Alles wat je wil weten over het vrouwencondoom

Ben je op zoek naar hormoonvrije anticonceptie? Misschien is het vrouwencondoom wel iets voor jou.

Er zijn veel verschillende vormen van anticonceptie, een keuze maken kan daardoor lastig zijn. Want welke soort anticonceptie past het beste bij jou? Wanneer je op zoek bent naar een vorm van anticonceptie zonder hormonen, is het vrouwencondoom misschien wel iets voor jou. Helemaal als je graag de touwtjes in handen hebt. Lees hier alles wat je moet weten over het vrouwencondoom.

Hoe werkt het vrouwencondoom?

Wat het verschil is tussen het mannen en vrouwencondoom? De naam verraadt het al. Het vrouwencondoom is namelijk een condoom dat kan worden gebruikt door vrouwen. Het is een hoesje gemaakt van dun rubber dat je kunt inbrengen in de vagina. In tegenstelling tot het mannelijke condoom, dat om de penis wordt geplaatst, wordt het vrouwencondoom dus in de vagina ingebracht voordat de seksuele activiteit begint.

Tijdens en na de seks vangt het condoom de zaadcellen op waardoor je niet zwanger wordt. Daarnaast zorgt het vrouwencondoom ervoor dat je beschermd bent tegen soa’s. Een win-win dus!

Hoe gebruik je het vrouwencondoom?

Het vrouwencondoom breng je bij jezelf in. Doe dit in een ontspannen houding, want net als bij het inbrengen van een tampon zal het dan makkelijker gaan. Het vrouwencondoom is een soort zakje met aan beide uiteinden een rubberen ring. De kleine ring op de bodem van het zakje duw je zo ver mogelijk in je vagina, de grote ring aan het uiteinde van het zakje blijft buiten de vagina en bedekt de zone rond de vulva. Net je nagels laten doen? Let erop dat je tijdens het inbrengen het condoom niet beschadigt met een vers gemanicuurde nagel.

Vrouwencondoom verwijderen

Na de seks is het tijd om het condoom te verwijderen. Pak de buitenste ring vast en draai deze een kwartslag. Hierdoor wordt het sperma in het condoom gesloten en voorkom je geknoei op je frisgewassen lakens. Vervolgens trek je het condoom naar buiten.

Is het vrouwencondoom net zo betrouwbaar als het mannencondoom?

Hoewel een mannencondoom je beschermt tegen zwangerschappen en soa's, weten we allemaal condooms 'slechts' 98% betrouwbaar zijn. In praktijk kunnen verschillende situaties de werking verminderen. Zo kan het condoom scheuren, afglijden of niet correct worden aangebracht.

Dit geldt ook voor het vrouwencondoom. Wanneer je het vrouwencondoom goed gebruikt is het ook voor 98% betrouwbaar. Hoewel het percentage gelijk is, is het vrouwencondoom nog net iets minder betrouwbaar dan het mannencondoom. Van de 1000 vrouwen die het vrouwencondoom op de goede manier gebruiken, worden er per jaar 50 vrouwen toch zwanger. bij het mannencondoom zijn dat er 20.

De voor- en nadelen van het vrouwencondoom

In tegenstelling tot het mannelijke condoom, dat door de partner wordt gedragen, geeft het vrouwencondoom vrouwen meer controle over hun eigen bescherming. Maar hoe praktisch is zo'n vrouwencondoom. Om daar antwoord op te geven zetten we alle voor- en nadelen op een rij:

De voordelen van het vrouwencondoom

  • Het vrouwencondoom beschermt tegen soa’s en ongewenste zwangerschap.
  • Je kunt het vrouwencondoom tot wel acht uur voordat je seks gaat hebben inbrengen. Hierdoor heb je tijdens de seks geen onderbrekingen.
  • Sommige mensen vinden het prettig om een vrouwencondoom te gebruiken wanneer ze seks willen hebben tijdens de menstruatie.
  • In het vrouwencondoom zitten geen hormonen, wat gunstig kan zijn voor vrouwen die gevoelig zijn voor hormonale anticonceptiemethoden.
  • Wanneer je als vrouw een vrouwencondoom bij je hebt, ben je niet afhankelijk van je partner. Je hebt controle over je eigen bescherming.
  • Je kunt het vrouwencondoom makkelijk kopen bij de supermarkt, drogist of apotheek.

De nadelen van het vrouwencondoom

  • Het correct inbrengen van het vrouwencondoom kan enige oefening vereisen en sommige vrouwen vinden het lastig om te plaatsen. Maar oefening baart kunst.
  • Wanneer je het vrouwencondoom niet goed inbrengt kan de penis naast het condoom de vagina in gaan of kan er sperma uit het condoom in de vagina lekken, waardoor je niet goed beschermd bent.
  • Je kunt het vrouwencondoom aan de buitenkant van de vagina zien zitten.
  • Het vrouwencondoom kan tijdens seksuele activiteit soms wat geluid maken, wat sommigen als een ongemak kunnen ervaren.
  • Het vrouwencondoom is duurder dan condooms voor mannen. Één vrouwencondoom kost ongeveer twee euro, één mannencondoom slechts dertig cent. Ook kan het mogelijk niet door ziektekostenverzekeringen worden gedekt.
  • Zoals elk anticonceptiemiddel, kan het vrouwencondoom enkele bijwerkingen hebben, zoals irritatie of allergische reacties.

Of je nou gaat voor vrouwencondooms, mannencondooms of toch liever een andere vorm van anticonceptie. Hopelijk heeft deze informatie je verder geholpen in de zoektocht naar de vorm van anticonceptie waar jij je fijn bij voelt!

Heb je verder nog vragen of zorgen die je zou willen bespreken? Neem contact op met je huisarts. Hier kun je altijd terecht voor advies.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?