De mannenpil: is de komst van de mannenpil in zicht dankzij deze nieuwe ontdekking?

Eindelijk een nieuwe ontdekking op het gebied van man-ticonceptie!

Voor mannen bestaan er, as we speak, slechts twee voorbehoedsmiddelen: Het condoom en sterilisatie. Voor vrouwen zijn er acht verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. Dat verklaart waarom van alle mensen die anticonceptie gebruikt, slechts 4 procent man is. Al sinds 1974 wordt de komst van de mannenpil aangekondigd en deze halve eeuw geduld, wordt beloond. Recent deden onderzoekers namelijk een belangrijke ontdekking. Is de komst van de mannenpil nu dan eindelijk in zicht?

Dit ontdekten onderzoekers over de mannenpil

De mannenpil wordt regelmatig aangekondigd, toch is er nog geen anticonceptiepil voor mannen beschikbaar. Wie weet gaat deze ontdekking daar verandering in brengen. Onderzoekers van Washington State University hebben namelijk een gen ontdekt dat essentieel is voor de vruchtbaarheid van de man. Wanneer je dit gen uitschakelt wordt de man onvruchtbaar.

Het gen waar het om gaat heet Arrdc5 en is voornamelijk aanwezig in de testikels van muizen, varkens, stieren en mensen. Uit experimenten met muizen blijkt dat het deactiveren van dit gen ervoor zorgt dat spermacellen trager worden en veranderen van vorm. Hierdoor is bevruchting niet meer mogelijk.

Hoe werkt de mannenpil?

Maar hoe kan het dat het uitschakelen van Gen Arrdc5 zorgt voor onvruchtbaarheid? Wij zochten het voor je uit! Gen Arrdc5 produceert een eiwit waarvan onderzoekers vermoeden dat het onmisbaar is voor de goed werkende spermacellen. Nu onderzoekers weten wat de functie is van dit gen komt de mannenpil ook dichterbij. De volgende stap: een middel ontwikkelen dat deze eiwitten kan beïnvloeden.

Maakt de mannenpil onvruchtbaar?

Ook wanneer er sprake is van een kinderwens is de mannenpil geschikt. Een pil die het Arrdc5-eiwit aanpakt, zou een omkeerbaar effect hebben. Hierdoor zouden mannen na het stoppen met de pil weer vruchtbaar worden. En dit allemaal zonder het gebruik van hormonen. Hormonale bijwerkingen? Niet bij deze mannenpil dus.

Let’s go, waar kan ik deze mannenpil kopen?

Omkeerbaar effect, geen hormonale bijwerkingen en een gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie. Het klinkt ideaal, maar voorlopig moeten we toch nog even geduld hebben. Deze ontdekking zorgt er niet voor dat jij volgende week of volgend jaar de mannenpil kan ophalen bij de apotheek. Na een grote wetenschappelijke ontdekking als deze volgt meestal een lang traject van onderzoek, ontwikkeling en goedkeuring. Bekijk het positief, langer dan een halve eeuw zal het vast niet meer duren!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?