Dit zijn de symptomen van een vitamine-B tekort

Wist je dat je risico loopt op een vitamine B-12 tekort als je hormonale anticonceptie gebruikt?

Vitamine B is essentieel voor onze gezondheid. En een tekort wil je dus liever niet oplopen. Het kan zorgen voor vervelende klachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. In de categorie, beter voorkomen dan genezen: lees waar je op moet letten om voldoende van deze belangrijke vitamines binnen te krijgen.

Hoe kom je aan een vitamine B-tekort

Vitamine B is de overkoepelende naam voor acht B-vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Samen worden ze ook wel de B-vitaminen of het vitamine B-complex genoemd. De B-vitamines zorgen ervoor dat energie uit voeding wordt vrijgemaakt. Ze helpen bij de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Als je onvoldoende binnenkrijgt van deze vitamine, dan ontstaat er een vitamine B-tekort. En dat kan een aantal oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is een ongezonde of onevenwichtige voeding. Eet je gezond en gevarieerd, dan krijg je in principe genoeg B-vitamines binnen. Ze zitten namelijk in allerlei verschillende voedingsmiddelen.

Een B-vitamines tekort krijg je gelukkig niet snel, maar er is één uitzondering: vitamine B-12. Deze vitamine heb je nodig voor het maken van rode bloedcellen, de opbouw en werking van de zenuwen en het maken van DNA. Het lichaam maakt B12 niet zelf aan, maar neemt het op uit dierlijke producten als vlees, eieren en zuivel.

Vegetariërs en veganisten, ouderen en zwangere vrouwen een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort. En wist je dat je ook risico loopt op een vitamine B-12 tekort als je hormonale anticonceptie gebruikt, zoals de anticonceptiepil? In een wetenschappelijk onderzoek werd aangetoond dat vrouwen die de pil gebruiken een gemiddeld de helft lagere waarde hebben van vitamine B12 dan vrouwen die andere anticonceptie gebruiken. Ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen ook de absorptie van vitamine B beïnvloeden.

Een vitamine B12-tekort kan ook ontstaan door een chronische ontsteking van het maagslijmvlies, darmziekten en veel lachgas gebruiken.

Vitamine-B tekort symptomen

Volgens Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten in het UMCG is een tijdelijk tekort niet meteen een probleem. De vitamine wordt opgeslagen in de lever, daar zit een voorraad voor 3 tot 4 jaar. Pas als die is uitgeput, kunnen mensen last krijgen van een tekort. Maar heb je een langdurig tekort aan vitamine B12, dan kun je allerlei klachten krijgen, zoals:

  • tintelingen
  • minder gevoel in de vingers
  • coördinatieproblemen
  • duizeligheid
  • bleke huid
  • menstruatieklachten
  • psychische klachten zoals neerslachtigheid en depressie
  • concentratieverlies en vergeetachtigheid
  • bloedarmoede
  • tandvleesproblemen
  • Oorsuizen

Vitamine B tekort voorkomen

Het is belangrijk om een vitamine B-tekort te voorkomen. Gezond en gevarieerd eten is de beste manier om een vitamine B-tekort te voorkomen. Voeding met veel vitamine B zijn vlees, vis, volkoren producten, eieren, melk, groenten en fruit. Eet je vega(n)? Dan is het extra belangrijk om erop te letten dat je geen vitamine B-tekort oploopt. Artsen raden dan ook aan om B12-supplementen te slikken.

Bronnen: Thuisarts, UMCG