Overweeg je IVF? Alles wat je moet weten over de bekende fertiliteitsbehandeling
Van de IVF-medicatie tot de kosten, dit moet je weten voor je start met een IVF-behandeling.
Lukt het al een tijdje niet om zwanger te raken en overweeg je daarom IVF? Dan weet je dat het knap lastig kan zijn om je goed in te lezen. Van zoetsappige Facebookmonologen tot horrorverhalen vol hormonale schommelingen en emotionele tegenslagen, de harde feiten over IVF zijn vaak ver te zoeken. Maar niet getreurd, want Women’s Health beantwoordt de belangrijkste vragen over de beroemde – en soms ook beruchte - fertiliteitsbehandeling. Hoelang duurt het voortraject van IVF, welke medicatie moet je slikken en wat zijn je kansen op een succesvolle zwangerschap? Ontdek hier wat je moet weten voor je aan een IVF-traject begint.
Wat gebeurt er bij IVF?
De letterlijke betekenis van een in vitro fertilisatie (IVF) is 'een bevruchting in glas', oftewel een bevruchting in een reageerbuis. Maar wat is IVF precies? IVF is behandeling voor koppels die niet op de natuurlijke wijze zwanger kunnen worden. De basisprincipes van deze fertiliteitsbehandeling zijn simpel. Bij een IVF-behandeling halen artsen door middel van een punctie rijpe eicellen uit je eierstokken. Die mixen ze vervolgens in een reageerbuis met sperma van je partner of een donor. Hopelijk vindt vervolgens een bevruchting plaats. De embryo krijgt hierna even de tijd om te groeien, waarna artsen 'm weer terugplaatsen in de baarmoeder.
Voor wie is een IVF-behandeling bedoeld?
Om erachter te komen of IVF een geschikte behandeling is voor jullie zwangerschapswens, is het belangrijk om te achterhalen wat er precies in de weg staat. Soms zorgen stress, gewichtsverlies of gewichtstoename voor een hormonale disbalans, waarmee je al 1-0 achter komt te staan. Als dit bij jullie het geval is, kun je beter de oorzaak aanpakken dan overgaan op een IVF-traject. Ben je na één jaar nog niet zwanger, maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan onderzoeken wat precies de oorzaak is van jullie vruchtbaarheidsproblemen en kan je doorsturen naar een specialist.
Meer weten? Lees hier dan wat veelvoorkomende oorzaken zijn van een onvervulde zwangerschapswens.
IVF of IUI
Ook als het probleem bij het zaad van je lief zit, hoef je nog niet direct over te stappen op IVF. Artsen kunnen in sommige gevallen namelijk het sperma van je partner een upgrade geven. Deze behandeling heet intra-uteriene inseminatie, oftewel IUI. In het lab plukken ze bij deze behandeling de snelste vissers eruit. Die topselectie spuit een arts uiteindelijk in je baarmoeder, wat je kansen op een zwangerschap kan verbeteren. Benieuwd of dit een geschikte behandeling is voor jou en je partner? Maak dan een afspraak bij je huisarts of specialist. Die kan je vertellen of IUI of IVF beter geschikt is bij jouw vruchtbaarheidsprofiel.
Lukt het niet om met IVF zwanger te worden? Ontdek hier dan of de ICSI-behandeling iets voor jou is.
IVF-medicatieschema
In het voortraject van een IVF-behandeling passeren er heel wat medicijnen de revue. Van de maar al te bekende anticonceptiepil, tot speciale prikken om meerdere eitjes te laten rijpen. Nadat de eitjes zijn opgehaald, krijg je een capsule die je vaginaal moet inbrengen om je baarmoederslijmvlies te optimaliseren voor innesteling. Voor het complete medicatieschema kun je het beste je IVF-kliniek raadplegen. Deze hele rits IVF-medicatie gaat natuurlijk ook gepaard met een lange lijst bijwerkingen, van hoofdpijn en duizeligheid tot stemmings- en maagklachten. Lees dus goed de bijsluiter voor je start met het IVF-traject, om vervelende verrassingen te voorkomen.
Veilige seks tijdens IVF
Een ander middel wat artsen ten zeerste aanraden tijdens het IVF-medicatieschema is een condoom. Aangezien er vaak in een klap opeens een heel elftal aan eitjes tot rijping komt, is het mogelijk dat je zwanger raakt bij onbeschermde seks. Mooi meegenomen zou je denken, maar niet dus. De kans dat er meerdere bevruchtingen plaatsvinden is groot, en op een gegeven moment is de maximumcapaciteit van je baarmoeder bereikt. Het normale IVF-traject is een veiligere en effectievere behandeling. Maar houd er wel rekening mee dat je ook bij IVF een grotere kans hebt op een tweeling.
Wat zijn de kosten van IVF?
Van dure laboratoriumtesten tot prijzige hormoonmedicatie, het is niet verrassend dat er best een fors prijskaartje aan zo’n IVF-traject hangt. Alhoewel de prijs van kliniek tot kliniek kan variëren, zijn de kosten per IVF-ronde al snel een paar duizend euro. En de kans dat je meer dan één ronde nodig hebt is niet bepaald klein. Volgens het Radboud UMC is de kans op een zwangerschap na IVF zo’n 23%. Zo zit je al snel op een kleine 10.000 euro.
Vergoeding IVF-kosten
Gelukkig hoef je daar niet alleen voor op te draaien. De verzekering vergoed soms de eerste drie behandelingen binnen een IVF-traject. Maar zoals je het al hoort, zitten daar bepaalde voorwaarden aan. Het basispakket vergoedt alleen IVF-behandelingen bij vrouwen die jonger zijn dan 43 jaar. Ook moet door een arts zijn vastgesteld dat IVF de juiste behandeling is voor jouw vruchtbaarheidsprofiel. Zodra je een zwangerschap hebt van minstens tien weken, reset de teller van de verzekering zich. Je hebt dan weer recht op drie IVF-pogingen.
Succeskans bij IVF
Maar na hoeveel IVF-pogingen ben je dan gemiddeld zwanger? Na de drie door de verzekering vergoede rondes, is net iets minder dan de helft van de vrouwen langer dan tien weken zwanger. Dat is nog geen garantie op een baby, maar wel al een stap in de goede richting. De kans op een succesvolle geboorte hangt natuurlijk ook samen met je leeftijd, je gezondheid en je kans op andere zwangerschapscomplicaties.
Lukt het niet om met IVF zwanger te worden? Ontdek hier dan of de ICSI-behandeling iets voor jou is.
Wat is de maximumleeftijd voor IVF?
Die leeftijdsgrens van 43 jaar voelt arbitrair, en dat is ‘ie ook wel een beetje. Zolang er nog eitjes in je eierstokken zitten, zou je in theorie een kans hebben op een succesvolle zwangerschap. De kansen met IVF nemen alleen wel af naarmate je leeftijd toeneemt en je voorraad eitjes dus afneemt. Sommige klinieken behandelen vrouwen nog tot hun 45ste. Maar dit is natuurlijk niet zonder risico’s. Des te ouder je bent tijdens een zwangerschap, des te groter de kans op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboortes en ook miskramen.
Benieuwd naar de deadline van jouw biologische klok? Ontdek hier dan tot welke leeftijd een vrouw vruchtbaar is.
Wat is zo zwaar aan het IVF-traject?
Nu je weet hoe IVF werkt, klinkt het allemaal redelijk recht toe recht aan. Maar onderschat niet hoe belastend zo’n heel traject kan zijn. Naast ontzettend veel bijwerkingen door de medicatie, kan een IVF-behandeling ook mentaal slopend zijn. Dit is niet bedoeld om je af te schrikken, maar wel om je voor te bereiden. Onderschat niet hoe pittig het traject kan zijn, maar vergeet ook niet waar je het voor doet. Ook al zijn de kansen niet perfect, IVF helpt duizenden ouders jaarlijks met het verwezenlijken van hun kinderwens. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of je het IVF-traject in wil gaan.