SOA-dossier: Alles wat je moet weten over herpes genitalis
Misschien niet het meest sexy onderwerp, maar wel ont-zet-tend belangrijk!
© Getty Images

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). Oké we geven toe: misschien niet het meest sexy onderwerp, maar wel ont-zet-tend belangrijk om bespreekbaar te maken. Er rust namelijk onterecht een taboe op SOA's, terwijl ze veelvoorkomend zijn en zowel fysiek als mentaal veel problemen kunnen veroorzaken. In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie over de SOA herpes genitalis voor je op een rij gezet. Better safe than sorry.
Wat is herpes genitalis?
We noemen herpes bij de vulva, penis of anus ook wel herpes genitalis, maar het is eigenlijk precies hetzelfde virus wat een koortslip veroorzaakt. De infectie die herpes veroorzaakt heet namelijk herpes simplex virus (HSV) en kent twee varianten: herpes simplex virus type 1 (HSV-1) en herpes simplex type 2 (HSV-2). HSV-1 is vooral bekend als de boosdoener van een vervelende koortslip, maar het is ook steeds vaker de oorzaak van herpes genitalis vanwege orale seks. De twee varianten zijn alleen van elkaar te onderscheiden door hoe vaak een herpesaanval terugkomt. Zo komt een uitbraak bij HSV-2 vaker voor dan bij HSV-1. Maar welke variant je ook hebt, beiden kunnen een koortslip én nare blaasjes tussen de benen veroorzaken. Oei!
In Nederland is 50 tot 70 procent drager van het herpes simplex virus (HSV). Over het algemeen hebben vrouwen er vaker last van dan mannen, maar de meesten hebben nooit klachten waardoor ze geen flauw benul hebben dat ze zijn geïnfecteerd met dit hardnekkige virus. Maar of je nou een uitbraak hebt of niet: je kunt altijd andere mensen besmetten.
Lees ook: Acht misopvattingen over herpes genitalis die je moet weten
Symptomen van herpes genitalis
Als je bent besmet, kun je meestal na 1 week klachten verwachten, maar herpes kan ook al jaren in je lichaam zitten zonder dat je ooit iets hebt gemerkt. Deze pijnlijke blaasjes of zweertjes drogen na ongeveer drie weken uit, maar het virus blijft altijd in je lichaam en kan dus weer terugkomen. De eerste aanval is meestal het ergst en ze kunnen getriggerd worden als je ongesteld bent, griep hebt, gestrest ben of als je weerstand lager is. Dit zijn alle klachten die je kunt krijgen bij je vulva, anus of piemel:
- Blaasjes of zweertjes (soms ook onzichtbaar in je vagina of kontgat)
- Jeuk
- Een branderig gevoel
- Rode plekjes op de huid
- Pijn bij plassen of poepen
Behandeling van herpes genitalis
Omdat herpes niet te genezen is, is het altijd het beste om een besmetting proberen te voorkomen. Dit kun je doen door een condoom te gebruiken, geen seks te hebben als iemand klachten heeft, geen orale seks te ontvangen van iemand die een koortslip heeft en de blaasjes zo min mogelijk aan te raken (dus ook niet je eigen koortslip aanraken en dan aan je vulva zitten). Als je last krijgt van herpes gaan de blaasjes en zweertjes vanzelf weer over, maar soms kan je wel veel ongemak ervaren. Gelukkig kun je bij de huisarts of apotheek terecht voor medicijnen tegen de pijn, die de klachten verminderen of een crème die de blaasjes uitdroogt.
Testen op herpes?
Denk jij dat je herpes hebt? Check hier of het verstandig is om je te laten testen. Je leest hier ook gelijk waar je je kunt testen, hoe duur het is en op welke andere SOA's je misschien getest moet worden.
Maak je je zorgen of heb je vragen over SOA's of seks? Schroom dan niet om contact op te nemen met je huisarts, vrienden, familie of een deskundige via een hulplijn.
Bronnen: SOA Aids Nederland, DeGynaecoloog en Ikazia Ziekenhuis