Dit kun je volgens dermatologen het beste doen tegen een onzichtbare puist
Eén hint, vier woorden: er NIET aan zitten.
Picture this: je zit aan je bureau als je plotseling een heel gevoelig, groot puistje op je kin voelt ontstaan. Deze veroorzaakt een golf van angst omdat je weet (en voelt!) dat-ie diep zit en onder je huid broeit. Klinkt dit bekend in je oren? Het is waarschijnlijk een onzichtbaar puistje.
Dit kun je volgens dermatologen het beste doen tegen een onzichtbare puist
'Bij onzichtbare of onderhuidse acne zitten de puistjes niet aan de oppervlakte, maar juist onder je huid', legt dermatoloog en hormonaal huidexpert Zenovia Gabriel uit. 'Veelvoorkomende plaatsen voor diepe acne, ook wel blinde puistjes genoemd, zijn de kin, kaaklijn, zijkant van het gezicht en nek. Dat komt omdat er een hoge dichtheid van talgklieren in deze gebieden is geclusterd en de olieklieren dieper in het weefsel liggen.'
Deze olieklieren worden vervolgens geactiveerd door een hormonale stimulatie op het niveau van de follikel, zodat de zak met olie diep is en niet aan het huidoppervlak ligt, zoals bij een witkopje of mee-eter. Hierdoor zijn onzichtbare puistjes vaak pijnlijk en moeilijk te behandelen. En dat is best vervelend, want zó onzichtbaar zijn ze ook weer niet.
Blijf lezen om erachter te komen waarom deze onderhuidse puistjes ontstaan en hoe je ze voor eens en voor altijd kunt behandelen. Met een paar goede tips van dermatologen.
Wat is een onzichtbare puist en hoe herken je er een?
Een onzichtbaar puistje is een kleine knobbel of bobbel die zich onder het huidoppervlak vormt en zich meestal ontwikkelt op het gezicht, de borst of de bovenrug, zegt dermatoloog Peter Young. Ze komen vaak niet eens naar boven, maar dat betekent niet dat ze niet zichtbaar zijn. Bovendien kunnen ze ontstekingen en pijn veroorzaken. Soms komen ze wel door het huidoppervlak heen en barsten ze open of vormen ze een whitehead, mee-eter of rode bult. Onderhuidse pukkels zijn vaak groter dan normale puistjes, omdat ze diep in de huid leven, traag genezen en meestal te zacht zijn om uit te knijpen (dat is overigens ook hélemaal niet slim, maar daarover later meer).
Wat veroorzaakt blinde puistjes?
Blinde puistjes ontstaan wanneer je poriën verstopt raken met dode huidcellen, talg en bacteriën, zegt Dr. Young. 'Als je huid te veel talg produceert, hebben de olie en dode huidcellen de neiging zich onder je huid op te hopen en een voedingsbodem te worden voor bacteriën, wat leidt tot pusvorming', legt hij uit. 'In tegenstelling tot mee-eters en whiteheads zitten onzichtbare puistjes dieper onder de huid, en er is geen ontsnappingsroute voor deze verzameling talg, dode huid en bacteriën. De kans dat ze gaan ontsteken en pijnlijk aanvoelen is daardoor een stuk groter.' Hoewel acne en puistjes op elke leeftijd kunnen voorkomen, komen ze vaker voor bij tieners en jonge volwassenen.
Wat kun je doen tegen een onzichtbare puist?
First things first: pluk, prik, por of knijp niet in de onzichtbare puistjes! Hoe verleidelijk het ook is, dit kan het probleem alleen maar groter maken. Je duwt puistjes hierdoor dieper in je huid, zegt Dr. Young. Ook wordt je huid er roder door, waardoor de puist alleen maar meer opvalt. Als je probeert te knijpen, creëer je juist meer ontstekingen waardoor de pukkel dieper, groter en pijnlijker wordt (ugh!). Gelukkig verdwijnen blinde puistjes meestal binnen één tot twee weken als ze op de juiste manier worden behandeld. Good to know: als ze niet worden behandeld, kunnen ze tot een paar maanden (!) onder je huid blijven zitten.
Zó kom je van die vervelende onderhuidse puist af
- Een warm compres: 'Een warm compres moedigt de pus van een blinde puist aan om naar het huidoppervlak te komen en een kopje te vormen. Hierdoor verandert de onzichtbare puist in een normaal puistje dat gemakkelijker te verwijderen is', legt hij uit. Probeer drie tot vier keer per dag een schoon, warm washandje op de blinde pukkel te leggen, ongeveer tien minuten per keer.
- Niacinamide: Niacinamide-gel werkt ook als een behandeling voor blinde puistjes, omdat het een ontstekingsremmer is. Die helpt het puistje op te lossen zonder verdere irritatie te veroorzaken.
- Acne-pleisters: deze zijn handig als je de drang voelt om het puistje aan te raken of uit te knijpen. 'Ik vind acne-stickers die met een van deze medicijnen zijn ingebed, meestal het beste werken, omdat als je de kleine sticker op je huid plakt, het medicijn gedurende een periode van enkele uren vrijkomt en kan doordringen in de diepere lagen van je huid waar de puist is ontstaan', legt dr. Young uit.
- Benzoylperoxide: behandelingen met benzoylperoxide werken ook goed voor het uitbannen van blinde puistjes. Tea tree-olie is een andere geweldige ontstekingsremmer die zal helpen de huid binnen te dringen en de bacteriën te doden, voegt Dr. Young eraan toe.
- Steroïde-injecties: als jouw onzichtbare puistjes extreem pijnlijk, koppig en / of aanhoudend zijn, is het verstandig een dermatoloog te bezoeken voor eventueel een steroïde-injectie. 'Dit is de beste manier om blinde puistjes snel op te lossen. De ontstekingsremmende steroïde-injectie gaan rechtstreeks in het puistje, waardoor het medicijn precies daar komt waar het moet gaan om de ontsteking te kalmeren.'
Hoe voorkom je onzichtbare puistjes?
Preventie is the key voor blinde puistjes, dus houd je huid altijd schoon door je gezicht elke ochtend, nacht en wanneer je zweet te wassen, zegt dr. Young. Hoe je dat doet? Dit is de beste manier om je gezicht te reinigen. Zorg er ook voor dat je alleen niet-comedogene make-up, vochtinbrengende crèmes, zonnebrandmiddelen en reinigingsmiddelen gebruikt waarvan specifiek is vastgesteld dat ze de poriën niet verstoppen.
Benzoylperoxide werkt ook preventief. Het is het beste om voor je gezicht een benzoylperoxide-product te gebruiken dat minder dan 5 procent is, aangezien hogere concentraties van benzoylperoxide juist irriterend kunnen zijn zonder dat ze ook effectiever zijn. Adapaleengel is een ander geweldig preventief middel, hoewel het bij de eerste start irriterend en/of uitdrogend kan zijn. Begin met elke drie dagen een hoeveelheid ter grootte van een erwt, gevolgd door een vochtinbrengende crème. Spironolacton werkt ook op een hormonale component van acne, wat vooral geweldig is voor vrouwen met acne-uitbarstingen rond hun menstruatiecyclus.
En dan is het ook belangrijk om naar je dieet te kijken. Bepaalde voedingskeuzes zijn ook van invloed op je huid. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, of voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel snel verhogen, kunnen mogelijk acne-uitbarstingen veroorzaken. Dat geldt overigens niet alleen voor producten met suiker in de voor de hand liggende koekjes en cakes, maar ook witte verwerkte koolhydraten zoals witte rijst, pasta of brood. Verder kunnen zuivel en eiwitsupplementen ook een potentiële trigger zijn.
Blijf je er last van hebben, maak dan een afspraak bij je huisarts of dermatoloog. Samen kunnen jullie tot een perfect behandelplan komen. En wat je ook doet...houd je handen eraf en probeer ze niet uit te knijpen!