Dit is waarom sommige mensen eerder vreemdgaan dan anderen
Kun jij de verleiding weerstaan?
Het is een feestje om jou als lover te hebben. Je bent lief, grappig, mooi, sexy, intelligent en ook nog eens super trouw. Wanneer blijkt dat je partner minder trouw is, komt dat als een shock. Jullie waren toch happy, waarom zou iemand zoiets doen? In een video van de Universiteit van Nederland vertelt psycholoog Tila Pronk hierover. Lees verder en ontdek waarom de een sneller vreemdgaat dan de ander.
Aantrekkingskracht hangt in de lucht
Stel je voor, je bent dolgelukkig met je partner, hoewel je nog steeds heel veel van je lief houdt ontmoet je iemand waarvan je het behoorlijk warm krijgt. Het zou je zomaar kunnen overkomen, misschien is het zelfs herkenbaar voor jou.
Volgens Tila is het heel erg normaal om deze aantrekkingskracht te voelen: 'Wanneer je iemand ziet die je mooi vindt, worden er beloningsgebieden in onze hersenen actief. We krijgen een automatische reactie van onze hersenen, er gebeurt iets wat we fijn vinden. Diezelfde beloningsgebieden worden ook actief wanneer je bijvoorbeeld een stukje chocolade eet.’
Kun jij de verleiding weerstaan?
Maar wat gebeurt er als de persoon die jij aantrekkelijk vindt je signalen geeft dat het wederzijds is? Tila: ‘Je voelt dan waarschijnlijk een sterke impuls om in te gaan op die aantrekkingskracht.’ But wait, je hebt een fijne relatie met iemand van wie je houdt en wil deze persoon absoluut niet kwijt.
Wat je nodig hebt om de verleiding te weerstaan is impulscontrole.’ Je moet in staat zijn om je eerste impuls, het automatische gevoel van aantrekkingskracht, een beetje te onderdrukken en te reguleren.’ Nadat je dat hebt gedaan kun je weer helder nadenken en besluiten dat je niks wil en gaat doen met de aantrekkingskracht die je voelt.
Hoe zit het met jouw impulscontrole?
Impulscontrole wordt geregeld in de hersenen en zorgt ervoor dat je bepaalde impulsen kunt onderdrukken. Impulscontrole zorgt ervoor dat je geen dingen doet of zegt die niet handig zijn. Uit het onderzoek van Tila blijkt dat mensen met een slechte impulscontrole eerder geneigd zijn om vreemd te gaan. Om trouw te blijven aan je partner heb je dus impulscontrole nodig.
Je impulscontrole wordt beter als je gelukkig bent met je partner
In je hersenen heb je beloningsgebieden, deze worden actief wanneer je een mooi persoon ziet. Zit je in een relatie? Dan wordt ook een ander deel van je brein actief, namelijk de controlegebieden. De controlegebieden zorgen ervoor dat jij controle hebt over hoe jij je gedraagt.
Tila: 'Als de controlegebieden geactiveerd worden, worden automatisch de beloningsgebieden minder actief. Hierdoor voel je minder beloning als je naar mooie mensen kijkt terwijl je in een relatie zit.’ De neiging om vreemd te gaan wordt hierdoor kleiner. Nog meer goed nieuws, wanneer je in een fijne relatie zit en gelukkig bent met je lief is dit effect nog sterker.
Kom je in de verleiding? Zo houd je controle
Is jouw impulscontrole niet al te best? No worries, er is hoop. Je kunt beter worden in het beheersen van je impulsen. Een manier om dat te doen is door mindful om te gaan met verleidingen. Sta jij oog in oog met een heel lekker hapje en is de aantrekkingskracht voelbaar? Geef niet meteen toe aan de verleiding, denk in plaats daarvan na over hoe het zou zijn om met deze persoon het bed in te duiken.
Misschien is je eerste gedachte, wow, hot, let’s go. Maar wat gebeurt er wanneer je denkt aan het moment nadat je bent vreemdgegaan? Een gekwetste partner, schuldgevoel en misschien wel het einde van jullie liefdesverhaal. Die gedachte is een stuk minder aantrekkelijk.
Vergelijk het met het leegeten van een hele doos bonbons. Het leek je erg lekker, een goed idee. Toen de doos leeg was en jij kotsmisselijk, dacht je hier waarschijnlijk heel anders over. Tila: ‘Dat laat zien dat impulsen, en verleidingen, per definitie tijdelijk zijn.’ Of het nu gaat over een lekker hapje in de vorm van een doos bonbons of een erg lekker ding, achteraf krijg je er waarschijnlijk spijt van.