Waar zit vitamine K in? Zó voorkom je een tekort
Voeg deze voedingsmiddelen aan je dieet toe en je weet zeker dat je goed zit.

Heb je je ergens aan opengehaald en blijft het wondje maar bloeden en bloeden? Dan krijg je waarschijnlijk te weinig vitamine K binnen. Vitamine K is namelijk een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij je bloedstolling en dus onmisbaar om een wondje te laten genezen. Maar dat niet alleen, want deze voedingsstof heeft ook veel invloed op de gezondheid van je botten en je hart.
Om een tekort te voorkomen is het belangrijk om voldoende producten die boordevol vitamine K zitten toe te voegen aan je dieet. Maar vitamine K is niet zo bekend, want zeg eens eerlijk: weet jij waar allemaal vitamine K in zit? En klopt het dat eieren echte vitamine K-krachtpatsers zijn?
Waarvan krijg je vitamine K?
Hoewel een vitamine K-tekort zeldzaam is, kan het binnenkrijgen van te weinig vitamine K na verloop van tijd je gezondheid aantasten. Onvoldoende inname kan je bloedstolling belemmeren, je botten verzwakken en het risico op hartaandoeningen verhogen. Zorg er daarom voor dat je voldoende van deze vitamine uit je voeding haalt.
Hoeveel vitamine K heb je nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine K is 70 à 90 microgram (mcg) voor vrouwen en 120 mcg voor mannen. Er is geen bovengrens, oftewel: je kunt nooit teveel vitamine K binnenkrijgen.
Opvallend is dat ook pasgeboren baby's een tekort kunnen hebben aan vitamine K, omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnen hebben gekregen. Het pasgeboren kindje heeft daardoor kans op ernstige bloedingen. Daarom krijgen eigenlijk alle baby's druppeltjes vitamine K binnen na de geboorte.
Waar zit vitamine K in?
Er zijn twee verschillende soorten vitamine K:
- Vitamine K1 (phylloquinon)
- Vitamine K2 (menaquinon)
Allebei erg belangrijk voor je gezondheid. Vitamine K1 haal je uit voeding. Dit is de meest voorkomende vorm en zit voornamelijk in plantaardig voedsel. De tweede wordt aangemaakt door bacteriën in je dikke darm. Vitamine K2 komt dan ook vooral voor in dierlijk of gefermenteerd voedsel. Om je een handje op weg te helpen, zijn hier 20 voedingsmiddelen die bijzonder veel vitamine K bevatten. Zo zorg jij er elke dag weer voor dat je voldoende binnenkrijgt:
- Boerenkool
- Snijbieten
- Spinazie (rauw)
- Broccoli
- Spruitjes
- Runderlever
- Varkenskarbonades
- Kip
- Ganzenleverpaté
- Sperziebonen
- Pruimen
- Kiwi
- Sojaolie
- Harde en zachte kazen
- Avocado
- Groene erwten
- Peterselie (vers)
- Brood
- Melk(producten)
- Eieren
Hoeveel vitamine K zit er in een ei?
An egg a day, keeps the doctor away. Er zijn genoeg redenen om elke dag te beginnen met met een gekookt, gebakken of gepocheerd eitje. Zo zit er ook vitamine K in een ei, maar wel alleen in het eigeel. In 100 gram eidooier zit 2,1 microgram vitamine K. Een eidooier weegt zo'n 20-25 gram, wat betekent dat een eitje je 0,42 à 0,53 microgram vitamine K oplevert. Maar als je het vergelijkt met boerenkool (dat per 100 gram maar liefst 871 microgram vitamine K bevat) is dat haast niets.
Vitamine K-tekort
Een tekort aan vitamine K is zeldzaam, maar als het tóch zover is kunnen de gevolgen dus levensgevaarlijk zijn. Voornamelijk volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen een tekort hebben aan vitamine K, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg. Ook vegetariërs en veganisten gevoelig zijn voor een vitamine K-tekort. Daarom is het belangrijk om goed te letten op de symptomen van een vitamine K-tekort.
Vitamine K supplementen
Als je denkt dat je te weinig vitamine K binnenkrijgt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts of een voedingsdeskundige. Zij kunnen controleren of jij een vitamine K-tekort hebt. Wellicht kan een verandering van dieet de oplossing zijn, maar in sommige gevallen komen supplementen van pas om het tekort tegen te gaan.
Bron: Healthline, Medical News Today