Zit je veel? Dan heb je misschien het dead butt syndroom
Hoogste tijd om je bilspieren wakker te schudden.
Het is geen geheim: de meesten van ons zitten (te) veel. Nederlanders zijn zelfs Europees kampioen zitten, want gemiddeld zitten wij meer dan 10 uur per dag. Dat heeft diverse, vooral vervelende gevolgen voor onze gezondheid, waaronder ook het dead butt syndroom. Wat dat precies inhoudt en wat je ertegen kunt doen, lees je hier.
Wat is het dead butt syndroom?
De naam dead butt syndroom is wellicht een beetje overdreven, maar het komt er wel op neer dat de gluteus medius, één van de drie grootste spieren in je billen, niet goed meewerkt. Normaliter zou de spier helpen om je bekken te stabiliseren, maar nu vergeet hij als het ware wat zijn taak is. Andere spieren moeten het werk overnemen om de inactieve gluteus medius te compenseren. Daardoor gaan ook de heupflexoren overuren draaien: ze worden korter en strakker, waardoor je allerlei pijnklachten in de rest van je lichaam kunt krijgen.
Hoe weet je of je het hebt?
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je het dead butt syndroom hebt. Sluit even je ogen en focus op je lijf: voel je je bilspieren een beetje tintelen? Of voelen ze zelfs doof aan als je zit? Dan zijn je bilspieren niet actief (genoeg). Maar ook pijnklachten in je onderrug, heup, knieën of enkels kunnen hun oorsprong hebben in zwakke bilspieren en overactieve heupflexoren.
Dit kun je doen tegen dead butt syndroom
Als je bedenkt dat het dead butt syndroom vooral ontstaat door te veel zitten, ligt de meest simpele oplossing voor de hand: minder zitten, vaker opstaan. Werk je achter de computer, investeer in een zit-sta-bureau. Sta vaker op om een glaasje water te halen (zo blijf je gelijk goed gehydrateerd). Veel sporthorloges kunnen je ook een seintje geven als je te lang niet hebt bewogen.
Bilspieren trainen
Goed, je gaat al minder zitten. Wat kun je nog meer doen om je bilspieren wakker te schudden? Uiteraard: trainen. Krachtoefeningen zoals de squat, hip thrusts en bulgarian split squat zijn ideaal. In de sportschool kun je met een specifiek krachtschema aan de slag. Geen tijd om zware gewichten te tillen in de sportschool? Ook met lichaamsgewicht en een weerstandband kun je je bilspieren effectief trainen.
Disclaimer: Als je al langer last hebt van verschillende pijnklachten, dan raden we altijd aan om een afspraak in te plannen bij een (sport)fysiotherapeut.