4x feiten en fabels over striae
Zodat er geen onzin over striae de wereld in wordt geslingerd.
We hoeven niet vaak genoeg te vertellen dat iedereen mooi is zoals diegene is. Toch heeft iedereen hier en daar wel wat onzekerheden. Striae zijn hier een goed voorbeeld van. Deze 'tijgerstrepen' zijn ongevaarlijk, maar veel vrouwen worden behoorlijk onzeker van die zichtbare striemen.
Maar wist je dat schattingen suggereren dat maar liefst 90 (!) procent van de mensen striae heeft? Gek genoeg denken veel vrouwen dat ze de striemen aan zichzelf te wijten hebben, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Om ervoor te zorgen dat er geen onzin over striae de wereld in wordt geslingerd, zetten we samen met Renske Ypma, huidtherapeut en eigenaresse van De Huidkliniek, een paar feiten en fabels op een rijtje.
Wat zijn striae?
Maar eerst: wat zijn striae eigenlijk? Striae zijn onderhuidse scheuringen (littekens) van het bindweefsel in de huid. De scheuring veroorzaakt strepen en plaatselijk een dunnere huid. Ze komen het vaakst voor op de buik, borsten, heupen en bovenbenen. Striae kunnen ontstaan wanneer de huid in een korte periode te snel moet groeien, zoals tijdens een zwangerschap, de puberteit (groeispurt) of bij een snelle gewichtstoename.
Feiten en fabels overs striae
Striae komt voor na zwangerschap
Feit
Striae ontstaat vaak na de bevalling, maar kan ook al zichtbaar worden tijdens de zwangerschap. Het is voor je huid erg intens om de snelle groei bij te houden. Hierdoor scheurt het bindweefsel, wat leidt tot striae. De ene vrouw heeft hier simpelweg wat meer last van dan de andere. 'Erfelijkheid speelt een grote rol bij het ontwikkelen van striae', legt Ypma uit. 'Daarnaast ontwikkelen jonge vrouwen sneller striae doordat de huid nog strakker is, en daardoor minder soepel dan een oudere huid.'
Striae komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen
Feit
'Vaak wordt bij striae meteen gedacht aan zwangerschap', gaat Ypma verder. Toch kunnen ook meiden in de puberteit of sportende mannen (voornamelijk bodybuilders) last krijgen van striae. Het heeft dus niet specifiek met een zwangerschap te krijgen.
Striae toont zich altijd middels witte strepen
Fabel
De meeste mensen kennen striae voornamelijk als die witte (tijger)strepen op de huid, maar het kan zich ook uiten met rode of paarsachtige lijnen. Dat is vaak de beginfase en wordt ook wel striae rubra genoemd. Vaak trekt deze paarsrode kleur vanzelf weg en krijgen de strepen een witte kleur (striae alba).
Mocht de roodheid niet verminderen, dan kan de kleur weg worden gehaald door middel van een vaatlaser of IPL-behandeling. Een combinatie is ook zelfs mogelijk.
Striae kan niet behandeld worden
Fabel
'Striae kan zeker wel behandeld worden', benadrukt de huidtherapeut. De apparatuur die tegenwoordig gebruikt wordt bij het behandelen stimuleert de aanmaak van nieuwe collageen- en elastinevezels. Zo wordt de huid van binnenuit geherstructureerd. Zo wordt de huid egaler en zal de striae vervagen. 'Gemiddeld zijn er 3-4 behandelingen nodig.'
Meer weten over hoe je die tijgerstrepen op je huid kunt behandelen? Je vindt alle ins & outs over striae in dit artikel.