Dit zijn de 5 belangrijkste oorzaken dat je niet zwanger kan worden
Van trage zwemmers tot verstrengelde eitjes, ontdek hier wat misschien bij jullie de oorzaak is van een onvervulde zwangerschapswens.
Rammelende eierstokken, baby fever en gezonde zenuwen, als je zwanger probeert te raken zul je ze maar al te goed kennen. Maar soms laat die roze babywolk nog best lang op zich wachten. Hoort het echt zo lang te duren, of is er iets aan de hand? En wat zijn de oorzaken dat je niet zwanger kan worden? Er kunnen heel wat vervelende vragen in je hoofd rondspoken als je al een aantal maanden bezig bent. Lees hieronder wat mogelijk de oorzaak is van jullie vruchtbaarheidsproblemen en ontdek meteen wanneer je aan de bel moet trekken.
Wat kan de oorzaak zijn van niet zwanger worden?
Zwangerschap is een magisch en complex proces, maar de basisprincipes zijn gelukkig wel simpel. Je hebt twee hoofdingrediënten: een rijp eitje van de mommy-to-be en een zaadje van de papa in spé. Die moeten elkaar op het moment suprème ontmoeten, namelijk de ovulatie. Vervolgens moet de bevruchte eicel vanuit de eileider naar de baarmoeder rollen, om zich daar in te nestelen in de wand. Kan je niet zwanger worden, dan is de kans groot dat het ergens in dit proces bij jou misgaat.
1. Problemen met de eicel
Uiteindelijk is de prima donna van de bevruchting natuurlijk de eicel. Idealiter komt er elke cyclus eentje, en soms zelfs twee tot rijping. Maar tja, onze lichamen volgen niet altijd de regels uit de schoolboeken. Hormonale schommelingen zijn al snel verantwoordelijk voor een onregelmatige cyclus met hier en daar een geskipte ovulatie. Het resultaat? Minder kansen per jaar om zwanger te raken. Een paar oorzaken van hormonale schommelingen zijn stress, ondergewicht, overmatige fysieke inspanning, overgewicht en het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Ook kan het natuurlijk zo zijn dat de voorraad in je eierstokken aan het opdrogen is. Uiteindelijk overkomt dit elke vrouw. De kans hierop vergroot natuurlijk des te ouder je wordt. Bang dat dit mogelijk bij jou het geval is? Dan kan een huisarts of specialist met een echo- en/of bloedonderzoek een indicatie krijgen van je voorraad eitjes.
2. Problemen met het sperma
Ook aan het sperma van je partner kan het een en ander mankeren. Zo kunnen de zaadcellen wat luie zwemmers zijn of kunnen er per zaadlozing te weinig spermacellen in het goedje zitten. Ook kan er een verstopping zitten tussen de teelbal en het lanceerstation, waardoor de sperma geen vliegende start kan maken. Is dit bij jou partner aan de hand, dan is dat nog geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Artsen hebben heel wat trucjes in hun arsenaal om nog steeds een mooie baby ter wereld te brengen.
3. Problemen met de timing
Maar ook met top-klasse sperma en een perfect rijp ejtje kan het soms misgaan. Die twee moeten elkaar namelijk wel op het juiste moment tegen het lijf lopen. Je maakt de grootste kans op een bevruchting als je seks hebt rond je eisprong. Maar soms kan het best moeilijk zijn om de precieze datum van je ovulatie te prikken. Hulp nodig? Lees hier dan hoe je erachter kan komen wanneer je vruchtbaar bent.
4. Problemen met het transport
Ziektes zoals chlamydia en endometriose kunnen de eileiders van een vrouw beschadigen. En net als dat er op je huid littekens ontstaan bij schade, kunnen deze ook in je buik ontstaan. Bij verklevingen in de baarmoeder of eileiders kan er wel een bevruchting plaatsvinden. Het is alleen mogelijk dat de bevruchte eicel onderweg naar de baarmoeder verstrengeld raakt in de littekens. Het gevaar is dat je dan te maken krijgt met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit kan levensbedreigend zijn. Is er een kans dat je zwanger bent en krijg je opeens last van forse buikpijn? Neem dan direct contact op met je huisarts of een huisartsenpost.
5. Pech
Uiteindelijk blijft zwanger worden ook een kansspel en hoeft er niet per se een oorzaak te zijn voor je onvervulde zwangerschapswens. Je kan bij een aantal cycli ook gewoon pech hebben. Bij aanhoudende, onverklaarde vruchtbaarheidsproblemen is het in sommige gevallen nog steeds mogelijk om een IVF-behandeling te starten. Dit beslist de arts vaak op basis van een kansberekening.
Meer weten? Lees dan hier alles wat je moet weten over de IVF-behandeling.
Kun je testen of je vruchtbaar bent?
Er zijn ook manieren om de kans op pech te verkleinen. Door seks te hebben rondom je vruchtbare periode, loopt een zaadcel sneller een rijp eitje tegen het lijf. Daarvoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wanneer je ovulatie, oftewel eisprong, plaatsvindt. Meer weten? Lees hier dan hoe je kunt testen of je vruchtbaar bent.
Hoe groot is de kans dat je niet zwanger kan worden?
Dit waren dan vijf veel voorkomende oorzaken waarom je niet zwanger kan worden. Maar nu wil je natuurlijk ook weten wat de kans is dat je wél zwanger wordt. Ook al weet je dat een zwangerschap even op zich kan laten wachten, slaat de stress natuurlijk altijd wel een beetje toe. En elke keer dat je een negatieve zwangerschapstest in de prullenbak gooit, zakt de moed weer iets verder in je schoenen. Maar weet dat dit er allemaal bij kan horen. Uiteindelijk blijft slechts vijf procent van alle paren ongewild kinderloos.
Waarom duurt het zo lang om zwanger te worden?
De kans dat je uiteindelijk met een baby’tje in je armen door de voordeur loopt is dus best groot. Maar hoelang kan het duren voordat je beschuit met muisjes kunt gaan uitdelen? Na zes maanden zijn gemiddeld zeven van de tien vrouwen zwanger. Na één jaar zit je al op acht van de tien en na twee jaar zijn al negen van de tien vrouwen zwanger. Geef je lichaam dus de tijd en laat de natuur z’n werk doen.
Zijn een van de bovenstaande oorzaken ook bij jou de reden dat je niet zwanger kan worden? Weet dan dat er best vaak nog wat mogelijkheden zijn. Voor meer informatie hierover kun je altijd terecht bij je huisarts.