Dit is de reden waarom vrouwen vaker last hebben van migraine
33 procent van de vrouwen heeft in haar leven last van migraine, alleen worden zij vaak niet serieus genomen.
Een bonzende pijn – meestal aan één kant van het hoofd – die steeds erger wordt totdat je het gevoel hebt dat je hoofd uit elkaar barst. Licht en geluid worden onverdraagbaar en je kunt erg misselijk worden met overgeven tot gevolg. We hebben het over migraine: een (chronische) hersenziekte die meerdere symptomen kan veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijk en overgeven, overgevoelig voor licht en geluid en soms visuele stoornissen zoals het zien van vlekken.
Vrouwen hebben vaker migraine dan mannen
Ben jij een vrouw? Dan heb je een grotere kans op het krijgen van een migraineaanval. Onderzoekers denken namelijk dat vrouwelijke hormonen invloed hebben doordat vrouwen bijna drie keer zo vaak migraine hebben dan cis-mannen. Onderzoeker Antoinette Maassen heeft onderzoek gedaan naar menstruatie gerelateerde migraine tijdens verschillende momenten van de cyclus. En wat blijkt? Er is daadwerkelijk een verband tussen hormonen en migraine. De menstruatiecyclus heeft namelijk invloed op een van de hersenzenuwen die betrokken is bij migraine. Aha!
Migraine bij vrouwen heeft een imagoprobleem
Maar liefst 33 procent van de vrouwen heeft in haar leven last van migraine, alleen worden zij vaak niet serieus genomen. ‘Ik merk dat migraine als specifieke vrouwenkwaal wordt gezien. Met als negatief effect dat de buitenwereld het als aanstellerij ziet, met het veelgehoorde advies ‘neem een paracetamol en doe je werk,’ vertelt Maassen aan Patiëntenfederatie Nederland. Alleen is het bij migraine niet een kwestie van op je tanden bijten en doorgaan. Inspanning maakt het namelijk erger waardoor het onmogelijk wordt om nog te functioneren.
Er is nog geen medicijn tegen hormonale migraine
We weten dat er een verband is tussen hormonen en migraine, alleen werken de huidige geneesmiddelen alleen op de systemen die zowel bij mannen als vrouwen betrokken zijn. Dit terwijl hormonale veranderingen bij vrouwen waarschijnlijk bij tweederde van de aanvallen betrokken zijn. ‘Als we een geneesmiddel zouden kunnen vinden dat de hormonale factor bij migraine kan uitschakelen, zouden hier dus heel veel vrouwen - en waarschijnlijk ook mannen met migraine - baat bij hebben,’ vertelt Maassen tegen Women INC.
Neem migraine serieus
Je kunt je hele leven last hebben van migraine. Zo beginnen de aanvallen vaak tijdens de pubertijd en komen ze sneller voor tijdens de menstruatie. Meestal ontstaat er een piek rondom de overgang en nemen de aanvallen na de menopauze in het algemeen af. ‘Menstruele migraine is een enorme ziektelast voor veel vrouwen, als je alle aanvallen bij elkaar optelt zijn patiënten in totaal wel zo'n drie tot vier jaar van hun leven kwijt door menstruatie gerelateerde migraine,’ vertelt Maassen aan Women INC. Bizar!
Je hoeft de klachten niet zomaar te accepteren. ‘Indien de huisarts de klachten niet kan oplossen, kan een doorverwijzing naar een gespecialiseerde hoofdpijnneuroloog een goede optie zijn.’ You've got this!