9x Voeding met veel vitamine E
Hállo stralende huid!
Vitamine E is een antioxidant die een belangrijke rol speelt bij het beschermen van onze cellen tegen oxidatieve schade. En die hulp kunnen we goed gebruiken, want oxidatieve stress leidt tot ontstekingen - en daarmee ziekten - in je lichaam. Ook kan vitamine E helpen bij het versterken van ons immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde huid en glanzend haar.
Lees 0ok: Vitamine E: wat is het en waar is het goed voor?
Over een vitamine E tekort hoef je je gelukkig niet zo snel zorgen te maken, want het is helemaal niet moeilijk om vitamine E in je voeding te integreren. Waarom? Er zit vitamine E in veel verschillende voedingsmiddelen, denk aan sommige plantaardige oliën, vlees, eieren, fruit, groene bladgroenten of gevogelte, en andere producten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E is voor een volwassene vastgesteld op 10 mg. Wil je weten waar vitamine E in zit?
Hieronder vindt je een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E:
1. Amandelen
Benieuwd welke noten de meeste vitamine E bevatten? Dat zijn amandelen. Amandelen zitten echt bommetje vol met vitamine E: ongeveer 7,5 mg per 100 gram. Ze zijn ook rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels, waardoor ze een voedzaam tussendoortje zijn.
2. Zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn niet alleen een lekkere snack, maar ook een geweldige bron van vitamine E. Het selenium in zonnebloempitten fungeert ook als een antioxidant en kan beschadigde cellen helpen herstellen.
3. Spinazie
Spinazie is een groene bladgroente die bekend staat om zijn hoge gehalte aan ijzer, maar het bevat ook vitamine E. Met ongeveer 2 mg per 100 gram is het een gezonde toevoeging aan salades en smoothies.
4. Avocado
Avocado's zijn een uitstekende bron van gezonde vetten en vezels, maar ze zijn ook een goede bron van vitamine E (ongeveer 3,2 mg per 100 gram, 17% ADH).
Guacamole maken? Dit is het lekkerste recept!
5. Zoete aardappel
Zoete aardappelen zijn een geweldige bron van vitamine E en andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A en vezels. Met ongeveer 1,6 mg per 100 gram zijn ze een gezonde en lekkere optie voor bijgerechten.
6. Olijfolie
Olijfolie is een gezond vet dat rijk is aan antioxidanten, waaronder vitamine E. Met ongeveer 14 mg per 100 gram is het een uitstekende bron van deze belangrijke voedingsstof. Gebruik olijfolie als basis voor dressings, marinades en sauzen.
7. Paprika
Paprika's zijn niet alleen kleurrijk en lekker, maar ook een bron van vitamine E. Met ongeveer 1,5 mg per 100 gram zijn ze een geweldige aanvulling op salades, roerbakgerechten, of wat dacht je van gevulde paprika's.
8. Broccoli
Broccoli is een gezonde groente die rijk is aan vezels, vitamine C en andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine E. Met ongeveer 0,8 mg per 100 gram is het een gezonde en veelzijdige optie voor bijgerechten en salades.
9. Tarwekiemolie
Tarwekiemolie is een goede bron van vitamine E, met ongeveer 149 mg per 100 gram. Deze olie mag je alleen niet verhitten, dus gebruik hem in koude gerechten. En let er ook op dat deze olie hoog is in calorieën.
Bronnen: gezondheidsplein.nl, voedingscentrum