Te laat naar bed gaan is nog slechter dan gedacht (vooral voor déze mensen)

Jep, ook al klok je wel netjes zeven tot negen uur slaap per nacht.

Hoewel je je elke ochtend ongetwijfeld voorneemt om ‘s avonds écht op tijd je bed in te kruipen, is de kans groot dat het je steevast toch niet lukt. Nog even scrollen door Instagram, een extra aflevering Friends kijken, dat werkoverleg voor morgen voorbereiden, dat ene mailtje versturen of nog één hoofdstuk van dat spannende boek lezen. We weten allemaal hoe het gaat. Die vermoeidheid neem je de volgende dag waarschijnlijk voor lief en los je wel op met extra bakje koffie. Toch is te laat gaan slapen niet zo onschuldig als je denkt.

Nadelige gevolgen van te laat naar bed gaan

Onderzoekers van de Australische Flinders University verzamelden gegevens van ruim 12.000 volwassenen uit verschillende delen van de wereld. Zo kwamen ze in totaal aan meer dan twee miljoen (!) nachten aan slaapdata. Om de juiste gegevens te kunnen verzamelden, brachten de onderzoekers sensoren aan onder de matrassen. Ook werd de bloeddruk van de deelnemers in de gaten gehouden.

Wat blijkt? Een onregelmatig slaapritme kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. De gevolgen kunnen al merkbaar zijn als je slechts 30 minuten later óf eerder naar bed gaat dan je normale bedtijd. Hoe groter de afwijking van je normale bedtijd, hoe slechter het is voor je gezondheid. Het is dus vooral belangrijk om zo regelmatig mogelijk je rust te pakken. Slaap je slechts één keer wat eerder of later dan normaal, dan is dat nog niet zo erg. Het probleem is alleen wel dat dit al snel kan leiden tot meer ontregeling van je slaappatroon, waarschuwen de onderzoekers.

Overgewicht

Ook als je al overgewicht hebt, is het gevaarlijk om onregelmatig te slapen. Regelmatig meer dan dertig minuten later of vroeger naar bed gaan, leidt tot een derde meer kans op een verhoogde bloeddruk. En een hoge bloeddruk kan extra gevaarlijk zijn voor mensen met overgewicht of zelfs obesitas. Hierdoor is namelijk het risico op het krijgen van een beroerte, hartaanval, hartfalen en slagaderverkalking groter.

Slechte slaapgewoontes

Eerder slaaponderzoek liet al zien dat zowel een tekort aan slaap (minder dan zes uur per nacht), als te lang slapen (meer dan negen uur) een negatief effect heeft op de bloedsomloop. Deze conclusies worden in dit onderzoek nogmaals bevestigd. Maar… slaap je netjes zeven tot negen uur per nacht, alleen ga je de ene avond om 00.00 uur naar bed en lig je de andere dag al om 21.30 uur in je nest? Dan ben je dus alsnog niet gezond bezig. ‘Onze studie laat zien dat onregelmatig slapen dezelfde negatieve gezondheidseffecten kan hebben bij volwassenen, ook al klokken ze wel netjes zeven tot negen uur slaap per nacht’, zegt onderzoeker Bastien Lechat tegen Scientias.

Kortom: slechte slaapgewoontes verhogen de kans op obesitas, hart- en vaatziekten en een verhoogde bloeddruk. Dus zet in plaats van alleen ’s ochtends voortaan ook maar ’s avonds een wekker. En die serie? Die kun je ook morgen afkijken, echt!