Onderzoek: is hardlopen even effectief als antidepressiva?
Bij milde depressieve klachten kun je zelf veel bereiken, bijvoorbeeld door meer te bewegen.
Dat je je beter voelt door hardlopen, dat wisten we al langer. Na een stressvolle dag je hardloopschoenen aantrekken en even je hoofd leegmaken, heerlijk! Uit onderzoek blijkt nu dat de kracht van hardlopen nog veel verder gaat: zo kan regelmatig lopen een waardevol onderdeel zijn van de preventie én behandeling van depressie.
Onderzoek: is hardlopen even effectief als antidepressiva?
Depressie: 1 op de 5 krijgt ermee te maken
Sombere gevoelens kennen we allemaal. Maar een depressie gaat een flinke stap verder. De negatieve gevoelens en gedachten zijn heftiger en houden langer aan. Je bent niet vooruit te branden en dingen waar je eerst enthousiast over was, interesseren je niet meer, waardoor je niet meer goed kunt functioneren op je werk of in sociale situaties.
Van alle psychische aandoeningen komt depressie het meest voor. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven een depressie, vrouwen nog net wat vaker dan mannen. Bij milde klachten kun je zelf veel bereiken, bijvoorbeeld door meer te bewegen. Zo gebruiken deze hardlopers de sport om met mentale klachten om te gaan.
Hardlopen vs antidepressiva: wat werkt beter?
Kan hardlopen helpen tegen milde depressieve gevoelens of kun je beter voor antidepressiva gaan? Deze vraag hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Tilburg University uitgezocht. 141 patiënten met depressie en/of angst werden 16 weken lang begeleid: de ene groep slikte medicatie, de andere groep volgde hardlooptherapie. Ze gingen minimaal twee keer per week in groepsverband hardlopen. Beide vormen van behandeling hadden vergelijkbare effecten op de mentale gezondheid van de deelnemers. Maar: qua fysieke gezondheid had de groep hardlopers duidelijk voordeel. Bij alle deelnemers van de loopgroep zijn gewicht, taille-omvang, bloeddruk en hartslag duidelijk verbeterd dankzij de regelmatige training. De deelnemers die antidepressiva slikten gingen op al deze punten juist achteruit.
Kortom: hardlopen werkt tin sommige gevallen) even goed als antidepressiva, maar biedt naast de positieve invloed op je mentale gezondheid ook nog eens veel voordelen voor je fysieke gezondheid. Dit maakt hardlopen in veel gevallen een waardevol onderdeel van therapie.
Elke vorm van beweging kan helpen
Als (aanleg voor) depressie in je familie voorkomt, dan heb je zelf ook een hoger risico dat je er ooit mee te maken zult krijgen. Maar uit onderzoek wordt ook duidelijk dat je genen geen lotsbestemming zijn: je leefstijl heeft veel invloed op je mentale gezondheid. Zo blijkt dat het risico op depressie rond 20% afneemt bij mensen die ongeveer 35 – 45 minuten per dag fysiek actief zijn. Hier hoort elke vorm van beweging bij: hardlopen, fietsen, wandelen, yoga – hoe meer beweging, hoe kleiner de kans op depressie.
Het is geen wondermiddel
Diverse onderzoeken laten zien dat hardlopen niet alleen je fysieke gezondheid kan verbeteren, maar ook je mentale gezondheid. We kunnen je alleen maar toejuichen als je beweging gebruikt om je leven en gezondheid te verbeteren. Preventief en bij milde klachten is het een fantastische eerste stap. En toch is hardlopen geen wondermiddel dat al je problemen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Voor mensen met zware depressie is hardlopen en beweging in het algemeen een belangrijk onderdeel van de therapie, één van meerdere hulpmiddelen die elkaar kunnen versterken.
Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met MIND Korrelatie, of maak een afspraak bij jouw huisarts.