Wat moet je doen als het HPV-virus niet weggaat?

Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Maar wat als HPV niet weggaat?

HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Soms lukt dat niet. Wat moet je doen als het HPV-virus niet weggaat?

Behoefte aan iets meer info over HPV? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het humaan papillomavirus.

Hoe lang kan HPV in je lichaam zitten?

'Je hebt meer dan honderd soorten HPV, waarvan een klein gedeelte hoog risico-HPV is. Hoog risico-HPV betekent dat deze vorm van HPV in staat is om kanker te veroorzaken. Wanneer je besmet bent met HPV heb je meestal geen klachten’, vertelt gynaecoloog Martha Esajas. ‘Het virus geeft dus geen symptomen, maar als het in je lichaam blijft zitten, kan het gevolgen hebben.’ De kans is groot dat jouw lichaam het virus binnen twee jaar zelf opruimt. Als jouw lichaam het virus niet zelf opruimt, kan dit zorgen voor veranderingen in je cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Als je besmet bent met een hoog risico-HPV, kunnen deze afwijkende cellen zich in zeldzame gevallen ontwikkelen tot (voorstadia van) kankercellen. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van kanker zit meestal meer dan 10 tot 15 jaar.

Wat als het HPV-virus niet weggaat?

'In principe kun je niks tegen HPV doen, want meestal ruimt jouw lichaam zelf het virus weer op', zegt Esajas. Wel kun je jouw lichaam een handje helpen. Zo komt baarmoederhalskanker bijvoorbeeld vaker voor bij mensen die roken. ‘Roken beschadigt de cellen en als je rookt werkt jouw afweersysteem minder goed’, vertelt gynaecoloog-oncoloog Refika Yigit. HPV is heel besmettelijk en kun je krijgen door seksueel contact. Bij veel wisselende seksuele contacten is de kans daarom ook groter om een infectie met HPV te krijgen. Het virus kan echter ook overgedragen worden via de huid, handen en mond.

Is het humaan papillomavirus te genezen?

Over het algemeen geneest een HPV-infectie gelukkig zonder behandeling. Van nieuwe infecties was 20 procent na drie maanden spontaan genezen en 90 procent van de infecties verdween na 2 jaar. Je zou je kunnen laten vaccineren tegen het HPV-virus. Uit onderzoek blijkt dat de HPV-vaccinatie voor ongeveer 95 procent beschermt tegen de 2 varianten van dit virus die het vaakst kanker veroorzaken.

‘Wel is het belangrijk om te noemen dat de vaccinatie geen medicijn is, het is een preventief middel', zegt Esajas. 'Als je het HPV-virus al wel bij je draagt, kan de vaccinatie jouw lichaam een boost geven, waardoor het makkelijker wordt om het virus op te ruimen. Daarnaast kan het zijn dat jij besmet bent met een laag risico-HPV. De vaccinatie kan je dan alsnog beschermen tegen hoog risico-HPV 16 en 18.' Twijfel jij over het wel of niet laten vaccineren? Raadpleeg dan een arts.

Hier lees je alles wat je wilt weten over de HPV-vaccinatie >>

Is het veilig om zwanger te worden als je HPV hebt?

Wat als het HPV-virus niet weggaat en je wil wel zwanger worden? Volgens het RIVM staat het hebben van HPV het zwanger worden niet in de weg. 'We verwachten daar geen problemen bij', voegt Esajas hieraan toe.

De keuze om wel of niet te gaan voor een HPV-inenting is helemaal aan jezelf. To prik or not to prik? Hopelijk heeft deze informatie je kunnen helpen die vraag te beantwoorden. Bij Women's Health geven we geen advies en voorzien we je alleen van informatie. Mocht je een vraag hebben over jouw persoonlijke situatie, raadpleeg dan een huisarts. Voor de meest recente ontwikkelingen op het gebied van HPV kun je kijken op de site van het RIVM.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?