Pijn bij plassen? Aan deze (verrassende) symptomen herken je een blaasontsteking
En, helaas, de symptomen zijn niet mals.
© Getty Images

Een blaasontsteking is misschien wel een van de vervelendste ontstekingen die je kunt krijgen. Van een meedogenloze behoefte om te plassen tot een prikkelend en stekend gevoel down there, de symptomen zijn niet mals.
Een blaasontsteking is een ontsteking van de binnenkant van de blaas, die wordt veroorzaakt door bacteriën. Vrouwen hebben vaker een blaasontsteking dan mannen. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst de helft (!) van de vrouwen ooit in haar leven te maken krijgt met een blaasontsteking? Dit komt doordat we een kortere urinebuis hebben, waardoor bacteriën makkelijker de blaas kunnen bereiken.
Wat is een blaasontsteking eigenlijk?
Een blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een veel voorkomende vorm van urineweginfectie (UTI) die een ontsteking van de blaas veroorzaakt - vandaar die verschrikkelijke pijn tijdens het plassen.
In de meeste gevallen ontstaat cystitis vanwege een bacteriële infectie in de blaas. Het gekke is dat de overgrote meerderheid wordt veroorzaakt door bacteriën die in de darmen ontstaan. Het gaat om bacteriën die uit de darmen komen en in de vulva of het perineum terechtkomen en door de urinebuis de blaas in gaan. Jouw blaas is normaal gesproken een heel steriele omgeving, maar die bacteriën halen dit uit balans, waardoor infectie de kop opsteekt.
Meestal verdwijnt een blaasontsteking vanzelf na een paar ongemakkelijke dagen, maar voor sommige mensen kan blaasontsteking
Symptomen blaasontsteking
Je hebt vaak wel door als je een blaasontsteking hebt, aangezien je dan vervelende klachten ervaart. De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking bij vrouwen zijn:
- Gevoel dat je moet plassen, zelfs als je net geplast hebt
- Vaak en kleine beetjes plassen
- Pijn (een branderig gevoel) bij het plassen (sommigen spreken zelfs van 'het plassen van glas' - Aiii!)
- Vaak troebele en sterk geurende urine
- Soms ook bloed bij de urine
- Lichte temperatuurverhoging
- Prikkelende en pijnlijke krampen in de onderbuik en zij
Let op: je hoeft niet alle klachten af te kunnen strepen om een blaasontsteking te hebben. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld last van verschillende symptomen van een blaasontsteking, terwijl hun urine wel gewoon schoon is. Ook dan kun je een infectie hebben.
Verrassende symptomen blaasontsteking
Bij bovenstaande symptomen is het redelijk duidelijk dat het om een ontsteking van je blaas gaat. Toch zijn er ook een paar klachten waarbij je niet gelijk aan een blaasontsteking denkt:
Blaasontsteking rugpijn
De meeste mensen ervaren buikpijn of krampen in hun zij bij blaasontsteking, maar soms kan het uitslaan naar je rug en dan met name je onderrug. Dit is overigens geen goed teken. Als je pijn krijgt in je rug bij een blaasontsteking, kan dit op een nierbekkenontsteking wijzen. Neem daarom contact op met je arts.
Blaasontsteking koorts
Koorts is op zichzelf geen symptoom van een blaasontsteking. Toch kun je hier in dat geval wel last van hebben. Het probleem is dan alleen wat groter dan een infectie van je blaas. Koort skomt vooral voor in combinatie met andere symptomen van een nierinfectie, zoals misselijkheid, braken en rillingen. Zoek onmiddellijk medische hulp als je denkt dat je een nierinfectie hebt.
Blaasontsteking zwanger symptomen
Ook tijdens je zwangerschap kun je last hebben van een blaasontsteking. Het is dan alleen wat lastiger om deze infectie te herkennen, aangezien het normaal is om bepaalde klachten te ervaren. Zo moet je simpelweg vaker plassen als je zwanger bent. Toch is belangrijk om goed op de andere blaasontsteking symptomen te letten, omdat vrouwen tijdens hun zwangerschap een grotere kans hebben op een urineweginfectie. Dit komt doordat de urineleiders wijder openstaan en de blaaswand dan wat slapper is. Bij twijfel kun je altijd bij je huisarts je urine laten testen.
Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking?
Eerlijk? Je hebt waarschijnlijk een blaasontsteking gekregen van seks. Als je van bil gaat, kunnen er nieuwe bacteriën in je urinewegen terechtkomen die problemen veroorzaken. Andere veelvoorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn:
- Bacteriën uit je darm die door het van achteren naar voren vegen van je billen in je urinewegen terechtkomen
- Niet genoeg water drinken
- Te veel alcohol nuttigen waardoor de blaaswand overgevoelig of geïrriteerd raakt
- Strakke kleding en dan met name ondergoed - de druk op je blaas zorgt ervoor dat je vaker moet plassen en je blaas geïrriteerd raakt
Soms heeft het ook te maken met een ander medisch probleem. Zo hebben veel mensen met diabetes last van blaasontstekingen. Dit komt omdat zij een grote hoeveelheid suiker in hun urine afscheiden, wat een broedplaats vormt voor bacteriën.
Chronische blaasontsteking symptomen
Hoe herken je een chronische blaasontsteking? De klachten zijn veelal hetzelfde als een acute blaasontsteking. Het verschil zit 'm in de kwantiteit. Als je vaak terugkerende blaasontstekingen hebt, dan is het verstandig om je verder te laten onderzoeken. Er moet dan gekeken worden naar de oorzaak, zodat je het probleem kan oplossen en de blaasontstekingen minder worden. Er wordt gesproken van een 'chronische' blaasontsteking bij het optreden van drie blaasontstekingen per jaar.
Tips blaasontsteking voorkomen
Hoe dan ook: véél water drinken. Veeg altijd van voren naar achteren, maar vooral na het poepen. Draag comfortabele, niet te strakke kleding gemaakt van natuurlijke, ademende vezels. Daarnaast is voor én na de seks plassen is áltijd een goed idee. Als je vatbaar bent voor blaasontsteking, moet je binnen twintig minuten na de seks plassen. Niet meteen, want dat is te vroeg – je wil dat de bacteriën die zich een weg banen door de plasbuis naar de blaas gaan, zodat je die eruit kunt plassen.
'Wat je verder kan doen om een blaasontsteking te voorkomen, is cranberry capsules nemen. Of ga voor d-mannose, dat is nog krachtiger. Beide capsules zijn zonder recept te krijgen', adviseert uroloog Erik Arendsen van het Andros Blaascentrum. Heb je regelmatig een blaasontsteking? Ga dan langs je huisarts of uroloog voor advies. 'Het kan dan verstandig zijn om na seksueel contact en de volgende ochtend een antibioticum slikken.'