3 op de 10 vrouwen met een gezond gewicht vinden zichzelf te zwaar
Het westerse 'ideaalbeeld' zet velen aan om een (te streng) dieet te volgen, met alle gevolgen van dien...
Het is vandaag (6 mei) Internationale Anti-Dieetdag. En nee, dat betekent niet dat je hup, alle remmen los kunt gooien. Het is vooral een dag om iedereen te wijzen op de gevaren van streng diëten. We leggen je graag uit dat het véél gezonder (en makkelijker) is om een gezonde(re) leefstijl omarmen.
Internationale Anti-Dieetdag
Sinds 1992 wordt wereldwijd elk jaar op 6 mei de Anti-Dieetdag gehouden. Deze dag is in het leven geroepen nadat een toen 15-jarig Engels meisje zelfmoord pleegde omdat ze zich te dik voelde. De druk om aan het slanke ideaalbeeld te voldoen is haar fataal geworden. Sindsdien is 6 mei een symbolische herdenkingsdag voor alle slachtoffers van ‘het slankheidsideaal’, zoals ook mensen die zijn overleden aan anorexia nervosa.
Gewichtsverlies is niet direct vetverlies
Deze dag staat ook in het teken van een gezonde leefstijl als tegenhanger van een streng dieet, omdat dit op lange termijn vaak effectiever blijkt. In een korte periode veel gewicht verliezen is vaak helemaal niet gezond. Houd tot een halve kilo per week aan als je op een duurzame manier wil afvallen. 'Een (crash)dieet kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal', vertelt diëtist Maartje Boot.
Het is bijvoorbeeld goed om te realiseren dat je in eerste instantie vooral vocht verliest en je lichaam zelfs spiermassa kan gaan afbreken. 'Gewichtsverlies betekent dus niet direct vetverlies. Het is geen duurzame manier om af te vallen en vaak komen de kilo’s na afloop er weer aan.' En dat is niet bevorderlijk voor je zelfbeeld.
Daarnaast kan streng diëten stress of frustratie veroorzaken, vooral als je op korte termijn snel resultaat verwacht. Dat kan er weer toe leiden dat je juist minder afvalt. Langdurig je energie-inname beperken voor vervelende gevolgen zorgen, zoals vermoeidheid en een vertraagd metabolisme.
Nadelige gevolgen van (crash)diëten
Helaas is het ‘slankheidsideaal’ nog steeds erg aanwezig in onze samenleving. Uit cijfers van het CBS over afvallen blijkt dat 3 op de 10 vrouwen met een gezond gewicht zichzelf te zwaar vinden. Dit zijn schokkende cijfers, vindt Boot, want dat ideaalbeeld zet velen aan om een (te streng) dieet te volgen, met alle gevolgen van dien.
'Als je een gezond gewicht hebt en gaat (crash)diëten, kan dit helemaal gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Door te weinig te eten of te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen loop je het risico op tekorten en daarmee gezondheidsproblemen op lange termijn.' Bovendien lost crashdiëten het probleem niet op. 'Deze vrouwen hebben vooral baat bij het verbeteren van hun zelfbeeld: ga op zoek naar waar dit gevoel door wordt veroorzaakt', zegt de diëtist.
Focus liever op zelfliefde en een gezond zelfbeeld
'En wees dankbaar voor wat je wél hebt: een gezond lichaam, waarmee je kan werken en bewegen.' Tevens kan het helpen om stapje voor stapje gezonder te gaan leven. Maak gezondere keuzes door bijvoorbeeld te kiezen voor volkoren granen in plaats van witte granen of een stuk fruit in plaats van een koekje of snoepje. Ook helpt het om geen ongezond eten in huis te halen en spreek m met anderen af dat je (samen) gaat sporten en gezonde maaltijden eet.
'Het gezondste is dus om helemaal niet te diëten en in plaats daarvan je te richten op de lange termijn door je leefstijl te veranderen.' Blijf in elk geval zoveel mogelijk uit de buurt van diëten die veel resultaat beloven in een korte tijd, benadrukt Boot. 'Bij deze diëten krijg je vaak onvoldoende voedingsstoffen binnen omdat je te weinig of te eenzijdig eet.'