Bij deze symptomen is je bloedsuikerspiegel te hoog
Een te hoge bloedsuikerspiegel kan duiden op diabetes type 2, dus trek op tijd aan de bel.
Een hoge bloedsuikerspiegel treft vooral mensen met diabetes. Dit treedt namelijk op wanneer je lichaam niet genoeg insuline aanmaakt en dus de glucose niet goed kan opnemen. Toch lopen veel mensen jaren met klachten van een te hoge bloedsuikerspiegel rond, zonder te weten dat ze een suikerziekte hebben. Diabetes is namelijk een 'onzichtbare ziekte'. Des te belangrijker is het om de symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel in de gaten te houden.
Wat voel je als je bloedsuiker te hoog is?
Een te hoge bloedsuikerspiegel komt dus vaker voor dan je denkt, maar eerlijk is eerlijk: het is lastig te herkennen. Veel klachten lijken op dingen waar iedereen weleens last van heeft, zoals vermoeidheid en futloosheid. Hierdoor hebben mensen vaak jarenlang niet door dat ze bijvoorbeeld diabetes type 2 hebben. Levensgevaarlijk, want diabetes kan levensbedreigend zijn. Zonder behandeling blijven er namelijk te veel suikers in je bloed zitten. Op de lange termijn kan dit beschadigingen aan je ogen, hart, nieren en voeten veroorzaken.
Symptomen te hoge bloedsuikerspiegel
Je kunt een (te) hoge bloedsuikerspiegel herkennen aan de volgende klachten:
- Droge tong
- Dorst
- Uitdroging
- Veel moeten plassen (kleine beetjes)
- Slaperig zijn
- Veel jeuk hebben
- Ontstekingen (zoals een blaasontsteking)
- Zwak
- Futloos
- Moeilijk ademen
- Braken
Herken je je in de symptomen hierboven? Maak een afspraak bij de huisarts. Een test met slechts één druppeltje bloed geeft al aan of je misschien diabetes hebt. Het kan natuurlijk ook dat je bloedsuikerspiegel juist te laag is. Dit kun je herkennen aan deze symptomen van een lage bloedsuikerspiegel.
Welke bloedsuikerwaarde is gevaarlijk hoog?
Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. De uitslag hiervan worden je bloedsuikerwaarden genoemd. Deze bloedsuikerwaarden worden vaak in mmol/l (millimol per liter) uitgedrukt.
Bij nuchter prikken gelden de volgende waardes:
- < 6,1 mmol/l = goede bloedsuiker
- 6,1 - 6,9 mmol/l = verhoogde bloedsuiker
- > 6,9 mmol/l = te hoge bloedsuiker
Bij niet nuchter prikken gelden de volgende waardes:
- < 7,8 mmol/l = goede bloedsuiker
- 7,8 - 11 mmol/l = verhoogde bloedsuiker
- > 11 mmol/l = te hoge bloedsuiker
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je misschien wel diabetes type 2. Het is dan belangrijk dat je de juiste medicatie krijgt, dus maak in dat geval snel een afspraak bij de huisarts.
Wat moet je doen als je bloedsuiker te hoog is?
Een te hoge bloedsuikerspiegel komt dus haast alleen voor bij mensen met diabetes. Er wordt dan ook wel gesproken over een hyper. Deze kun je herkennen aan de symptomen hierboven, zoals veel plassen, vermoeid zijn, veel dorst maar geen eetlust hebben of misselijk zijn.
Bij een hyper wil jouw lichaam zelf het teveel aan suiker in het bloed kwijtraken door veel te plassen. Veel water blijven drinken (en dus geen zoete dranken!) helpt daarbij. Ga ook vooral even wandelen, want ook dan verbranden je spieren bloedsuiker. Als je diabetes hebt en insuline gebruikt, dan moet je meestal extra insuline bijspuiten. Doe dit alleen op advies van de arts.
Mocht de hyper steeds erger worden, kan je flauwvallen of zelfs in coma raken. Bij een heel heftige hyper heb je een diepe ademhaling en kan je adem naar aceton ruiken. In dat geval moet iemand gelijk 112 bellen. Het is niet zo erg om een enkele keer een hyper te hebben. Maar als dit vaker gebeurt, kan een behandeling nodig zijn. Overleg dit met je (huis)arts of diabetesverpleegkundige.
Hoe krijg ik mijn bloedsuikerspiegel omlaag?
Er zijn verschillende eenvoudige én bewezen manieren om je bloedsuikerspiegel op een natuurlijke wijze te verlagen.
Tips bloedsuikerspiegel verlagen
- Beweeg regelmatig - Beweging zorgt voor meer insulinegevoeligheid, waardoor je lichaam de suikers beter opneemt.
- Beperk je suiker- en koolhydraatinname - Hoe meer koolhydraten en suiker je eet, hoe moeilijker het voor je lichaam is om de glucose te verwerken.
- Eet meer vezels - Vezels vertragen de opname van koolhydraten en suikers, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en daalt. Déze producten zijn hoog in vezels.
- Drink voldoende water - Bij een te hoge bloedsuikerspiegel ligt uitdroging op de loer, dus drink veel water om dit te voorkomen. Bovendien is het risico op hyperglycemie een stuk kleiner als je voldoende water binnenkrijgt.
- Zorg voor portiecontrole - Portiecontrole kan je helpen om je calorie-inname te reguleren. Door niet in één keer veel te veel te eten, voorkom je bloedsuikerpieken. Weeg daarom van tevoren alle ingrediënten goed af, gebruik kleinere borden, vermijd all you can eat-restaurants, houd een eetdagboek bij en eet zoveel mogelijk mindfull.
- Koffie verlaagt bloedsuikerspiegel - Eén van de grootste voordelen van koffie is dat het je bloedsuikerspiegel omlaag haalt en het risico op diabetes type 2 vermindert.
- Eet kruiden die je bloedsuikerspiegel verlagen - Kruiden als kurkuma, cayenne, oregano en ceylon kaneel hebben de opmerkelijke eigenschap om je bloedsuikerspiegel te verlagen. En daar kun je de keuken alle kanten mee op, dus leef je uit.
Bron: Diabetes fonds, Healthline
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?