De ultieme vleesvervanger: hier moet je op letten
Wil je een vleesvervanger die behalve lekker ook nog eens duurzaam en voedzaam is? Hier moet je op letten.

Vegetarisch eten is tegenwoordig dankzij de ruime keuze alles behalve saai; van vega kipstukjes tot nepgehakt, er zijn genoeg vleesvervangers die je zo op je bord hebt liggen. Dit grote aanbod maakt misschien wel dat je soms niet weet wat je precies uit de schappen wilt halen. Maar geen zorgen, wij vertellen je hoe je de meest gezonde en duurzame vleesvervanger kiest.
Vlees is vaak geen dagelijkse kost meer
Vlees is voor velen geen vanzelfsprekend onderdeel van het avondeten. Al is het percentage vegetariers volgens cijfers van het CBS (het Centraal Bureau voor Statistiek) niet aanzienlijk hoog - zo'n vijf procent - bijna de helft van de Nederlanders kiest ervoor het eten van vlees tot maximaal vier dagen per week te beperken. Er wordt verwacht dat de vleesconsumptie in geheel Europa de komende jaren zal afnemen; we denken meer aan onze gezondheid en het milieu.
Hoewel het voor je gezondheid niet nodig is om veel vlees te eten, bevat het wel belangrijke en nuttige voedingsstoffen. Zo is vlees een belangrijke bron van eiwit, ijzer vitamine B1 en vitamine B12. Besluit je minder of geen vlees te eten, let er dan dus vooral wel op dat je deze voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgt. Gelukkig zijn er voldoende andere producten waar dezelfde voedingsstoffen in zitten. Dat maakt minder vlees eten een eitje, letterlijk. In een ei zit namelijk ijzer, vitamine B1 én vitamine B12. Ook peulvruchten, tofu, tempé, noten, pinda’s en pitten zijn aan te bevelen wanneer je minder vlees eet. Deze bevatten geen vitamine B12, maar wel ijzer en vitamine B1.
De perfecte vleesvervanger
Als je zin hebt in een hamburger of schnitzel, dan zit je bij het schap met kant-en-klare vleesvervangers goed. Toch zijn niet alle vleesvervangers even gezond. Sta je in de supermarkt en weet je niet welke vleesvervanger de beste optie is? Dan kun je deze checklist van het Voedingscentrum aanhouden:
- De vleesvervanger bevat voldoende eiwit (minstens 20 procent van de energie);
- De vleesvervanger bevat voldoende ijzer (minstens 0,8 milligram per 100 gram);
- De vleesvervanger bevat vitamine B1 (minstens 0.06 milligram per 100 gram) en B12 (minstens 0.24 microgram per 100 gram) - het liefst allebei;
- De vleesvervanger bevat niet te veel verzadigd vet (maximaal 2,5 gram per 100 gram);
- De vleesvervanger bevat niet te veel zout (maximaal 1,1 gram per 100 gram);
- De vleesvervanger bevat geen toegevoegde suikers.
Voldoet de vleesvervanger aan de bovenstaande richtlijnen? Dan heb je een goede te pakken.
De meest duurzame vleesvervanger
Minder of geen vlees eten is over het algemeen goed voor het milieu. Toch zijn vleesvervangers niet automatisch duurzamer dan vlees. Wanneer je een zo duurzaam mogelijk alternatief wil voor vlees, kun je het beste gaan voor: quorn, tofu, peulvruchten noten of een plantaardige kant-en-klare vleesvervanger. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn minder duurzaam, met name de vleesvervangers die kaas bevatten.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?