte precies vandaan komt, is niet duidelijk. 'Daar kun je allerlei theorieën tegenaan gooien', zegt Leenarts. 'Waar ik gelijk aan denk is het perfecte plaatje dat tegenwoordig overal zichtbaar is. Op social media heeft iedereen allemaal mooie poezelige voetjes.'
Eelt, kalknagels en voetschimmel
Je voeten slepen je door wel duizenden stappen per dag en hebben dus flink wat te verduren. Heel gek is het dan ook niet dat je soms wat voetenkwaaltjes hebt, zoals eelt. Dat kan meestal geen kwaad. Toch heeft men bij voeten al snel de associatie met slechte verzorging. We vinden eelt, kalknagels of voetschimmel onhygiënisch, 'maar onhygiënisch suggereert dat het komt door slechte hygiëne.' Daar wil Leenarts graag een stokje voor steken. 'Daar klopt namelijk niks van. Het is niet dat je eelt of een kalknagel krijgt als je minder doucht.'
We zijn te streng voor onze voeten
Ze vindt dan ook dat Nederlanders streng zijn voor zichzelf én anderen. Meer dan de helft van hen vindt eelt bij een ander onaantrekkelijk, blijkt uit de cijfers. Ook vindt 38 procent van de ondervraagden eelt onhygiënisch bij een ander. Niet echt schokkend nieuws, maar vrouwen oordelen strenger dan mannen, vooral als het over henzelf gaat. Maar liefst 70 procent van de vrouwen vindt bijvoorbeeld eelt bij zichzelf onaantrekkelijk, terwijl dat percentage bij mannen slechts 46 procent is.
Schaam jij je voor je voeten, tenen of nagels? Je bent niet alleen. Maar Leenarts stelt je graag gerust, want die schaamte is nergens voor nodig. 'Eelt is een natuurlijk beschermlaagje van je huid. Het wordt pas vervelend als je last krijgt van te veel eelt. Dit merk je bijvoorbeeld als er kloven ontstaan.'
Iedereen vindt vast wel iets niet mooi aan zijn of haar voeten. Geloof ons, die perfecte voetjes? Die zie je alleen bij pasgeboren baby’s. Echt!
Tips om eelt te verwijderen
Als je dan toch onzeker bent over je eigen voeten, dan kun je eelt bijvoorbeeld proberen te verwijderen. Wees wel voorzichtig, waarschuwt de dermatoloog. 'Verwijder nooit te veel eelt, want deze beschermlaag hoort bij je voeten.' Met dit stappenplan ga je zorgvuldig te werk:
1. Maak het eelt eerst zachter
Neem voordat je begint met het daadwerkelijk verwijderen van eelt een voetenbadje met olie. Laat je voeten hier even lekker in weken, zodat het eelt zachter wordt en dus makkelijker te verwijderen. Extra fijn: de olie laat ook nog een verzorgend laagje achter op de huid.
2. Gebruik een scrub
Haal je voeten vervolgens uit het water, dep ze droog en smeer ze in met een voetenscrub. Masseer de eeltplekken zachtjes in. Scrub overigens niet te vaak, één keer per week is voldoende.
3. Pak een vijl
Heb je veel eelt? Gebruik dan een puimsteen of voetvijl om het eelt als het ware weg te 'schuren'. Spoel je voeten daarna af met water en dep ze goed droog.
4. Hulp van een professional
Blijf je onzeker over het eelt? Denk dan eens na over een bezoekje aan een professional, zoals de pedicure of je huisarts. Zij hebben meer methodes om je van eelt af te helpen. 'Maar nogmaals: een beetje eelt is oké.' Het beschermt die zachte voetjes van je.
Oppassen geblazen
Wanneer je eelt verwijderd, hoor je daar niks van te voelen. 'Vergelijk het met nagels knippen', zegt Leenarts. Maar wees wel voorzichtig, want je wil je voeten niet beschadigen. 'Wanneer je merkt dat het gevoelig begin te worden, dan ben je misschien al te ver.'
Realistisch beeld
'Gelukkig zien we op social media steeds vaker een realistisch beeld met hier en daar een vetrolletje verschijnen, dus ik hoop dat dat ook met voeten zal gebeuren', zegt de dermatoloog. Eelt of een kalknagel is dus niet onhygiënisch. Het is iets heel normaals, dus schaamte voor je eigen voeten is nergens voor nodig. Dus hup, ga lekker met de voeten bloot deze zomer!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?