Wat zijn de bijwerkingen van de HPV-vaccinatie?

Als je twijfelt om je te laten inenten, wil je misschien eerst weten wat de bijwerking zijn van de HPV-vaccinatie.

Om jezelf beter te beschermen tegen het HPV-virus, zou je ervoor kunnen kiezen om je te laten vaccineren. Natuurlijk begrijpen we dat je graag zou willen wat de bijwerkingen zijn van de HPV-vaccinatie, helemaal omdat er een aantal jaar geleden nog veel ophef was over deze vaccinatie. In dit artikel lees je alles over eventuele bijwerkingen van de vaccinatie tegen het HPV-virus.

Wil je eerst meer weten over de vaccinatie zelf? Hier lees alles wat je erover moet weten >>

Hoe werkt de HPV-vaccinatie in je lichaam?

'Allereerst is het belangrijk om te weten dat de vaccinatie een preventief middel is', zegt gynaecoloog Martha Esajas. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de eerste en de tweede prik zit zes maanden. Een tot twee weken na de laatste prik ben je voor 95 procent beschermd tegen langdurige HPV-infecties met type 16 en 18. De HPV-vaccinaties beschermen voor minimaal tien jaar.

In de vaccinatie zitten deeltjes van type 16 en 18 van het HPV-virus. Je zult niet besmet raken, deze deeltjes zorgen er juist voor dat je antistoffen gaat aanmaken. Wanneer je na de vaccinatie besmet raakt, herkennen deze antistoffen het virus en ruimen ze het op. De vaccinatie beschermt dan tegen zes soorten kanker.

Is de vaccinatie zonder risico?

Er is onderzocht welke bijwerkingen de HPV-vaccinatie kan veroorzaken. Volgens het RIVM is de vaccinatie veilig en zal deze geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Na de prik kun je wel last krijgen van spierpijn, jeuk of roodheid op de plek waar de prik is gezet. In sommige gevallen is er sprake van koorts, buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid. Deze klachten van de HPV-vaccinatie zijn geen bijwerkingen op lange termijn, ze gaan dus vanzelf weer weg.

Kun je onvruchtbaar worden van de vaccinatie?

Er gingen een tijdje verhalen rond dat een bijwerking van de HPV-vaccinatie zou zijn dat je onvruchtbaar kunt worden van de vaccinatie. Volgens het RIVM is dit niet het geval. De inenting heeft geen enkele invloed op je voortplantingsorganen en kan geen onvruchtbaarheid veroorzaken. Zo is er in 2020 nog wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Gynaecologisch oncoloog Heleen van Beekhuizen bevestigt dit: ‘Je wordt niet onvruchtbaar van de vaccinatie. Je kunt wél onvruchtbaar worden van baarmoederhalskanker.’

De keuze om wel of niet te gaan voor een HPV-inenting is helemaal aan jezelf. To prik or not to prik? Hopelijk heeft deze informatie je kunnen helpen die vraag te beantwoorden. Bij Women's Health geven we geen advies en voorzien we je alleen van informatie. Mocht je een vraag hebben over jouw persoonlijke situatie, raadpleeg dan een huisarts. Voor de meest recente ontwikkelingen op het gebied van HPV kun je kijken op de site van het RIVM.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?