Healthwashing? Trap niet langer in misleidende gezondheidsclaims

Een gezonde keuze maken in de supermarkt? Let op, schijn bedriegt!

De verpakkingen van producten beloven je vaak allerlei geweldige dingen. Je favo mueslireep is een ‘bron van vezels’' en een blikje energie zou je een vitamine B6 boost geven. Wie wil dat nou niet? Door zo’n gezondheidsclaim lijkt een product al snel een gezonde keuze, maar vaak is dit too good to be true. Lees verder en laat je niet langer misleiden door deze claims.

Wat is healthwashing?

Healthwashing houdt in dat een bedrijf een product gezonder laat lijken dan het in werkelijkheid is, dit gebeurt vaak bij voeding. Door middel van gezondheidsclaims wordt de focus gelegd op de voordelen van één bepaald ingrediënt. Op de verpakking van een product staat bijvoorbeeld: bron van vezels, laag in calorieën of rijk aan eiwit.

Hierdoor lijkt het alsof een product heel gezond is, totdat je de ingrediëntenlijst van dichtbij bekijkt. Dan zie je pas dat er ook heel veel andere ingrediënten in het product zitten die allesbehalve gezond voor je zijn. Dat er in jouw blikje energie, behalve vitamine B6, ook zeven suikerklontjes zitten wordt je niet direct verteld!

Wanneer mag je een gezondheidsclaim gebruiken?

Gezondheidsclaims zijn bedoeld om je te helpen bewuste keuzes te maken. Helaas staan juist veel van deze claims op ongezonde producten zoals snoep, snacks, koeken en frisdrank.

Om een voedingsclaim te mogen maken moet er een bepaalde hoeveelheid van een voedingsstof in een product zitten, deze hoeveelheden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. Maar let op, de eisen voor een claim richten zich maar op één voedingsstof. Voor de rest hoeft het product dus helemaal niet gezond te zijn.

Dit is hoe een gezondheidsclaim je kan misleiden

Neem bijvoorbeeld de claim: ‘bron van vezels’. Om dit te mogen claimen moet een product 3 gram vezels per 100 gram bevatten. Wanneer je in de winkel een koek koopt met deze claim denk je: Yes, ik ben goed bezig! In werkelijkheid hoeft dit niet zo te zijn. In het koekje zitten inderdaad ‘wat vezels’, maar kan het daarnaast veel suiker en verzadigd vet bevatten.

Op deze 3 manieren word jij voor de gek gehouden

De regelgeving rondom deze claims is soepel en fabrikanten spelen hier slim op in. Dit kan op drie manieren:

  1. Fabrikanten pronken met een bepaald ingrediënt. Zijn het niet de vezels zoals bij het eerdere voorbeeld dan gebeurt het met een ander ingrediënt, bijvoorbeeld eiwit of vitamine
  2. Soms worden er lokingrediënten toegevoegd om een product aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld vitamine C. Een lolly verandert dan van een snoepje in een ‘bron van vitamine C’. Met zijn alle fruit skippen lolly’s eten dan maar? Niet bepaald gezond, wél erg misleidend.
  3. Iets anders wat fabrikanten doen om een product gezonder te laten lijken is het (deels) weghalen van ongezonde voedingsstoffen. Dit kan een product iets gezonder maken, maar blijf realistisch. Claims zoals ‘’minder suiker’’ of ‘’minder verzadigd vet’’ maken een product niet meteen gezond.

Healthwashing: zo zorg jij ervoor dat je niet meer valt voor verkooptrucs

Genieten van snoep en lekker snacks? Daar is natuurlijk niks mis mee. Wel is het fijn om te weten of een product daadwerkelijk zo gezond is als het lijkt. Al helemaal wanneer je bewust voor een gezond product wil gaan. Hoe veel gezondheidsclaims een product ook heeft, check altijd de hele ingrediëntenlijst en voedingswaarde. Healthwashing? Daar trap jij echt niet meer in!

[editoriallinks id='331d0f74-01a4-4247-b407-96121a1ea413' align='center'][/editoriallinks

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?