Afvallen met Ozempic: dit is waarom je het beter niet kunt doen

Ozempic, de TikTok-trend die je beter kunt overslaan!

Het medicijn Ozempic is bedoeld voor het behandelen van diabetes. Toch wordt het medicijn niet alleen gebruikt door mensen met diabetes. Ozempic ging viral op Tiktok als 'het wondermiddel' waarmee je binnen no-time kilo's kunt afvallen, en ook 'Oatzempic' begint steeds meer upcoming te worden. Deze populariteit zorgt voor een run op het medicijn Ozempic. Het gevolg? De medicatie is vaak niet meer beschikbaar - ook niet voor de mensen met diabetes die het middel écht nodig hebben. Wij vertellen je alles wat je moet weten over het medicijn Ozempic.

Wat is Ozempic?

Ozempic is een merknaam voor semaglutide, een medicijn dat je kunt injecteren wanneer je diabetes hebt. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel daalt. Het medicijn werd ontwikkeld door fabrikant Novo Nordisk en is goedgekeurd voor het behandelen van diabetes type twee.

Niet alleen de bloedsuikerspiegel daalt door het gebruik van dit medicijn, ook het getal op de weegschaal schiet omlaag, ontdekten wetenschappers. Het medicijn zorgt er namelijk voor dat je eetlust minder wordt waardoor je afvalt.

Waarom Ozempic een hype werd

In 2022 bracht Novo Nordisk, die eerder Ozempic ontwikkelde, een nieuw medicijn op de markt: Wegovy. In het medicijn Wegovy zit ook semaglutide, dezelfde werkzame stof als in diabetesmedicijn Ozempic. Het verschil tussen Ozempic en Wegovy? Wegovy is niet bedoeld voor mensen met diabetes, maar voor het behandelen van ernstig overgewicht. In Nederland is Wegovy nog niet verkrijgbaar.

Een medicijn voor het behandelen van diabetes en een voor het behandelen van overgewicht, 'all good' zou je denken, maar toen ontdekten ook celebrities en influencers de eetlustremmende werking van de stof semaglutide. Het medicijn Ozempic, ‘een wondermiddel’ om af te vallen, werd een enorme hype op social media. Alleen al op TikTok is de hashtag #ozempic momenteel 1,7B keer bekeken.

Een hype met nare gevolgen

De enorme trend rondom Ozempic en het gewichtsverlies dat het veroorzaakt, zorgt voor een run op dit medicijn. Er is niet genoeg meer van het middel en mensen met diabetes zijn hiervan de dupe. Diabetici die heel tevreden zijn over Ozempic, moeten door de tekorten soms noodgedwongen overstappen op een ander medicijn. Het is niet fijn om te switchen van medicatie wanneer je iets gevonden hebt dat goed werkt. Al helemaal niet wanneer andere middelen zorgen voor meer bijwerkingen.

Gebruik geen Ozempic om af te vallen

Ozempic is bedoeld voor de behandeling van diabetes, maar wordt nu ook gebruikt als afslankmiddel. Dit off-label gebruik is volgens Apotheker Taco van Witsen het grootste probleem, vertelt hij in een radio-uitzending van Lotte Notenboom. Hij ziet de tekorten terug in de apotheek en vindt dat Ozempic niet moet worden gebruikt voor diabetespatiënten en niet als afslankmiddel.

Dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn legt aan De Telegraaf uit dat Ozempic geen zin heeft als je wilt afvallen. 'Met Ozempic haal je de honger weg, maar als je stopt met het medicijn, komt de honger weer terug. Dan heb je niet geleerd om daar op een andere manier mee om te gaan en ben je dus geen zak opgeschoten.'

Hoogleraar internist bij het LUMC Hanno Pijl uit in hetzelfde artikel dat hij een dubbel gevoel heeft bij Ozempic. 'Het kan echt een steuntje in de rug zijn om minder te eten. Dus ik heb best wel begrip voor de individuele patiënt. Er zijn mensen met obesitas die echt niet superveel of ongezond eten, maar ze eten wel te veel voor wat goed is voor hun lichaam. Ozempic kan helpen bij het verliezen van de kilo’s, maar je komt er niet meer vanaf. Je moet het de rest van je leven gebruiken, anders val je weer terug. Uit onderzoek weten we dat 95 procent van de gebruikers terugkomt op hun oude gewicht als ze ermee stoppen.'

Welk afslankmiddel dan wel?

Voor mensen met ernstig overgewicht, die een hulpmiddel nodig hebben bij het afvallen, zijn er andere opties. Taco: ‘Er zijn afslankmiddelen die wel gewoon voorradig zijn. Gebruik die voor patiënten met ernstig overgewicht zodat iedereen de juiste medicatie kan krijgen op het juiste moment.’ Voorbeelden van middelen die goedgekeurd zijn voor het behandelen van overgewicht zijn: Saxenda en Victoza.

Afslankmiddelen zijn geen quick fix

Deze afslankmiddelen krijg je niet zomaar, een specialist moet beoordelen of je in aanmerking komt voor deze medicatie. Je komt pas in aanmerking voor een vergoeding wanneer je ernstig overgewicht hebt en minimaal een jaar lang hebt deelgenomen aan een door de overheid erkend gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) programma. Een GLI-programma helpt mensen om meer te bewegen en gezonder eten, met als doel een blijvende verandering in de leefstijl.

Medicatie kan een hulpmiddel zijn, maar de focus ligt vooral op het veranderen van het gedrag voor een gezonde leefstijl. ’Voldoende bewegen en opletten wat je eet zet veel meer zoden aan de dijk dan het medisch te gaan oplossen,’ aldus Taco.

Hey, you look good!

Heb jij je helemaal laten gaan tijdens een snack attack of wil je een paar kilo afvallen, zodat je favoriete jeans weer lekker zit? Afslankmiddelen zijn niet bedoeld als quick fix om een paar kilo kwijt te raken. Grijp dus niet direct naar een afslankmiddel, maar focus op je leefstijl. Veel houdbaarder en veel gezonder. In the meantime, vergeet niet om een beetje lief voor jezelf te zijn. Geniet van lekkere snacks en een nieuwe favoriete broek uitzoeken is ook weleens leuk. Het allerbelangrijkste is: je bent mooi zoals je bent!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?