Rusteloze benen, wat zijn dat?

Dit helpt bij het Restless Legs Syndroom.

Kun je je benen maar niet stilhouden omdat ze zo tintelen of kriebelen, vooral als je in bed ligt en niets liever wil dan slapen? Misschien heb je dan last van rusteloze benen. Dit noemen we ook wel het Restless Legs Syndroom. Lees hier alles over deze irritante aandoening.

Symptomen bij rusteloze benen

Heb je het Restless Legs Syndroom (RLS), dan voel je gekriebel, tintelingen of een vervelende sensatie in je benen. Er zijn patiënten die het omschrijven alsof er een leger mieren door hun benen wandelt.

Krabben helpt niet. Bewegen helpt wel tegen het vervelende gevoel, althans tijdelijk. Daardoor wil je je benen continu bewegen, het lukt haast niet om ze stil te houden. De onrust komt vooral als je lang zit en 's avonds of 's nachts opzetten. Sommige mensen schoppen in hun slaap of maken schokkende bewegingen. Je kunt hetzelfde onaangename gevoel ook in je handen, voeten, armen en romp hebben.

Wat is de oorzaak van rusteloze benen?

De oorzaak valt meestal niet te achterhalen. Als je een vrouw bent of wat ouder bent, heb je meer kans om rusteloze benen te krijgen. In sommige families komt het meer voor. Daarnaast kun je ermee te maken krijgen tijdens je zwangerschap, door medicijngebruik en als je nieren minder goed functioneren.

Dit kun je zelf doen tegen rusteloze benen

Rusteloze benen komen vaak voor. Hoewel het geen kwaad kan, is het natuurlijk wel heel irritant. Dat gekriebel in je benen houdt je behoorlijk uit je slaap. Roken, koffie en alcohol drinken, te weinig bewegen en overgewicht verergeren je klachten mogelijk. Dat zijn zaken die je zelf kunt aanpakken: stop met roken, drink zeker 's avonds geen koffie en houd het bij maximaal een glas alcohol per dag (en drink niet dagelijks alcohol). Probeer een gezond gewicht te bereiken of behouden. Beweeg genoeg, maar liever niet vlak voor je naar bed gaat.

Behandeling Restless Legs Syndroom

Het Restless Legs Syndroom is niet te voorkomen of genezen. Ondervind je er veel hinder van, dan is het verstandig om eens te overleggen met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een neuroloog die gespecialiseerd is in rusteloze benen. Er zijn medicijnen die kunnen helpen, maar deze hebben bijwerkingen. Samen met een specialist kun je afwegen wat voor jou de beste optie is.