Alles wat je moet weten over het pessarium

Overweeg je het pessarium als anticonceptie? hier vind je alles over dit hormoonvrije voorbehoedsmiddel.

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie. Hierdoor is het soms lastig om te kiezen. Want welke vorm van anticonceptie past het beste bij jou? Tijd om de opties te overwegen. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van het pessarium? Wanneer je benieuwd bent naar deze hormoonvrije anticonceptie hebben we goed nieuws: in dit artikel lees je alles wat je moet weten over het pessarium.

Wat is een pessarium?

Het pessarium, ook wel cervixkapje genoemd, is een vorm van anticonceptie. Het pessarium is een siliconen kapje of ring die de baarmoederhals afsluit. Je kunt dit kapje zelf inbrengen in de vagina. Het pessarium gebruik je altijd in combinatie met een zaaddodende gel. Door het pessarium kunnen er geen zaadcellen in de baarmoeder komen. Wanneer dit toch gebeurt immobiliseert de zaaddodende gel de zaadcellen.

Bij de apotheek, drogist of online kun je een standaardmaat pessarium kopen. Bijvoorbeeld het Caya pessarium. Het Caya pessarium komt in één maat en kan door de meeste vrouwen gedragen worden. Sommige vrouwen hebben een andere maat pessarium nodig. Zij laten het pessarium aanmeten door hun huisarts.

Hoe breng je het pessarium in?

Voordat je het pessarium inbrengt, smeer je het in met zaaddodende gel. Knijp daarna het pessarium samen en houd de holle kant van het pessarium naar je baarmoeder toe. Duw het pessarium vervolgens de vagina in. Zorg ervoor dat de baarmoedermond helemaal is afgedekt met de holle kant van het kapje. Plaats het pessarium maximaal twee uur voordat je seks gaat hebben in de vagina. Na de seks moet je het pessarium minimaal zes uur in de vagina laten zitten. Deze tijd heeft de zaaddodende gel nodig om zijn werk te kunnen doen.

Tijd om het pessarium te verwijderen? Dit doe je door met je vinger aan een randje van het pessarium te trekken. Was hierna het pessarium met warm water en laat het drogen, daarna kun je het hergebruiken. Na één tot twee jaar is het pessarium aan vervanging toe.

Is het pessarium betrouwbaar?

Het pessarium is over het algemeen minder betrouwbaar dan andere voorbehoedsmiddelen. Dit komt omdat er wat mis kan gaan bij het inbrengen. Van de duizend vrouwen die het pessarium gebruiken, worden per jaar 160 tot 170 vrouwen toch zwanger. Wanneer je dit vergelijkt met koppels die een condoom gebruiken als voorbehoedsmiddel valt het verschil in betrouwbaarheid nog meer op. Van de 1000 paren die condooms gebruiken, worden 10 tot 50 vrouwen zwanger per jaar.

De voor- en nadelen van het pessarium

De voordelen van het pessarium:

  • Je behoudt je natuurlijke menstruatiecyclus.
  • Je gebruikt het pessarium alleen wanneer je seks hebt.
  • Het pessarium is goedkoop (38 tot 50 euro per stuk).
  • Er zitten geen hormonen in het pessarium.
  • Het pessarium is zonder recept verkrijgbaar.

De nadelen van het pessarium:

  • Het pessarium is moeilijk om goed te gebruiken en daardoor minder betrouwbaar.
  • Je moet er elke keer wanneer je seks gaat hebben aan denken en het pessarium ook bij je hebben.
  • Je moet bij het pessarium altijd zaaddodende gel gebruiken
  • Het pessarium beschermt niet tegen soa’s.
  • Je moet het pessarium maximaal twee uur voor de seks inbrengen. Wanneer je dit langer van tevoren doet werkt de zaaddodende gel niet goed meer.

Een pessarium tegen verzakkingen

Wat het pessarium doet? Dat verschilt per situatie. Het pessarium is vooral bekend als voorbehoedsmiddel, maar wordt ook gebruikt als hulpmiddel bij verzakkingen. Vooral bij verzakkingen van de blaas en baarmoeder kan het pessarium, ook wel ring genoemd, helpen. De ring duwt de verzakking terug, waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Om verwarring te voorkomen: in dit geval dient het pessarium niet als anticonceptie en brengt een arts deze in.

Hopelijk heeft deze info je kunnen helpen in je zoektocht naar een vorm van anticonceptie die bij je past!

Heb je verder nog vragen of zorgen die je zou willen bespreken? Neem contact op met je huisarts. Hier kun je altijd terecht voor advies.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?