Acht misopvattingen over herpes genitalis die je moet weten
Wist jij dat je een besmetting nooit helemaal kan voorkomen?
Stel jij je bij herpes genitalis gelijk een horrorscenario tussen je benen voor? Je bent niet de enige. De ijzingwekkende afbeeldingen op het internet laten weinig aan de verbeelding over en wens je zelf je ergste vijand nog niet toe. Maar ondanks dat het een van de meest gevreesde geslachtsziektes is, is het ook gelijk een van de meest voorkomende soa's. Sterker nog, de kans is groot ook jij bent besmet.
Dit zijn acht misopvattingen over herpes genitalis
1. Een koortslip is precies hetzelfde virus als herpes op of in je vulva, penis of anus
Of je nou een koortslip hebt of herpes genitalis, het wordt allebei veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus (HVS). Het virus kent namelijk twee types: herpes simplex type 1 (HSV-1) en herpes simplex type 2 (HSV-2). Alhoewel HSV-1 voornamelijk de boosdoener is van een vervelende koortslip, kun je deze variant ook op je geslachtsdelen krijgen. Je kunt namelijk herpes genitalis krijgen van een koortslip en andersom.
2. Ook al gebruik je een condoom, je kunt herpes altijd krijgen of doorgeven
Dit klinkt misschien eng, maar je kunt het niet helemaal voorkomen dat je herpes krijgt of aan iemand doorgeeft. Een condoom beschermt namelijk niet 100 procent. Maar dit is nog niet alles. 50 tot 70 procent van de Nederlanders is besmet met HSV terwijl de meesten geen klachten hebben. Maar ondanks dat jij geen flauw idee hebt dat je een herpesinfectie hebt aan de geslachtsdelen of mond, kun je het wel aan anderen geven. Je hoeft namelijk geen uitbraak te hebben om iemand te besmetten. De kans op besmetting zonder uitbraak is echter wel kleiner dan wanneer je klachten hebt, maar je kunt het nooit uitsluiten.
3. Heeft je partner opeens herpes? Dit betekent niet dat één van jullie is vreemdgegaan
Alhoewel de meeste uitbraken een week na de besmetting ontstaan, kan herpes ook jarenlang in je lichaam zitten zonder dat je klachten hebt. Je kunt dus opeens je eerste uitbraak krijgen van een besmetting die je lang geleden voor je huidige partner hebt opgelopen. Alhoewel de ander ook kan zijn vreemdgegaan, hoeft dit zeker niet altijd het geval te zijn.
4. Je kunt niet van herpes genezen
Heb jij herpes? Dan blijft het voor altijd in je lichaam en kun je er niet van genezen. Gelukkig zijn uitbraken zelf na ongeveer drie weken afgelopen, maar je kunt op elk moment weer een andere aanval krijgen. Gelukkig is de eerste aanval van herpes meestal het heftigst.
5. Je kunt een uitbraak van herpes deels voorkomen door gezond te leven
Leef jij ongezond waardoor je weerstand vaker aan de lage kant is? Dan is de kans op een uitbraak groter dan als je gezond leeft. Alleen kun je met een gezonde levensstijl niet helemaal een uitbraak voorkomen. Je kunt namelijk sneller last krijgen van blaasjes als je ongesteld bent, je griep hebt, je gestrest bent of wanneer je weerstand lager is. Omstandigheden die je helaas niet altijd zelf in de hand hebt.
6. Je kunt geen herpes oplopen van het toilet
Goed om te weten! Je geeft herpes niet doordat je in dezelfde ruimte bent. Doordat het virus sterft wanneer het je lichaam verlaat, kun je veilig een douche, wc, wasmachine of zwembad met anderen delen. Je kunt herpes wel krijgen als je seks hebt. Zo kun je het van de piemel, vulva of kont naar de mond verplaatsen en andersom, maar je kunt het ook verspreiden met je vingers.
7. Ben je zwanger? Dan kan herpes gevaarlijk voor je kind zijn
Alhoewel herpes niet gevaarlijk is, kan het tijdens de zwangerschap wel riskant zijn voor de baby. Je lichaam maakt normaal gesproken stoffen aan die je kind beschermen tegen dit virus, maar soms kun je het toch doorgeven. Dit gebeurt vooral als je later in de zwangerschap bent besmet met het virus. Dit komt doordat je lichaam onvoldoende tijd heeft om de antistoffen te maken voor de baby. Bespreek dit daarom altijd met je gynaecoloog.
8. Herpes kan voor veel ongemak zorgen, maar is niet gevaarlijk
Ondanks dat herpes super vervelend, ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn, is het niet gevaarlijk. Het enige wat het herpesvirus lichamelijk kan veroorzaken zijn die vervelende uitbraken. Mentaal is het echter een ander verhaal. Door het heersende stigma rondom herpes, zijn er veel mensen die zich behoorlijk schamen. De blaasjes zijn er daarom vaak niks bij wat het effect van herpes op je mentale gezondheid en (seks)leven kan hebben. Geloof ons, alles komt goed. Je bent alles behalve vies.
Maak je je zorgen of heb je vragen over SOA's of seks? Schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts, vrienden, familie of een deskundige via een hulplijn.
Bronnen: SOA AIDS Nederland, DeGynaecoloog en Ikazia Ziekenhuis