7 dagelijkse gewoontes die slecht zijn voor je ogen

En wat kun je ertegen doen?

© Getty Images - AndreyPopov

gettyimages-1301956808

Helaas zijn er gewoontes die jouw zicht kunnen verslechteren, en ben je je misschien niet eens bewust ervan. Wil jij je ogen ook gezond houden? Doe jezelf dan een plezier en kom erachter welke gewoontes je kunt veranderen om je ogen te beschermen.

7 gewoontes die slecht zijn voor je ogen

1. Teveel cafeïne

    Een kopje koffie om je dag mee te beginnen. Voor veel mensen is het de gewoonste zaak van de wereld. Jammer genoeg wordt overmatige inname van cafeïne in verband gebracht met een verhoogde druk in je ogen, waardoor het risico op het ontwikkelen van glaucoom toeneemt. Misschien vraag je je nu af: 'Hoeveel koffie is te veel?'. Dat lees je hier. Door de inname van cafeïne te matigen, verlaag je het risico op het ontwikkelen van oogaandoeningen.

    2. Niet genoeg slaap

      Zoals iedereen weet is te weinig slaap sowieso niet goed voor je. Het is een oorzaak van veel verschillende problemen, zoals stemmingswisselingen, een verminderd leervermogen en concentratieproblemen. Ook kan een slechte slaapkwaliteit zorgen voor problemen met de gezondheid van je ogen. Volgens deskundigen zouden slechte slaapgewoontes op lange termijn zelfs kunnen leiden tot glaucoom. Deze slaapgewoontes kunnen bijvoorbeeld zijn: te weinig slapen, te veel slapen en snurken.

      3. Geen bescherming tegen uv-stralen

      Een zonnebril draag je niet voor niets. Als je ogen worden vaak blootgesteld aan uv-straling van de zon, kan dit leiden tot een oogaandoening die fotokeratitis wordt genoemd (ook wel bekend als sneeuwblindheid). Uv-licht kan het oog beschadigen, wat uiteindelijk kan leiden tot verminderd zicht. Zo kan het zorgen voor beschadiging van het hoornvlies, staar en maculadegeneratie. Kortom: vergeet je zonnebril niet als de zon schijnt.

      4. Te veel schermtijd

      Dat te veel schermtijd niet goed is voor je ogen is over het algemeen bekend. Maar waarom is dit precies? Als je veel tijd doorbrengt starend naar een scherm kun je last krijgen van vermoeide ogen, hoofdpijn, wazig zicht, droge ogen en bovendien een pijnlijke nek. Het blauwe licht dat van het scherm komt kan schade aan het netvlies veroorzaken. En als je lang naar een scherm kijkt knipper je automatisch minder met je ogen, wat zorgt voor droge ogen.

      Om het risico op vermoeide ogen door schermgebruik te verminderen is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen. Ook kun je de helderheid en het contrast van je scherm aanpassen en ervoor zorgen dat je computerscherm op de juiste afstand van je gezicht staat. Het kan ook helpen om een schermfilter te gebruiken, om de blootstelling aan blauw licht te verminderen.

      5. Niet genoeg groente eten

      Als je niet voldoende fruit en groenten eet kan dat bijdragen aan een tekort aan vitamine A en C, beide effectieve antioxidanten. Na verloop van tijd kunnen deze tekorten het risico vergroten op het ontwikkelen van oogaandoeningen, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie, staar en nachtblindheid. Een makkelijk manier om oogproblemen in de toekomst te voorkomen, is onder andere door groenten te eten.

      6. Roken

      Het aantal rokers is de afgelopen jaren gedaald in Nederland, maar volgens cijfers van het CBS uit 2020 rookt nog steeds 20 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder. Daarbij heeft 34 procent ooit gerookt. Roken veroorzaakt oxidatieve stress. Dit kan ontstekingen veroorzaken in weefsel in en rondom de ogen, bijvoorbeeld in de kop van de oogzenuw. Helaas voor rokers is er geen manier om de negatieve effecten van roken tegen te gaan. Stoppen met roken en met je arts of oogzorgspecialist praten over het nemen van voedingssupplementen is al wel een stap in de goede richting.

      7. In je ogen wrijven

      Mensen wrijven vaak in hun ogen als ze moe zijn of last hebben van jeukende ogen. Probleem hierbij is dat het wrijven kan zorgen voor het verspreiden van bacteriën of voor een oogontsteking. Alleen een bezoekje aan de supermarkt brengt je bijvoorbeeld al in contact met veel bacteriën. Als je daarna in je ogen wrijft is dat een makkelijke manier om die bacteriën naar je ogen te verspreiden. Een goede persoonlijke hygiëne en regelmatig je handen wassen vermindert het risico op de verspreiding van bacteriën en vuil naar je ogen. Bovendien kan veel wrijven de oogdruk verhogen. Een verhoogde oogdruk is een van de factoren die kunnen zorgen voor glaucoom. Probeer dit dus te vermijden.