Nieuwsgierig naar ICSI? Dit moet je weten over de fertiliteitsbehandeling
Van de verschillen tussen IVF en ICSI tot je kansen op een zwangerschap, dit moet je weten voor je aan de behandeling begint.
ICSI – misschien ben je een flyer over de behandeling in een fertiliteitskliniek tegengekomen of is hij uit je web search gerold. Net als IVF is ICSI een fertiliteitsbehandeling. Voor sommige koppels kan deze vorm van kunstmatige bevruchting de kans op een succesvolle zwangerschap net iets vergroten. Maar wat is ICSI nou precies? Wat is het verschil tussen ICSI en IVF precies? En zitten er eigenlijk nadelen aan zo’n ICSI-behandeling? Women’s Health beantwoordt al jouw vragen, zodat je met een gerust hart eventueel het ICSI-traject in kunt gaan.
Wat is een ICSI-behandeling?
Intracytoplasmatische sperma-injectie – oftewel ICSI – is een fertiliteitsbehandeling voor koppels die niet op de natuurlijke wijze zwanger kunnen worden. Wat ICSI precies is, zit eigenlijk al in de naam verstopt. Bij deze fertiliteitsbehandeling wordt een eitje opgehaald bij de moeder en wat sperma bij de vader of donor. Eén zaadcel wordt vervolgens geselecteerd en geïnjecteerd in de rijpe eicel. Net als bij IVF is het een manier om een embryo te maken in een laboratorium. Artsen plaatsen uiteindelijk het embryo weer terug in de baarmoeder, waar het hopelijk kan doorgroeien tot een succesvolle zwangerschap.
Kan je niet zwanger worden en wil je meer weten over de oorzaak? Lees hier dan alles over 5 veelvoorkomende redenen voor vruchtbaarheidsproblemen.
Wat is het verschil tussen IVF en ICSI?
Soms is het verschil tussen ICSI en IVF onduidelijk. Niet gek, want voor een vrouw zijn de ICSI- en IVF-ervaring bijna identiek. Het grootste verschil tussen de twee fertiliteitsbehandelingen gebeurt achter de schermen in het laboratorium. Bij IVF brengen laboranten een eitje en wat zaadcellen bij elkaar in een reageerbuis. Vervolgens moeten de zaadcellen nog steeds met elkaar de competitie aangaan om de eicel te bevruchten. Bij ICSI slaan laboranten ook deze stap over. Ze kiezen zelf de uitverkoren zaadcel en injecteren ‘m in de eicel.
Waarom ICSI en geen IVF?
Er zijn twee redenen waarom artsen ICSI aan je kunnen adviseren. Allereerst kan een arts de behandeling aanraden als je al een of meerdere keren het IVF-traject zonder succes doorlopen bent. ICSI kan in dat geval misschien je kansen net wat vergroten op een succesvolle zwangerschap. Een andere reden om voor ICSI te kiezen is wanneer de kwaliteit van het sperma laag is. Dat houdt in dat er weinig zaadcellen in het sperma zitten en dat die vaak ook nog eens zwakke zwemmers zijn. Die zaadcellen kunnen dan eeuwig ronddobberen in de IVF-reageerbuis. De kans op een bevruchting blijft dan klein.
Heeft je lief ook last van lui zaad? Lees hier dan 5 tips om de vruchtbaarheid van een man te verhogen.
Hoe groot is de kans op zwangerschap met ICSI?
Nu je weet wat ICSI is, wil je natuurlijk ook weten wat je kansen zijn aan het einde van zo’n traject. De precieze percentages kunnen wat van kliniek tot kliniek verschillen. Over het algemeen is de kans op het ontstaan van een zwangerschap na een ICSI-behandeling zo’n 25%. Dat is meteen ook een nadeel van ICSI. Het geeft geen garantie op een baby, maar blijft wel een mentaal en fysiek zwaar traject om te doorlopen. Een ander nadeel van ICSI is dat het je risico op een tweeling vergroot.
Klinkt leuk, meteen twee kleintjes voor de prijs van één. Helaas brengt een tweelingzwangerschap ook een boel lichamelijke risico’s voor jou en je kleintjes mee. Maar wat er ook uit de echo volgt, er staan altijd artsen klaar om je zwangerschap zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Het voortraject voor ICSI
Denk je dat ICSI jouw kansen op een zwangerschap kan vergroten? Bespreek dit dan vooral met een arts. Indien je nog niet bent gestart met IVF, is het handig om je ook in die behandeling in te lezen. Je zult dezelfde hormoonbehandeling krijgen en stappen doorlopen als bij een IVF-traject. Bereid je dus goed voor, want het is een pittige reis. Maar vergeet ook niet waar je het voor doet. Ook al zijn de kansen niet perfect, ICSI helpt talloze ouders jaarlijks met het verwezenlijken van hun kinderwens. Uiteindelijk is het natuurlijk aan jou om te beslissen of het ICSI-traject het waard is.
Wil je meer weten over de medicijnen en kosten van een ICSI-traject? Lees dan in het artikel over de IVF-behandeling alles wat je moet weten.