Wat is cycle syncing en wat zijn de voordelen?

Laat je menstruatiecyclus eens in je voordeel werken.

Heb jij elke maand weer ontzettend veel last van krampen, rugpijn, cravings, spontane huilbuien, stemmingswisselingen of plotselinge bloedingen? Verschrikkelijk! Maar wat als we je vertellen dat er een manier is om rondom je menstruatie meer grip te hebben op je leven? Door samen te werken met je hormonen kun je je dagelijkse leven positief veranderen.

Je training, dieet en leefstijl aanpassen aan de fasen van je menstruatiecyclus heeft meer invloed op je dan je denkt. Je leert eindelijk te luisteren naar je eigen lichaam en dat is heel wat waard. Maar wat zijn de voordelen van cycle syncing eigenlijk?

Wat is cycle syncing?

Als jij regelmatig ongesteld wordt, dan weer je waarschijnlijk maar al te goed wat zo'n menstruatie doet met je energieniveau. Door hormonale schommelingen kunnen zelfs de eenvoudigste dagelijkse taken uitdagend zijn. Ook tijdens het trainen. Het kan dan ook moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven, waardoor je prestaties afnemen.

Cycle syncing (ook wel cyclussynchronisatie genoemd) kan daarbij helpen. Je menstruatiecyclus bestaat uit vier verschillende fases:

  • De menstruatiefase (winter)
  • De folliculaire fase (lente)
  • De ovulatie fase (zomer)
  • De luteale fase (herfst)

Elke fase brengt fysieke, mentale en emotionele verschuivingen in ons lichaam met zich mee die van invloed zijn op je energieniveau, stemming, motivatie, libido, creativiteit, je vermogen om te communiceren en je eetlust. Het uitgangspunt van cycle syncing is relatief simpel: in plaats van de hele maand hetzelfde type trainingen te doen, stem je je trainingen af ​​op de huidige fase van je menstruatiecyclus. Sommige vrouwen gaan nog een stapje verder en stemmen hun voeding ook af op elke fase. Dit kan helpen om je hormonen in balans te brengen, waardoor je klachten minder worden.

Het is normaal dat je als vrouw natuurlijke schommelingen gedurende de maand ervaart, maar haal daar voordelen uit in plaats van nadelen. Door je leven af te stellen op je cyclus, blijf je elke dag bewust van de behoeften van je lichaam.

Wie profiteert het meeste van cycle syncing?

Hoewel iedereen kan profiteren van cyclussynchronisatie, zijn er bepaalde groepen vrouwen die er het meeste baat bij hebben, zoals:

  • Vrouwen die polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) hebben
  • Vrouwen die te zwaar zijn
  • Vrouwen die oververmoeid zijn
  • Vrouwen die hun libido terug willen
  • Vrouwen die zwanger willen worden

Hoe pak je cycle syncing aan?

Om je leven aan te passen aan je menstruatiecyclus is het belangrijk om die bij te gaan houden. Zo kom je erachter in welke fase je nu zit en kun je je leefstijl daaraan aanpassen.

Menstruatiefase

Tijdens deze fase zijn je oestrogeen en progesteron laag. Het slijmvlies van de baarmoeder wordt afgestoten en veroorzaakt bloedingen. Kortom: je wordt ongesteld. De menstruatiefase begint op de eerste dag van je ongesteldheid. Je lichaam moet hard werken tijdens deze fase, dus je kunt het beste even rustig aan doen. Accepteer dat je bepaalde doelen niet haalt en leg de lat wat lager. Zorg goed voor jezelf.

Eet in deze fase verwarmende, ijzerrijke voedingsmiddelen zoals soep, stoofschotels en curry's. Sla de koffie over en drink vooral veel warme thee. Ga wat wandelen en doe een paar stretch-, yoga of pilates oefeningen. Maar laat het daarbij, gun jezelf wat rust.

Folliculaire fase

Naarmate je hormonen stijgen, stijgt ook je energieniveau. Je kunt weer leuke dingen plannen, je creativiteit neemt toe en je krijgt weer zin in het leven.

Eet in deze fase lekker veel bladgroenten en kruisbloemige groenten, zoals broccoli en kool. Strooi ook wat extra zaden door je maaltijden, daar ga je deze week wel lekker op. Probeer toegevoegde suikers te vermijden. Dit is trouwens de beste fase voor trainingen met hoge intensiteit, zoals HIIT.

Ovulatie fase

Dit is de fase waarin je energie, motivatie, zelfvertrouwen en libido op z'n hoogst zijn. Je hebt zin om nieuwe projecten te starten, vergaderingen te leiden en problemen op te lossen. Doe je ding, you got this!

In de 'zomer' eet je het liefst frisse salades, fruit, rauwe groenten, sapjes en smoothies. Zorg dat je deze producten wel combineert met voldoende volle granen, noten, zaden en vlees. Deze week kun je een zware training doen. Dit is het moment om je doelen te bereiken.

Luteale fase

Dit is de laatste fase van je cyclus voordat je weer menstrueert. Begin daarom alvast met wat meer te ontspannen. Rond je projecten af en zorg goed voor jezelf. Zo ga je een stuk lekkerder die menstruatiefase in.

Verhoog je dieet met gezonde vetten, zoals avocado, zalm, olijfolie, noten en zaden. Aangezien je in deze fase vatbaar bent voor stemmingswisselingen, is het verstandig om je magnesiuminname te verhogen. Eet daarom genoeg spinazie, peulvruchten en banaan. Deze week kun je wel genoeg bewegen, maar kies wat zachtere oefeningen en ga een keer zwemmen, fietsen, stevig wandelen of hardlopen.

Regelmatige cyclus

Hier na begint je menstruatiefase weer en is het cirkeltjes rond. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, is het makkelijker om je dagelijkse leven te plannen. Maar cycle syncing is ook juist handig als je onregelmatig ongesteld wordt. Het kan juist zorgen voor meer regelmaat, waardoor je hormonen in balans komen en je ongesteld wanneer dit zou moeten.