Onbedoeld zwanger: 'Betrouwbare informatie over opties is hard nodig'

Een beslissing nemen over je zwangerschap is niet altijd makkelijk.

Ben je wel eens bang geweest dat je onbedoeld zwanger was? In spanning gewacht op de uitslag van een zwangerschapstest? Of zwanger geraakt en twijfels gevoeld? Je bent niet alleen. 1 op de 5 vrouwen en personen die zwanger kunnen worden in Nederland krijgt te maken met een onbedoelde zwangerschap, zo blijkt uit onderzoek van stichting en expertisecentrum Fiom.

Vooroordelen

Misschien denk je dat onbedoelde zwangerschappen vooral voorkomen bij onoplettende tieners of bij personen met losse contacten of one-night-stands, maar dit is niet waar. 'De meeste onbedoelde zwangerschappen komen voor bij personen tussen de 25 en 35 jaar oud, die een vaste relatie hebben. In 95 procent van de gevallen is de partner ook de verwekker,' aldus Ellen Giepmans, directeur bij Fiom.

Voor een onbedoelde zwangerschap maakt het niet uit of je jong of oud bent, een master op de universiteit of een mbo-diploma hebt, wel of geen migratieachtergrond hebt, al lang een partner hebt of single bent, wel of niet gelovig bent. Het kan iedereen overkomen.

Een weloverwogen keuze maken

Bij een ongewenste of onbedoelde zwangerschap moet je de vrijheid hebben om een weloverwogen keuze te maken. Een keuze die past bij je leven, je waarden en je toekomst. En daar heb je natuurlijk goede en betrouwbare informatie bij nodig.

Uit recent onderzoek blijkt dat 41 procent van de vrouwen en andere mensen die zwanger kunnen worden bij een onbedoelde zwangerschap behoefte heeft aan informatie over hun mogelijkheden en 42 procent over waar ze terecht kunnen voor hulp. 'Voor een weloverwogen keuze is het van belang dat informatie betrouwbaar, volledig en neutraal is en dat mensen met hulp vragen terechtkomen bij de juiste keuze hulpverlener', zegt Giepmans. Met het vervallen van de verplichte bedenktijd voor abortus sinds 1 januari 2023, is de regie bij een onbedoelde zwangerschap nog meer bij zwangeren komen te liggen, wat het belang van betrouwbare en neutrale informatie nog meer onderstreept.

Betrouwbare informatie

Over ongewenste zwangerschap is, zeker online, veel informatie te vinden. Helaas klopt die informatie niet altijd. Daarom is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het infopuntonbedoeldzwanger.nl opgericht, een platform dat betrouwbare en neutrale informatie verschaft over de verschillende keuzemogelijkheden bij een onbedoelde zwangerschap.

Een onbedoelde zwangerschap kan zorgen voor veel vragen. Daarom heeft het infopunt een chat- en telefoonlijn (0800-6160) die 24/7 bereikbaar is. Hier beantwoorden deskundige voorlichters vragen over de verschillende opties. Wil je liever een face-to-face gesprek? Dat kan ook. Helemaal gratis voor iedereen die dit nodig heeft.