Maak jij je weleens zorgen over je relatie? Op deze manier ga je om met relationship anxiety
Heb jij ooit weleens aan je relatie getwijfeld, bevestiging nodig gehad of je onzeker gevoeld?
Twijfels, onzekerheden of de drang naar bevestiging: relationship anxiety kan voor behoorlijk wat onrust zorgen in je hoofd, maar ook in je relatie. Ondanks dat het in de meest romantische films of sprookjes totaal niet lijkt te bestaan, is de realiteit dat het zelfs in goede relaties kan ontstaan. Want alhoewel de angsten soms irrationeel zijn, kunnen ze je ook waarschuwen voor een oprechte bedreiging.
Op deze manier kan relationship anxiety zich uiten
Weet jij niet zeker of je last hebt van relationship anxiety? Weet dat het veel verschillende vormen heeft. Zo kun jij je zorgen maken dat je partner vreemdgaat, maar het kan zich ook uiten in het pleasen van je lief in plaats van je eigen gevoelens kenbaar te maken. Soms is het je partner die juist intimiteit vermijdt, weigert om diens kwetsbaarheden te delen of zich irriteert en snel terugtrekt. Dit gedrag kan vervolgens weer effect hebben op je eigen angsten. Al helemaal als jij voor je partner gaat denken of gelijk van het ergste uitgaat. Herkenbaar?
Dit veroorzaakt relationship anxiety
Van een laag zelfbeeld tot het gebrek aan communicatie en van het vergelijken met anderen op social media tot jeugdtrauma's: er kunnen genoeg dingen zijn die relationship anxiety veroorzaken. Heb jij vervelende ervaringen gehad tijdens het daten of in relaties? Dan is het ook helemaal niet zo gek dat je last kunt krijgen van onzekerheden. Maar ook veranderingen - zoals een nieuwe baan, samen wonen, ouder worden, kinderen krijgen - kunnen angsten teweegbrengen. Aha!
Cognitieve vervormingen: er zijn verschillende manieren van liefde uitdrukken
Maar waar gaat het vaak fout? Op welke manier jij liefde waarneemt en benadert, kan flink botsen met je partner. Iedereen drukt diens liefde op een andere manier uit. Zo is het mogelijk om je liefde uit te drukken in woorden, daden, het vrijmaken van tijd, cadeaus en fysiek contact. Op het moment dat jij je liefde uit in aanrakingen en je partner in woorden, kan dit zorgen voor misverstanden. Dit wordt ook wel cognitieve vervormingen genoemd.
Is relationship anxiety slecht?
Over het algemeen heb je gezonde angst en minder gezonde angst. Het is namelijk heel normaal om je soms angstig te voelen wanneer je het idee hebt dat je partner zich aangetrokken voelt tot een ander. Gezonde angst heeft namelijk een functie en kan ook ontstaan als je merkt dat er iets niet goed gaat (hallo onderbuikgevoel). Dit kan echter een kans zijn om te werken aan jullie vertrouwen en communicatie skills, maar het kan ook een signaal zijn om een ongezonde relatie te beëindigen.
In dit geval moet jij je zorgen maken
Gezonde angst heeft dus een functie, maar hoe zit het dan met minder gezonde angst? Op het moment dat je angsten irrationeel zijn en nergens op gebaseerd, is dit vaak een teken dat jij jezelf gek aan het maken bent. Je moet je zorgen gaan maken op het moment dat deze angsten je leven gaan beheersen waardoor jij je niet meer kunt concentreren, slapen, eten en zo je lichamelijke gezondheid beïnvloedt.
Op deze manier kun jij omgaan met relationship anxiety
Vind jij het moeilijk om gezonde- en minder gezonde angsten van elkaar te onderscheiden? Dankzij deze simpele cognitieve gedragstherapie truc kun jij helderder over je angsten nadenken.
- Bedenk eerst welke gedachte stress veroorzaakt. Een voorbeeld: je partner wilt geen seks, dus hij/zij/die voelt zich niet meer tot je aangetrokken.
- Vraag jezelf af bij welke cognitieve vervorming deze angst hoort. Is je partner iemand die diens liefde uit in fysiek contact?
- Je bent nu een advocaat en het bewijs moet onweerlegbaar zijn. Welk bewijs heb jij dat je gedachte klopt?
- Probeer nu op verschillende manieren naar je gedachte te kijken. Is je partner niet gewoon moe door diens werk?
- Vraag vervolgens aan jezelf wat je tegen je beste vriend zou zeggen. Dit helpt om uit te situatie te komen en het met een andere blik te bekijken.
Als dit allemaal niet werkt, is de kans groot dat je angst reëel is. Als dit niet het geval is, kan een therapeut je helpen om te onderzoeken wat er echt aan de hand is. Voor een gezonde relatie is het belangrijk om te communiceren over elkaars gevoelens en behoeften. En onthou dat kwetsbaarheid kan verbinden, zelf als het moeilijk is om je gevoelens te bespreken.