Dit kun je het beste doen als je lover bindingsangst heeft
Zie je de paniek in de ogen van je lief wanneer je begint over samen settelen? Bindingsangst heb je in heel veel soorten en maten en kan je relatie flink op de proef stellen.
Daten is in deze tijd absoluut niet makkelijk. De één is alleen uit op seks en krijgt het Spaans benauwd bij de gedachten aan schoonouders ontmoeten, samenwonen, een hond nemen of überhaupt een relatie. En dat terwijl de ander juist niet kan wachten en liever vandaag dan morgen begint aan trouwen en kinderen.
Reageert je crush dagenlang niet op je appjes? Betrekt hij/zij/die je nooit bij hun plannen voor de toekomst? En zie je de paniek in zijn ogen wanneer je begint over samen settelen? Bindingsangst heb je in heel veel soorten en maten en kan je relatie flink op de proef stellen. Je partner heeft moeite om mensen te vertrouwen. Diegene moet leren om zich veilig te voelen binnen jullie relatie. Maar hoe ga je om met een partner die bindingsangst heeft? Hoe bouw je dan een betrouwbare, veilige relatie op? We helpen je handje.
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst verwijst naar de angst om je voor een lange tijd aan iets te wijden, of het nu een baan, een bepaald doel, een woonplaats of een relatie is.
De manier waarop jij je verbindt met anderen, wordt bepaald door de ervaringen van vroeger. Bindingsangst kan dus ontstaan door teleurstellingen en/of een trauma op jonge leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een (v)echtscheiding, maar ook hechtingsproblemen tussen ouders/verzorgers of broers en zussen. Daarnaast kan het fout zijn gelopen in een vorige relatie, waardoor er een vorm van bindingsangst is ontwikkeld.
Let wel op: iedereen is tegenwoordig dol op het plakken van labels. hierdoor is bindingsangst een term dat regelmatig én vaak te nonchalant wordt gebruikt wanneer een partner want to slow things down. Toch is de angst voor commitment een behoorlijk complex probleem.
Het internet staat bovendien vol lijstjes met red flags voor relaties. Deze kunnen kloppen, maar vergeet niet dat elke situatie uniek is. Wanneer je partner bindingsangst heeft, hoeft dit niet gelijk een rode vlag te zijn. Als je iets van het volgende in jezelf of je partner herkent, betekent dat niet dat jullie relatie gedoemd is. Samen komen jullie er vast uit!
Tekenen van bindingsangst bij jezelf
Het is niet altijd gemakkelijk om bindingsangst bij jezelf (of je partner) te herkennen. Toch zijn er wel een paar signalen die enige duidelijkheid kunnen bieden:
- Je wil niet serieus daten
- Je denkt liever niet na over de toekomst (van je relatie)
- Je besteedt veel tijd aan het in twijfel trekken van je relatie
- Je legt continu de nadruk op de negatieve elementen binnen jullie relatie
- Je wil geen plannen maken en wil meer 'vrijheid'
- Je mist vaak een emotionele band
- Je voelt je 'opgesloten' of 'gevangen' in een relatie
Herken jij je in één of meerdere symptomen van bindingsangst hierboven? Dan kan het zijn dat je moeite hebt met het vertrouwen van je partner en zie je een langdurige relatie (nog) niet zitten. Dit hoeft niet te maken te hebben met je partner. Het probleem kan dan bij jou liggen.
Symptomen van bindingsangst bij je partner
Als jij klaar bent voor een serieuze relatie, maar dit gevoel niet terugkrijgt van je partner. De volgende signalen kunnen erop duiden dat je met iemand aan het daten bent die bindingsangst heeft. Het is moeilijk om erachter te komen of het daadwerkelijk om bindingsproblemen gaat, dus ga hier zorgvuldig mee om:
- Je partner lijkt niet in jullie relatie te investeren
- Je partner krijgt het benauwd als je over de toekomst van jullie relatie praat
- Als ze over de toekomst praten, hebben de plannen geen betrekking op jou
- Je partner vindt het moeilijk om zich open te stellen
- Je partner reageert soms dagenlang niet op je appjes
Oorzaken van bindingsproblemen
Er zijn een aantal factoren die bindingsangst kunnen veroorzaken. Deze oorzaken omvatten vaak angsten over de relatie, zoals angst om gekwetst te worden, angst om met de verkeerde persoon samen te gaan, angst dat dingen niet werken en andere relatiegerelateerde angsten.
Soms heeft iemand een trauma opgelopen in een vorige relatie. Dit kan in de toekomst leiden tot bindingsproblemen. Andere factoren kunnen voortkomen uit ervaringen uit de kindertijd. Al deze verschillende ervaringen en eigenschappen kunnen van invloed zijn op hoe iemand zich gedraagt in een toegewijde relatie. Het kan soms moeilijk zijn om het verschil te zien tussen iemand die zich gewoon niet wil binden en iemand die zich niet durft te binnen vanwege andere problemen.
Bindingsangst overwinnen: zó help jij je partner
Laten we vooropstellen: van friends with benefits tot open relatie: monogamie is lang niet de enige relatievorm die er bestaat. Dus niemand mag zich gedwongen voelen zich te settelen in een relatie. Veel mensen leven hun eigen leven, zijn blij om single te blijven of met verschillende partners te daten, zonder ooit te trouwen of zich te settelen.
Mocht jij of je partner het gevoel hebben wél te willen settelen, maar dit te durven vanuit angst? Overweeg dan deze oplossingen:
Communiceren
Jep, iets met communication is key. Praten kan de lucht klaren. Soms kan het helpen om de angst een naam te geven. Zo leer je er beter mee te dealen en kunnen jullie er beter over praten. Laat elkaar weten hoe jullie over elkaar en de relatie denken. Probeer - indien mogelijk - zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen waar je precies bang voor bent. Neem het je lief in elk geval niet kwalijk dat hij/zij/die ruimte nodig heeft, maar probeer het te begrijpen.
Individuele therapie
Therapie is een geweldige plek om te onderzoeken waar de angst vandaan komt. Sowieso zou iedereen baat hebben bij therapie, dus het is absoluut niets om je voor te schamen. Een therapeut kan je ondersteuning bieden en je betere tips geven wat betreft de situatie.
Relatietherapie
Als je echt van je partner houdt en de relatie wil laten werken, kan relatietherapie helpen. Er zijn genoeg therapeuten gespecialiseerd in bindingsangst, die je goed kunnen helpen.
Intimiteit en toewijding zijn niet hetzelfde, maar hebben vaak wel met elkaar te maken. Mensen die moeite hebben met het een, kunnen het ook moeilijk hebben met het ander. Grote kans dat relatietherapie alleen maar voordelen heeft.
Vergeet niet: relatietherapie werkt alleen goed als jij en je lief hetzelfde over jullie relatie denken.
Stap voor stap
Als jullie beiden willen dat de relatie slaagt, kan het helpen om bepaalde gewoonten aan jullie routine toe te voegen. Doe dit met babystapjes, zoals:
- Breng samen de nacht door.
- Breng een weekend samen door.
- Houd elkaars hand vast in het openbaar of in de buurt van mensen die jullie kennen.
- Praat over dingen die je samen zou willen doen in een ander seizoen en kijk hoe dat voelt. Misschien willen jullie over een paar maanden wel samen een paar dagen op vakantie?
- Maak samen plannen voor een hele week.
- Maak samen plannen voor twee weken en vervolgens een maand. Daag jezelf uit om je aan deze plannen te houden.
- Kijk samen naar appartement of huizen, als dat is waar jullie relatie naartoe gaat. Dit kan zo simpel zijn als een wandeling in een buurt die je leuk vindt. Of denk samen na over hoe jullie het huis gaan inrichten, wat jullie samen kunnen koken en wie je uitnodigt voor een spelletjesavond.
Mochten er angstgevoelens bij jou of je partner opkomen terwijl je deze stappen doet, praat er samen over. Ga een stapje terug of herhaal bepaalde stappen. Het is niet erg als jullie er wat langer over, want het is de investering hélemaal waard. Beloofd!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?