Hier moet je op letten bij het kiezen van een vleesvervanger
Wil je een vleesvervanger die behalve lekker ook nog eens duurzaam en voedzaam is? Hier moet je op letten.
Duurzaamheid is een thema dat steeds belangrijker wordt. Wanneer je duurzamer wil leven is het een goede stap om minder of geen vlees te eten. Betekent dit dat je voorgoed gedag moet zeggen tegen een lekkere hamburger of een pasta carbonara? Nee hoor! Er is een ruim aanbod aan vleesvervangers te vinden in de supermarkten. Zo kun je al je favorites blijven eten, maar dan zonder vlees. Maar hoe gezond zijn deze alternatieven voor vlees? En welke keuze is het meest duurzaam? Wij hebben voor je uitgezocht waar je op moet letten bij het kopen van een vleesvervanger.
Elke avond een klassiek bordje met aardappels vlees en groente? Dat komt steeds minder voor blijkt uit onderzoek van het CBS. Een op de drie volwassenen is minder vlees gaan eten en ook het aantal mensen dat helemaal geen vlees meer eet neemt toe. Hoewel het voor je gezondheid niet per se nodig is om vlees te eten zitten er wel veel nuttige voedingsstoffen in vlees. Zo is het een belangrijke bron van eiwit, ijzer vitamine B1 en vitamine B12. Wanneer je minder of geen vlees eet moet je er op letten dat je deze voedingsstoffen op een andere manier binnenkrijgt.
Zo kom je geen voedingsstoffen te kort
Wil je als vegetariër of flexitariër de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen? Er zijn voldoende andere soorten voedsel waar dezelfde voedingsstoffen in zitten. Dat maakt minder vlees eten een eitje, letterlijk. In een ei zit namelijk ijzer, vitamine B1 én vitamine B12. Ook peulvruchten, tofu, tempé, noten, pinda’s en pitten zijn aan te bevelen wanneer je minder vlees eet. Deze bevatten geen vitamine B12 maar wel ijzer en vitamine B1.
De perfecte vleesvervanger
Dankzij vleesvervangers kun minder of geen vlees eten een stukje makkelijker (en lekkerder) voor jezelf maken. Ook tijdens een BBQ met vrienden of een kleine stop bij een fastfoodketen heb je nog voldoende om uit te kiezen. Ga je voor de vegaburger, balletjes, ribs of de plantaardige kipstukjes? Voordat je een keuze maakt met je knorrende maag, in plaats van je hoofd is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van een vleesvervanger. Deze checklist wordt hierbij je beste vriend.
De meest duurzame vleesvervanger
Minder of geen vlees eten is over het algemeen beter voor het milieu maar vleesvervangers zijn niet altijd duurzamer dan vlees. Wanneer je een zo duurzaam mogelijk alternatief wil voor vlees kun je het beste gaan voor: quorn, tofu, peulvruchten noten of een plantaardige kant-en-klare vleesvervanger. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn minder duurzaam en het minst duurzaam zijn vleesvervangers waar veel kaas in zit.
Kaas is bij veel mensen heel geliefd maar voor de planeet is het niet al te best. Misschien had je het niet verwacht maar kaas heeft een vergelijkbare impact op het klimaat als kip of varkensvlees. Wil je een milieubewuste keuze maken? Sla dan die kaas bitterbal of kaasschelp over en ga voor een alternatief zonder kaas of melkproducten.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?