Oh nee! Zó gevaarlijk is de nieuwste trend om een gezichtsmasker te maken van menstruatiebloed
Deze hit op TikTok schijnt goed te zijn voor je huid, maar niets blijkt minder waar. Het is zelfs gevaarlijk, dus pas op!
Jep, je leest het goed. Tegenwoordig bewaren veel vrouwen tijdens hun menstruatie het bloed om vervolgens op hun gezicht te smeren. Je vraagt je waarschijnlijk af: why, tell me why? Nou, dat heeft met een bizarre TikTok-trend te maken.
Hit op TikTok: een gezichtsmasker van menstruatiebloed
Krijg jij er de kriebels van? Je bent niet de enige. Toch promoten steeds meer TikTokkers menstruatiebloed als gezichtsbehandeling. Dit wordt ook wel 'moon masking' of 'menstrual masking' genoemd. Het zou de sleutel tot een gezonde huid zijn. Vooral vrouwen die last hebben van acné zouden er baat bij hebben. Toch kun je beter niet aan de haal gaan met je eigen menstruatiebloed.
De TikTokkers refereren naar een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift World Journal of Plastic Surgery. Het klopt dat uit deze studie blijkt dat menstruatiebloed een bron kan zijn voor stamcellen die huidbeschadigingen kunnen herstellen. Toch ligt dit een stuk genuanceerder. 'Ik zou geen menstruatiebloed op je huid smeren. In deze studies wordt het bloed namelijk ‘behandeld'', legt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, uit aan Nieuwscheckers.
"Sommige mensen verwarren gezichtsbehandelingen met menstruatiebloed ook met Platelet rich plasma (PRP)', legt de Indische dermatoloog Geetika Mittal Gupta uit in een video op Instagram. 'Bloedplaatjesrijk plasma is een klinische behandeling verrijkt met groeifactoren die niet alleen de huid verjongt, maar ook wonden geneest.' Dat heeft volgens haar niets met menstruatiebloed te maken.
Juist meer huidontstekingen
'Als je menstruatiebloed op je huid smeert zal dat niks doen voor de gezondheid van je huid. Het zal zeker niet helpen tegen rimpels of veroudering', zegt ook stamcelspecialist Christine Mummery. Voordat het bloed gunstige effect heeft op je huid, dient het eerst met allerlei oplossingen gemengd te worden, waarna de stamcellen worden gescheiden en uitgewassen. Het overgebleven mengsel wordt vervolgens op kweek gezet met een stukje huid. Uiteindelijk concluderen de onderzoekers dat de stamcellen effectief zijn voor herstel van de huid. Maar dat betekent niet dat je menstruatiebloed direct op de huid kunt smeren voor hetzelfde effect. Sterker nog: het kan zelfs gevaarlijk zijn. Dermatologen uiten dan ook hun zorgen over de nieuwe hype.
Zo kan menstruatiebloed voor extra pukkels en zelfs huidontstekingen en infecties zorgen. In je menstruatiebloed kunnen (zonder dat jij het doorhebt) bacteriën en schimmels voorkomen. Als je down there dus infecties hebt, kunnen deze naar heel je huid verspreiden. Kortom: deze trend kan meer kwaad dan goed doen. Hou het daarom maar bij je eigen, vertrouwde gezichtsmasker.
En vergeet niet: wees voorzichtig met de content die je online ziet of leest. Raadpleeg altijd eerst je huidarts voordat je iets nieuws probeert.