Is kurkuma echt zo gezond als we denken?

Feit of fabel?

Kruiden kunnen - naast dat ze een gerecht héérlijk op smaak brengen - ook een hoop voordelen hebben voor je gezondheid. Dat geldt ook voor kurkuma. Maar... klopt dat eigenlijk wel? Is kurkuma zo gezond als we denken?

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is het kruid dat curry zijn gele kleur geeft. Het wordt al duizenden jaren in India gebruikt als specerij én als medicinaal kruid. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma en heeft krachtige ontstekingsremmende effecten en is een zeer sterke antioxidant. Dit heeft vele voordelen voor je gezondheid. Welke dat zijn, leggen we hieronder uit.

Kurkuma is te verkrijgen als wortel en als poeder. De poedervariant is handig voor bij het koken en wordt in de Aziatische keuken vaak als basisingrediënt gebruikt voor verschillende currygerechten.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Volgens Healthline tonen veel onderzoeken aan dat kurkuma grote voordelen heeft voor je lichaam en hersenen. Deze voordelen komen voornamelijk door één belangrijke actieve ingrediënt, namelijk curcumine.

1. Het bevat geneeskrachtige eigenschappen

Curcumine is een krachtige, ontstekingsremmende en antioxiderende stof. Hierdoor heeft kurkuma geneeskrachtige eigenschappen. Wel is het belangrijk om te vermelden dat het curcuminegehalte van kurkuma niet zo heel hoog is. De stof wordt slecht opgenomen in je bloedbaan, dus om het volledige effect van curcurmine te ervaren, moet je er veel van eten. Het helpt om kurkuma samen met wat zwarte peper te consumeren. In zwarte peper zit piperine, een natuurlijk stof die volgens onderzoek de opname van curcumine met 2.000% bevordert.

2. Curcumine is een ontstekingsremmende stof

Chronische ontstekingen zijn regelmatig de oorzaak van veelvoorkomende gezondheidsproblemen, zoals hartziektes, kanker of de ziekte van Alzheimer. Kurkuma is een goede specerij om aan je dieet toe te voegen, vanwege de ontstekingsremmende stof. Curcumine kan namelijk veel moleculen onderdrukken, waarvan bekend is dat ze een belangrijke spelen bij ontstekingen.

3. Het is goed voor je hersenen

Wanneer je regelmatig wat kurkuma eet, kan dit je geheugen en concentratie verbeteren. Bovendien verhoogt curcumine de niveaus van het hersenhormoon BDNF, dat de groei van nieuwe neuronen bevordert. Dit kan helpen bij het bestrijden van verschillende negatieve processen in je hersenen.

4. Het verlaagt het risico op hartaandoeningen

Verschillende onderzoeken suggereren dat curcumine kan leiden tot verbeteringen in de gezondheid van het hart. Dit stofje heeft namelijk gunstige effecten waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij hartaandoeningen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat het een antioxidant is en vanwege de ontstekingsremmende stoffen in dit specerij.

5. Het is goed voor je geheugen

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Aangezien er helaas nog altijd geen remedie is voor deze ziekte, is het zo belangrijk om te voorkomen dat het in eerste plaats gebeurt. Kurkuma kan hier een klein beetje bij helpen, aangezien bekend is dat ontstekingen en oxidatieve schade een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Curcumine heeft een gunstig effect op beiden. Of kurkuma de progressie van deze ziekte kan vertragen, is momenteel onbekend en moet nog bestudeerd worden.

6. Curcumine kan veroudering helpen te vertragen

Als curcumine kan helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer, kan het ook voordelen hebben voor de levensduur. Healthline suggereert hiermee dat kurkuma potentieel een supplement kan zijn tegen veroudering. Aangezien wordt aangenomen dat oxidatie en ontsteking een rol spelen bij veroudering, kan curcumine effecten hebben die verdergaan dan alleen het voorkomen van ziekten.

7. Het verbetert je huid

Ja, die ontstekingsremmende werking heeft veel voordelen. Zo ook voor je huid, aangezien veel huidaandoeningen hierdoor verminderd worden. Andere voordelen zijn dat het de poriën kalmeert. Dit gaat acne en littekenvorming tegen, aangezien wondjes sneller genezen. Kom maar op met die egale huid!

Hoeveel kurkuma per dag?

Kurkuma is dus hartstikke gezond, maar hoeveel heb je er van nodig om van de voordelen te profiteren? Nou, een hele hoop dus.

Studies gebruiken doorgaans doses van 500-2000 mg kurkuma per dag. Daarbij moet gezegd worden dat ze kurkuma ook vaak in de vorm van een extract met een curcumineconcentratie gebruiken die veel hoger is dan de hoeveelheden die van nature in het specerij voorkomen. Om je een beter beeld te geven: kurkumakruiden bevatten ongeveer 3 procent curcumine, vergeleken met 95 procent curcumine in extracten.

Desalniettemin kan kurkuma nog steeds voordelen hebben als je het gewoon een beetje door je eten strooit. Alleen is de impact een stuk lager. Mocht je graag meer eruit halen, dan kun je kurkuma supplementen slikken. Ga voor advies even langs de huisarts of een voedingsdeskundige.

Bron: Healthline