Overweeg jij psychedelische therapie? Dit moet je weten over truffels

Spoiler: het zijn niet de truffels die je over je pasta schaaft of terugvindt in je favoriete mayo.

Trippen als therapie: het klinkt als de droom van iedere hippie. Steeds vaker worden drugs in een positief daglicht geplaatst. Zo heeft recent onderzoek uitgewezen dat psilocybine, de werkzame stof in truffels, de klachten van depressie kan verminderen.

In dit artikel gaan we dieper in op truffels, die ook vaak worden ingezet voor microdoseren, met verhoogde creativiteit, productiviteit, een beter humeur en meer focus als gevolg. Wat zijn truffels precies, hoe werken ze en hoe denkt de wetenschap over deze psychedelische korrels? Let's find out.

Truffels: wat zijn dat precies?

Allereerst; truffels, wat zijn dat precies? Het zijn niet de truffels die je over je pasta schaaft of terugvindt in je favoriete mayo. Bart-Willem, lifecoach, regressietherapeut, klinisch psycholoog in spe en begeleider bij therapeutische truffelceremonies vertelt: 'Er zijn heel veel verschillende soorten truffels. De een is heel intern gericht, de ander heel visueel. Als je heel veel kleurtjes wilt zien moet je andere truffels gebruiken dan als je een innerlijke reis wilt maken. Wij gebruiken voor de ceremonies een mix van twee verschillende soorten truffels.'

Volgens Jellinek zijn truffels eigenlijk een verwarrende naam, omdat de truffel een niet hallucinogene ondergronds groeiende paddenstoel is. De pyschedelische truffels zijn daarentegen eigenlijk sclerotia, ondergrondse zwamdraden van bepaalde paddenstoelen. Hierdoor vallen ze niet onder de Nederlandse Opiumwet en zijn ze 100% veilig volgens het RIVM.

Hoe werken truffels?

De werkzame stof in psychedelische truffels heet psilocybine. Psilocybine wordt in het lichaam omgezet naar psilocine dat werkzaam is op de serotoninereceptoren in de hersenen. 'Een tijdelijke toename van serotonine (gelukshormoon red.) en een tijdelijke verlaging van de noradrenaline, dopamine en histamine-concentraties wordt hiermee gerealiseerd. Het heeft invloed op het geheugen, slaap, emoties, zelfvertrouwen, stemming, eetlust en orgasme,' aldus Truffelceremonie.com.

'Het mooie is dat truffels serotonine aanvullen, waar een drug als XTC het verbruikt,' verduidelijkt Bart-Willem. 'Daarbij is het biologisch en 100% natuurlijk. Bijna alle andere drugs zijn chemisch en verbruiken juist serotonine. Daarom kunnen truffels ook helpen bij depressies, mensen die zich niet zichzelf voelen of ADHD'ers.'

Maar, wat gebeurt er dan precies als je truffels gebruikt? 'Als je truffels neemt wordt je bewustzijn aangepast, je voelt je wat duizelig. Je kunt vormpjes en kleuren gaan zien en vanuit die kleuren ga je in een 'diepe slaap'. Je bent wel wakker, maar toch kom je in een soort diepe slaap. Vanuit dat bewustzijn ga je allerlei situaties zien uit dit leven of uit vorige levens, of welk tijdstip dan ook. Mensen ervaren daadwerkelijk wat er in andere levensfases gebeurd is. Je kunt heel diep komen. De effecten zijn dat mensen zichzelf achteraf beter voelen, meer bewust, beter in staat bij zichzelf te blijven en beter te luisteren naar zichzelf en hun intuïtie.'

Wie kunnen er baat hebben bij een truffelceremonie?

Truffels werken dus psychedelisch. Je kunt ze in kleine hoeveelheden gebruiken, voor meer focus, creativiteit, een beter humeur en productiviteit, maar ook in een grotere hoeveelheid voor een intensere, therapeutische ervaring. Dit laatste kun je het best begeleid doen, bijvoorbeeld in de vorm van een truffelceremonie.

'Eigenlijk is een truffelceremonie geschikt voor iedereen die persoonlijk wil groeien of wat te verwerken heeft. Er zijn ook genoeg dagjesmensen, die het willen doen voor de ervaring of om te trippen, maar er kloppen ook mensen aan met depressies. Zeker voor mensen die trauma's mochten loslaten wordt het leven veel makkelijker. Ik heb mensen in drie, vier maanden van hun depressie afgeholpen, huwelijken gered en mensen van hun verslaving af zien komen. Dat doe ik niet alleen, dat doen de mensen vooral zelf. Ze gaan door truffels anders naar de wereld kijken. Ik denk echt dat het iedereen wat kan brengen.'

Truffels therapeutisch inzetten

Mensen met mentale problemen gaan in eerste instantie vaak naar een praattherapeut (een psycholoog, regressietherapeut of psychiater). 'Daar moet je in principe alles zelf oprakelen en vertellen. Het mooie aan truffels is dat de problemen je op een plateautje worden aangeleverd. De truffels laten zien waar je aan moet en mag werken. Bij praattherapie ben je zelf in charge, bij truffeltherapie of psychedelische therapie zijn de truffels in charge. De truffels laten zien waar je aan moet en mag werken. Daarom is het zo effectief,' vertelt Bart Willem.

Hoe gaat deze vorm van therapie dan precies in z'n werk? 'Mensen bouwen, in overleg met hun huisarts, af met antidepressiva en beginnen hier met therapie. Zij komen vaak met zware, diepe dingen en hebben meerdere trips nodig om echt ergens te komen. Als je de ene laag afpelt, komt er weer een volgende laag. Hoe langer een trauma blijft zitten en hoe erger dat trauma geweest is vroeger, hoe moeilijker dat benaderbaar is. Soms lukt dat niet in twee, drie keer. Het blijft een proces. Zij doen dan ook een programma voor transformatie die echt therapeutisch ingestoken is. Drie ceremonies, 9 uur aan therapie, in drie maanden tijd. Ze werken dan in een dikke map, met 55 pagina's aan schrijfopdrachten, om ervoor te zorgen dat we echt ergens komen. Dan is het echt therapie.'

'Ik heb een man behandeld die 35 jaar lang elke nacht nachtmerries had. Drie maanden later is hij van al zijn nachtmerries af en de meeste van zijn kwalen. We zijn er nog niet helemaal, het is geen wondermiddel, maar we zijn wel goed op weg.'

Misvattingen over truffels

Hoewel steeds meer mensen truffels een kans geven worden truffels nog steeds voornamelijk gezien als (party)drugs. 'Het is natuurlijk een psychedelisch middel, maar het is niet verslavend. Ook is het 100% veilig volgens het RIVM, al jaren. Daarom zijn truffels ook niet verboden. Ik denk dat we voor de truffels niet bang hoeven te zijn, vooral niet als je ze doet in een setting, zoals wij hier tijdens een truffelceremonie doen. Truffels zijn op die manier ook echt geen partydrug. Geloof me, als je deze ervaring tijdens een housefeestje hebt, dan wordt je echt niet blij.' aldus Bart-Willem.

Voor wie is het doen van truffels geen goed idee?

Niet voor iedereen is truffels doen een goed idee. 'Truffels raad ik af bij mensen die zwaar depressief zijn. Dan bedoel ik manisch depressief psychotisch of schizofreen. Die mensen hebben het al druk genoeg met zichzelf en kunnen niet ook nog eens alle ladingen van dit leven, of vorige ervaringen erbij hebben,' legt Bart-Willem uit.

Thuis uitproberen? Sla maar even over

Nieuwsgierig geworden? Mooi! Van plan thuis op de bank aan je trip te beginnen? Nope, geen goed plan. Volgens Bart-Willem zijn daar meerdere redenen voor:

'In (online)shops word je echt te weinig voorgelicht. Als je het niet begeleid doet, kan het zijn dat het de verkeerde kant opgaat. Er moet wel iemand over je waken. Mensen weten niet precies wat ze doen, en er is ook fysiek gevaar, omdat je bewustzijn verandert door de truffel.' Onderzoek uit 2006 bevestigd dit. Daaruit bleek dat de setting van een trip kan bijdragen aan het beperken van een negatieve ervaring. Don't try this at home, dus.

Wat zegt de wetenschap over het gebruik van truffels?

In de jaren '50 werd er in Amerika al onderzoek gedaan naar de werking van psilocybine en psychedelica. In 2006 ontstond er vanuit de wetenschap hernieuwde interesse en tot op heden lopen er wereldwijd meerdere onderzoeken naar het gebruik van truffels.

Zoals al eerder in dit artikel beschreven werd is er recent een positief verband gelegd tussen psychedelica en verminderde klachten bij depressie. Een onderzoek uit 2016 onderbouwt dit en merkt ook verminderde angstklachten en een groter geluksgevoel op. Ander onderzoek voegt afnemende verslavingen toe aan dit lijstje.

Belangrijk om in gedachte te houden is dat er nog weinig onderzoek gedaan is naar de lange termijneffecten op de hersenen. Ook zijn ze nog aan het onderzoeken of microdosing een placebo is of niet, en wat microdosen precies doet met de hersenen.

Kortom: de wetenschap is toenemend positief over psychedelica, maar er is nog veel meer onderzoek nodig om alle effecten en bijwerkingen 100% in kaart te brengen.

Persoonlijke ervaring

WH's Luna deed een begeleide truffelceremonie en deed verslag. Benieuwd? Lees in dit artikel haar persoonlijke ervaring.

De informatie in dit artikel komt van Truffelceremonie.com. Women’s Health is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden of onvolledigheden of anderszins ontstaan in verband met de aangeboden informatie. Voor vragen over het product bekijk dan de website van Truffelceremonie.com.