Clitorale atrofie: dít zijn de symptomen, oorzaken én behandelingen

De juiste aanraking van je clitoris kan voor een intens orgasme zorgen, máár dan moet-ie wel naar behoren werken.

© Getty Images

Clitorale atrofie.jpg

Je clitoris is een soort knoopje van sponsachtig weefsel, bovenaan je vagina. Veel mensen denken dat bij dat bobbeltje blijft, maar in werkelijkheid is een clitoris inwendig nog veel groter. Bij seksuele opwinding vult je clitoris zich met bloed en worden de 8.000 (!) zenuwuiteinden in het weefsel gevoelig voor aanraking.

De juiste aanraking van je clitoris kan voor een intens orgasme zorgen, máár dan moet-ie wel naar behoren werken. De clitoris wordt niet voor niets vaak beschouwd als de sleutel tot het vrouwelijke orgasme. Clitorale atrofie treedt op wanneer de clitoris niet meer reageert op seksuele opwinding. Dat wil zeggen dat je clit dus niet functioneert zoals het hoort. Uiteindelijk kan je clitoris zelfs verdwijnen. Oh my! Gevoelsverlies is dan ook een ernstig seksueel probleem. Gelukkig hoeft het zover niet te komen als je het laat behandelen. Om je wat meer informatie te geven, vertellen we op welke symptomen je moet letten, wat de oorzaken van clitorale atrofie zijn en hoe je het kunt behandelen.

De symptomen van clitorale atrofie

Je hebt meer kans om de symptomen van clitorale atrofie te ervaren als je seksueel opgewonden bent of hoort te zijn. Dit zijn de klachten:

  • Minder gevoel rond de clitoris
  • Verminderde reactie op stimulatie van de clitoris
  • Verminderde zin in seks
  • Een 'verdwenen' clitoris: je voelt 'm niet meer, zelfs niet als je seksueel opgewonden bent

Het verschil tussen clitorale atrofie en vaginale atrofie

Clitorale atrofie komt minder vaak voor dan de vaginale variant. Die treedt namelijk op als een vrouw in de overgang komt. Doordat je lichaam dan minder oestrogeen aanmaakt, wordt het vaginaweefsel dunner, droger en minder elastisch. Ook dit noem je atrofie. Het gevolg is dat je een zogenoemde 'droge doos' hebt. Dit zorgt voor een schraal gevoel bij het vrijen en roodheid van schaamlippen. Ook dit is goed te behandelen met een crème. Daarmee maak je de wand wat elastischer en dikker waardoor het vrijen echt geen pijn hoeft te doen.

Oorzaken clitorale atrofie

Terug naar de clitorale atrofie. De oorzaak hiervan heeft vaak te maken met het verlies van bloedstroom. Dit kan het gevolg zijn van onregelmatig gebruik. Dat houdt in dat degenen die niet of nauwelijks seksueel actief zijn, meer kans hebben op deze aandoening. Ook kan een belangrijke verschuiving in hormonen, zoals de menopauze of het slikken van hormonale anticonceptie, een oorzaak zijn.

Verder kan clitorale atrofie optreden wanneer je testosteronniveau daalt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor je libido. Bovendien heeft je clitoris dit hormoon nodig voor een goede seksuele opwinding. Dit komt vaak voor tijdens of na de menopauze. Tot slot hebben degenen die een volledige hysterectomie hebben ondergaan meer kans op een niet functionerende clitoris. De eierstokken zijn namelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van zowel oestrogeen als testosteron.

Hoe is clitorale atrofie te behandelen?

Aangezien je clitoris afhankelijk is van voldoende doorbloeding, kan je arts je aanraden om regelmatig seksueel actief te zijn. Dit hoeft natuurlijk niet per se met een partner, dat kan ook gewoon door jezelf wat extra me time gunnen. Masturbatie is voldoende om de doorbloeding op gang te krijgen, wat het gevoel van de clitoris kan versterken.

Geen zin in seks? Dan kun je de doorbloeding proberen te verhogen door regelmatig cardio-oefeningen te doen. Dat is goed voor je lichaam, je vagina en dus ook je clitoris. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook voorkomen dat de testosteronspiegel daalt.

De huisarts kan je eventueel ook testosteronsupplementen voorschrijven. Een crème, pil of injectie kunnen opties zijn om je testosteronniveau te herstellen. Op die manier kan je lichaam opnieuw in staat zijn om seksuele respons te produceren.

Wanneer hulp zoeken?

Als je zelf seksuele problemen ervaart, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Seksuele gezondheid is namelijk belangrijk voor je algehele gezondheid. Vergeet niet om voor de afspraak een lijstje te maken met alle symptomen die je ervaart, des te beter kan de arts je helpen. Zelfs als je denkt dat de symptomen geen verband houden met je seksuele problemen, want er staat meer in verband met elkaar dan je denkt.

Kan de boel down there dichtgroeien als je lang geen seks hebt?

Veel vrouwen met vaginale atrofie hebben geen seks meer, vaak omdat ze zich samen en het daarom niet behandelen. Hierdoor kan de vagina inderdaad nauwer worden. Maar dit is makkelijk op te lossen door een oestrogeen crème te gebruiken. De ingang rekt tijdens het smeren wat uit waardoor je het nauwer worden gemakkelijk kunt voorkomen. Als je geen partner hebt of geen seks hebt met penetratie kun je af en toe met een dildo de opening soepel houden.

Praat erover met je (seks)partner

In een gezonde (seksuele) relatie is openheid en transparantie heel belangrijk. Daar hoort bij dat je praat over wat goed voelt - en wat niet. Als je tijdens de seks een verandering opmerkt, dan kan het helpen om hierover te praten met je partner. Het is namelijk heel belangrijk dat je geniet van seks.

Let's talk about sex, baby

Vind je het lastig om over seks te praten? Wees daar dan eerlijk over en zeg dat tegen je partner. Schrijf eventueel op wat je voelt, denkt en wil zeggen. Misschien maakt dat de drempel lager. Kom met mogelijke oplossingen, zodat jullie samen het probleem oplossen. Haal daarnaast de focus weg van een orgasme. De clitoris kan zorgen voor intens genot tijdens seks, maar je hoeft niet per se een hoogtepunt te bereiken om ervan te genieten.