In de overgang? Zo kun je de vier fases van de overgang herkennen

Check hier in welke fase jij zit en wat je nog te wachten staat!

De overgang, wat is dat precies? Uit een onderzoek in opdracht van Essity blijkt dat we nog veel kunnen leren over de overgang. 46 procent van de vrouwen geeft aan niet geïnformeerd te zijn over de overgang en het effect daarvan op hun lichaam. 21 procent weet zelfs helemaal niet wat de overgang betekent. Tijd voor een spoedcursus. Dit zijn de vier fases van de overgang.

Fase 1: De premenopauze

De meeste vrouwen stoppen rond hun vijftigste levensjaar met menstrueren. De premenopauze is de periode vóór je laatste menstruatie. De premenopauze begint al jaren voordat je stopt met menstrueren en kan zes jaar duren. Tijdens de premenopauze menstrueer je dus nog wel.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de premenopauze?

Wanneer je ouder wordt komen er minder eicellen vrij. Je lichaam gaat hard aan de slag om dit te compenseren en maakt extra veel oestrogeen en follikelstimulerend hormoon (FHS) aan. FHS zorgt voor de rijping van een eicel. Je oestrogeenniveau wisselt en de hoeveelheid progesteron neemt af. De premenopauze is het begin van de hormoonschommelingen. Dit merk je meestal niet meteen. Pas wanneer je dichter in de buurt komt van de volgende fase van de overgang ga je verandering zien in je menstruatiepatroon. Een teken van je lichaam dat het tijd is voor de volgende fase: de perimenopauze.

Fase 2: de perimenopauze

Ooit gehoord van de perimenopauze? Wanneer er geen belletje gaat rinkelen ben je niet de enige. Onder vrouwen die nog niet in de overgang zitten weet 83 procent niet wat de perimenopauze is. Jong of oud, uiteindelijk zijn we allemaal aan de beurt voor deze fase en dan is het fijn om te weten wat er gebeurt in je lichaam.

De perimenopauze is de fase waarin je van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. Deze fase kun je herkennen aan een steeds onregelmatige menstruatie. De ene keer volgen menstruaties elkaar snel op, de andere keer blijft je menstruatie uit. Dezelfde onregelmatigheid geldt voor je bloedverlies dat afwisselend zwaar of licht is.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de perimenopauze?

Tijdens de perimenopauze produceer je minder eicellen. Ook het aantal eisprongen wordt minder. De hoeveelheden oestrogeen en progesteron in je lijf veranderen. Deze hormoonschommelingen kunnen zorgen voor typische overgangsklachten zoals: overgewicht, vaginale irritatie en droogte, nachtelijk zweten of opvliegers. Bekijk het positief, als de verwarming op standje besparen staat helpen opvliegers je de winter door.

Fase 3: de menopauze

De begrippen menopauze en overgang worden vaak door elkaar gebruikt, toch betekenen ze niet hetzelfde. De overgang is de periode dat je van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. De menopauze is geen periode maar één moment, namelijk je laatste menstruatie ooit. Ben je na je laatste menstruatie een jaar niet meer ongesteld, heb je officieel de menopauze gehad. Ongesteldheid voorbij, overgang voorbij? Zo werkt het helaas niet. Surprise, surprise: tijd voor de postmenopauze.

Fase 4: Postmenopauze

De postmenopauze is de fase na je laatste menstruatie (menopauze). Je bent niet meer vruchtbaar en wordt ook niet meer ongesteld. Maar ondertussen gebeurt er nog wel van alles in je lichaam.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de postmenopauze?

Tijdens de postmenopauze maak je geen eicellen meer aan, ook je eierstokken stoppen met het aanmaken van hormonen. Je hebt hierdoor minder oestrogeen dan eerst waardoor het evenwicht aan hormonen verstoord raakt. Je lichaam heeft tijd nodig om een nieuwe balans te vinden. Tot je hormonen weer in balans zijn, kun je nog steeds last hebben van overgangsklachten. Voorbeelden hiervan zijn: een droge vagina, stemmingswisselingen, minder zin in seks, een droge en minder elastische huid, droog haar en haaruitval.

Jup, toen je verzuchtte: ‘Oh overgang, give me a break,’ bedoelde je een ander soort pauze dan de pre, peri, meno en post menopauze en alle bijbehorende klachten. Heb je veel last van overgangsklachten? Houd vol, binnen vijf jaar na je laatste menstruatie zullen de klachten verminderen. Op naar een tijd zonder menstruatie én zonder overgangsklachten!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?