Verliefd? Dit gebeurt er in je lichaam
Want is verliefdheid eigenlijk een roze wolk of een kwelling?

Wanneer je verliefd op iemand wordt, kun je soms niet helder meer denken. Slapen gaat niet, de kriebels in je buik zorgen ervoor dat het eten van je favoriete snack ineens een uitdaging is en alles lijkt je te herinneren aan die ene persoon. Verliefdheid heeft veel impact op hoe je denkt en wat je doet. Lees hier vier gevolgen die deze overweldigende emotie met zich meebrengt.
Dit zijn vier gekmakende gevolgen van verliefd zijn
1. Je lijkt verslaafd aan de ander
Het klinkt misschien niet heel romantisch, maar liefde is een chemisch proces. Wanneer je verliefd wordt komen er verschillende stofjes vrij, dopamine is er hier één van. Tijdens de verliefdheid is het dopaminegehalte in de hersenen dus verhoogd. Dit stofje zorgt voor een extreem gelukkig gevoel waardoor het lijkt alsof je de hele wereld aankunt. daarnaast zorgt dopamine ervoor dat je geen genoeg van elkaar kunt krijgen. Je lijkt haast wel verslaafd aan de ander. Denk aan een telefoongesprek tussen twee lovers ‘nee jij hangt op,’.
2. Het heeft invloed op je denken
De verliefdheid zorgt dus voor een hoger dopamine gehalte, maar daar blijft het niet bij. Ook komt er endorfine vrij in je lichaam. Endorfine is een hormoon met een pijnstillende werking. Deze combinatie zorgt voor een constant gevoel van euforie. Heerlijk toch? Denk je dan misschien, maar ook dit heeft een keerzijde. Volgens EOS Wetenschap zorgt deze cocktail van stofjes ervoor dat het lastiger wordt om na te denken en onze emoties te relativeren. Hierdoor zie je de dingen minder helder, inclusief afknappers! Er zit dus helaas een kern van waarheid in het spreekwoord, ‘liefde maakt blind.’
3. Je krijgt geen hap door je keel
Voordat je verliefd werd was het nog een uitdaging om niet die héle reep chocolade in een keer op te eten, maar nu je verliefd bent is chocolade het laatste waar je aan denkt. Hoe dan? Verliefd zijn kan zorgen voor onzekerheden. Je maakt je misschien druk over of de ander je wel leuk vindt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een goede indruk maakt. Op die gedachtes reageert je lichaam, waardoor het stresshormoon cortisol vrijkomt. Wanneer dit gebeurt vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich even. Dit zorgt voor fladderende vlinders in je buik en minder plek voor chocolade.
4. Slapeloze nachten
Cortisol is niet het enige stresshormoon dat vrijkomt bij een verliefdheid. Ook stresshormonen noradrenaline en adrenaline worden aangemaakt. Hierdoor word je overvallen door een hoge hartslag en trillende benen wanneer je in de buurt van je lover bent. Deze stofjes zorgen ook voor een eindeloze hoeveelheid energie, waardoor slapen een uitdaging kan zijn
Deze achtbaan van emoties is iets dat de meeste mensen meerdere keren meemaken in hun leven. Uit een Brits onderzoek, waarbij 3000 mannen en vrouwen ondervraagd werden, blijkt dat mensen in hun leven gemiddeld drie keer écht verliefd worden. Wanneer het je overkomt probeer dan vooral ook te genieten van de energie, euforie en elkaar.
Rust keert terug
Al deze gevoelens en effecten zijn gevolgen van verliefdheid. Als liefde niet zo verslavend was zou je bijna denken dat je na deze zenuwen, kriebels, slapeloze nachten en verwarring terugverlangt naar een kabbelend en rustig leven. No worries! Uit een onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Frontiers, blijkt dat de verliefdheid bij koppels na gemiddeld zes maanden afneemt. ‘hartstochtelijke liefde’ is de volgende fase. De passie blijft aanwezig maar toewijding en intimiteit nemen toe. Hierna volgt een fase van ‘kameraadschappelijke liefde’ waarbij de passie minder wordt en toewijding en intimiteit op de voorgrond staan. Voor iedereen die op dit moment verliefd is, met wat geduld komt de rust ook weer terug in jouw leven. En singles? Geniet ervan, nu jullie nog helemaal helder kunnen nadenken.